Подготовка за Раждане

Какво трябва да знаем и направим за една добра подготовка за раждането на дете!
Без да има никакво значение дали ражда за първи или втори път всяка жена се притеснява. Понякога се вдига повече от необходимия шум около самото раждане, вярно е, че трябва да сме подготвени за целия процес, който по някога е малко плашещ, но не бива да се прекалява. Хората са казали, че колкото си по–спокоен, толкова по–лесно е всичко, това важи и за раждането. Самата подготовка за раждане е от изключително значение за всяка жена. В тази статия самата подготовка за раждане сме я разделили на психическа, физическа и материална подготовка за раждане.

Психическа нагласа и подготовка за раждане на бебето!
Раждането е физиологичен процес, с който се изправят лице в лице само жените. Така още един път се доказва теорията, че жените са много силни физически и психически. Още в самото начало на бременността на всяка жена започва и промяна в нейната психиката. Започва да си мисли неща от вида на ще бъда ли добра майка или дали ще успее да роди. Няма бъдеща майка, която да не си задава тези въпроси, лошото е, че с  тези мисли се натоварвате, а така вредите и на вашето дете. Едно от основните неща които трябва да направите по време на подготовката за раждане е да се опитайте по време на бременността да бъдете спокойни и положително настроени. Много голяма роля играе това как ще се настроите психически за нещата, които ви очакват по време на раждане. Когато раждате за първи път не знаете какво се случва там в родилното и притеснението нараства, неизвестността от случващото се с вас е тревожна и плашеща. Съвет за преодоляване на това психическо натоварване е самоуспокоението. Хубаво е да има кой да ви даде кураж или още по–добре някой да ви опише точните действия, които се случват и да ви помогне с вашата подготовка за раждане. Докторите са доказали, че когато бъдещата майка е имала някой, който да и обясни всички подробности, тя се справя по–лесно с раждането. През цялото време си повтаряйте, че няма нищо страшно, опитвайте се да мислите положително. Когато започнат родилните болки, си повтаряйте, че всичко е почнало и вече му се вижда края. А когато дойде момента и чуете плачът на детето си и го видите забравяте за всички трудности около раждането. Ако съумеете да се настроите психически положително за предстоящото раждане, вие сте направили повече от половината път от правилната подготовка за раждане.

подготовка за раждането

Физическа подготовка за раждане на бебето!
Има няколко трика, с които може сами да си помогнете и включите във вашата подготовка за раждането. Много е важно тялото ви да бъде подготвено физически. Както е известно още в самото начало на бременността тялото на всяка жена започва да претърпява много промени. Една от тях е разширяването на таза, за да се осигури достатъчно място бебето да излезе от майката. Когато започне разширяването на таза е необходимо повече движение, така се спомага за промяната, а и родилния канал става по–гъвкав и податлив на разширение. На ден е нужно около 2 часа разходка на място, което е приятно за вас, не се изисква кой знае колко. С наближаване на раждането и качването на килограми, повечето бременни жени предпочитат да си почиват, но ако попитате гинеколога си, той ще ви посъветва нещо съвсем различно. Именно да се движите, колкото повече толкова по–добре. Дори когато започне родилния процес в родилното, акушерите съветват жените да се движат, за да спомогнат за получаването на контракции и разкритие. Не забравяйте че спазването на безценните съвети на лекарите са част от вашата подготовка за раждането.

Какво ми трябва за родилното?
Най–важната подготовка за раждането е тази за родилното отделение. Препоръчително е, когато наближи терминът на раждане да си подготвите необходимия багаж, който да е готов опакован, така когато настъпи момента ще сте по–спокойни и няма да забравите нещо, защото има толкова дреболии, които ще ви трябват. Много е важно да имате някои основни неща, които са задължителни за всяка родилка. Основните вещи и материали които са част от подготовката преди раждане са:
– документ за самоличност
– телефон
– хигиенни принадлежности
– бебешка козметика ( шампоан, пелени, мокри кърпи, хавлия, спирт)
– химикал ( за попълване на документи)
– дрехи
– Вижте пълния Списък за Родилното

Как да се подготвя за самото раждане?
С всеки изминал ден ще се питате дали сте направили нужната подготовка за раждането и какво е можело да промените. Каквото и да си говорим и каквото да сте чували няма две еднакви раждания. Има жени, които раждат лесно и бързо и такива, които преживяват големи трудности и болки, докато родят. Няма как да сте сигурна, че вие ще родите по един или друг начин, всичко се показва с времето. Хубаво е да имате достатъчно информация и да сте запознати със случващото се. Трябва да знаете как да разпознаете симптомите на раждането и коя болка какво значи, както и какво следва след това. Първо е нужно да знаете кога започва раждането, това се случва с усещането на коремни болки ниско в стомаха, а след това се пукат водите. Самия процес по пукането на водите представлява изтичане на белезникави течности, при някои се изливат на веднъж, а при други по малко на етапи. Това са първите сигурни белези, че родилния процес е започнал. Трябва да отидете в родилно отделение, там ви приемат и минавате под наблюдение и вие и детето. Когато получите разкритие ви изместват в родилна зала и там започват напъните под наблюдение на акушер–гинеколог. Подгответе се, защото понякога получаването на нужното разкритие отнема много време, а всяка родила жена може да потвърди, че самото чакане и контракциите са много болезнени. Има и изключения, но там просто или тялото е по–подготвено или прага на болка е висок. Със сигурност няма нищо лесно на този Свят, но не се плашете всяка болка отминава и се забравя веднага щом зърнете своето дете, а вашата подготовка за раждане която сте направили преди това ще ви помогне този момент да бъде незабравим.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).