Перинеум

Замисляли ли сте се някога, колко е важно да познаваме анатомията си, и колко помага познанието за облекчаване и помагане за преодоляването на много голяма част от здравословните проблеми. В много от случаите има решение, което да облекчи дадена болка стига да знаеш от къде идва проблема и какво трябва да направиш.

Какво е перинеум?
Съвсем научно обяснено понятието перинеум идва от гръцки език и означава преграда. В човешкото тяло перинеумът се намира в долната част на малкия таз, като при жените това е между ануса и срамните устни. Представлява събрани на едно място меки тъкани и мускули, които са много еластични и носят голям товар на раменете си, шеговито казано.

перинеум при жената

За какво служи перинеума?
Поради силната си еластичност тези тъкани имат много важна функция в женското тяло. По принцип те подържат на мястото си матката, пикочния мехур и другите вътрешни органи. Другата му функция е да позволява на тялото да задържа урина и фекалий за по–дълго време в организма. Не на последно място е най–важната функция, която изпълнява за всяко женско тяло, а именно раждането. Перинеумът е един от най–важните фактори при раждането. Неговата еластичност помага на бебето да излезе през влагалищния отвор.

Перинеумът при бременността?
Женският организъм е така сложно измислен и направен, натоварен с голямата задача да ражда деца. За зачеването са нужни двама, но дойде ли моментът на раждане жената остава сама със себе си и разчита изцяло на своите усилия. Повечето жени, които са бременни започват да се замислят, как точно това дете ще излезе от там където отворът е толкова малък на пръв поглед. Тук идва моментът, в който перинеумът изиграва своята роля. Със своята еластичност той подпомага на плода да се роди. Като най–проблемно се счита да излезе главата, защото тя е най–голяма. Матката на жените, които не са бременни тежи средно около 100 грама, а когато е бременна нейният размер се увеличава многократно и заедно с плацентата  стига до 1 килограм. Всичката тази тежест се поема от перинеума, заедно с тежестта на бебето и околоплодните води. Когато вече сте получили своето разкритие и идва моментът на напъните, тогава при всеки напън се разпъва и преградата. Тя позволява да се уголеми размера на изхода на влагалището толкова, колкото е необходимо, за да родите лесно и безпроблемно. Все пак има жени, които нямат така еластични перинеуми и при раждане се получава разкъсване на външната тъкан. Това разбира се е поправимо, стига да се вземат мерки много преди самото раждане. Малко положено старание и грижи за вашето тяло ще ви облекчат от много болка и неудобство по време на големия момент.

Как да облекчим раждането?
Ако искате и имате желание сами да си помогнете има няколко варианта това да се случи. В никакъв случай не са сложни за изпълнение, помагат за здравословното ви състояние и заедно с това опознавате тялото си. Съществуват няколко варианта за масажиране на перинеума, които спомагат за развиване на еластичността на меките тъкани на тазовото дъно. Нужно ви е само малко масажно олио и място за усамотение. Правят се леки и плавни движения, като палеца се поставя във влагалищния отвор, а останалите пръсти се поставят върху самия перинеум. Ако този вариант не ви харесва има друг начин за заздравяване и усъвършенстване на тазовите мускули, тези Кегелови упражнения  са много популярни и се препоръчват от всеки гинеколог. Имат за цел да заздравят целостта на перинеума и да увеличат неговите способности. Така той успява да задържи цялата тежест без да има усложнения. Който и модел да изберете за себе си го комбинирайте с ежедневни разходки, те също оказват голямо влияние.

Проблеми с перинеума?
Като всичко друго в човешкия организъм и с перинеума възникват здравословни проблеми. Когато той няма нужната здравина или е изгубил част от еластичността на меките си тъкани настъпват някои усложнения.

– Най–честият проблем след раждане свързан с перинеума е изпускането на урина. Тъй, като по време на бременността мускулите се разтягат и губят част от своята гъвкавост поради тежестта, която поддържат, голяма част от родилките не успяват да задържат урината. Например, когато кихнете или се закашляте може да се изпуснете. Това е ясен сигнал за притеснение и е задължително да потърсите лекарска помощ. Ако не обърнете внимание на този проблем, рискувате след време той да стане по–сериозен и се предизвиква свличане на вътрешните полови органи или така наречения пролапс. Тогава перинеумът не може да удържи тежестта на половите ви органи и те се свличат на долу.

– Всеки човек е възможно да претърпи възпаление на перинеума. В повечето случаи става въпрос за прекарана инфекция или проблем с кожата. Наблюдават се зачервявания и обриви. Често има неприятна болка или сърбеж. Много от случаите възпалението на перинеума е последствие от друго заболяване например – контактен дерматит, херпес, захарен диабет, гъбична инфекция, топлинен обрив и други. Ако усетите някакъв дискомфорт в областта където се намира перинеума е нужно да се посъветвате с лекар, така ще си спестите редица усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация