Речник

Перинеум

Обновена: 29-01-2017

Замисляли ли сте се някога, колко е важно да познаваме анатомията си, и колко помага познанието за облекчаване и помагане за преодоляването на много голяма част от здравословните проблеми. В много от случаите има решение, което да облекчи дадена болка стига да знаеш от къде идва проблема и какво трябва да направиш.

Какво е перинеум?
Съвсем научно обяснено понятието перинеум идва от гръцки език и означава преграда. В човешкото тяло перинеумът се намира в долната част на малкия таз, като при жените това е между ануса и срамните устни. Представлява събрани на едно място меки тъкани и мускули, които са много еластични и носят голям товар на раменете си, шеговито казано.

перинеум при жената За какво служи перинеума?
Поради силната си еластичност тези тъкани имат много важна функция в женското тяло. По принцип те подържат на мястото си матката, пикочния мехур и другите вътрешни органи. Другата му функция е да позволява на тялото да задържа урина и фекалий за по–дълго време в организма. Не на последно място е най–важната функция, която изпълнява за всяко женско тяло, а именно раждането. Перинеумът е един от най–важните фактори при раждането. Неговата еластичност помага на бебето да излезе през влагалищния отвор.

Перинеумът при бременността?
Женският организъм е така сложно измислен и направен, натоварен с голямата задача да ражда деца. За зачеването са нужни двама, но дойде ли моментът на раждане жената остава сама със себе си и разчита изцяло на своите усилия. Повечето жени, които са бременни започват да се замислят, как точно това дете ще излезе от там където отворът е толкова малък на пръв поглед. Тук идва моментът, в който перинеумът изиграва своята роля. Със своята еластичност той подпомага на плода да се роди. Като най–проблемно се счита да излезе главата, защото тя е най–голяма. Матката на жените, които не са бременни тежи средно около 100 грама, а когато е бременна нейният размер се увеличава многократно и заедно с плацентата  стига до 1 килограм. Всичката тази тежест се поема от перинеума, заедно с тежестта на бебето и околоплодните води. Когато вече сте получили своето разкритие и идва моментът на напъните, тогава при всеки напън се разпъва и преградата. Тя позволява да се уголеми размера на изхода на влагалището толкова, колкото е необходимо, за да родите лесно и безпроблемно. Все пак има жени, които нямат така еластични перинеуми и при раждане се получава разкъсване на външната тъкан. Това разбира се е поправимо, стига да се вземат мерки много преди самото раждане. Малко положено старание и грижи за вашето тяло ще ви облекчат от много болка и неудобство по време на големия момент.

Как да облекчим раждането?
Ако искате и имате желание сами да си помогнете има няколко варианта това да се случи. В никакъв случай не са сложни за изпълнение, помагат за здравословното ви състояние и заедно с това опознавате тялото си. Съществуват няколко варианта за масажиране на перинеума, които спомагат за развиване на еластичността на меките тъкани на тазовото дъно. Нужно ви е само малко масажно олио и място за усамотение. Правят се леки и плавни движения, като палеца се поставя във влагалищния отвор, а останалите пръсти се поставят върху самия перинеум. Ако този вариант не ви харесва има друг начин за заздравяване и усъвършенстване на тазовите мускули, тези Кегелови упражнения  са много популярни и се препоръчват от всеки гинеколог. Имат за цел да заздравят целостта на перинеума и да увеличат неговите способности. Така той успява да задържи цялата тежест без да има усложнения. Който и модел да изберете за себе си го комбинирайте с ежедневни разходки, те също оказват голямо влияние.

Проблеми с перинеума?
Като всичко друго в човешкия организъм и с перинеума възникват здравословни проблеми. Когато той няма нужната здравина или е изгубил част от еластичността на меките си тъкани настъпват някои усложнения.

– Най–честият проблем след раждане свързан с перинеума е изпускането на урина. Тъй, като по време на бременността мускулите се разтягат и губят част от своята гъвкавост поради тежестта, която поддържат, голяма част от родилките не успяват да задържат урината. Например, когато кихнете или се закашляте може да се изпуснете. Това е ясен сигнал за притеснение и е задължително да потърсите лекарска помощ. Ако не обърнете внимание на този проблем, рискувате след време той да стане по–сериозен и се предизвиква свличане на вътрешните полови органи или така наречения пролапс. Тогава перинеумът не може да удържи тежестта на половите ви органи и те се свличат на долу.

– Всеки човек е възможно да претърпи възпаление на перинеума. В повечето случаи става въпрос за прекарана инфекция или проблем с кожата. Наблюдават се зачервявания и обриви. Често има неприятна болка или сърбеж. Много от случаите възпалението на перинеума е последствие от друго заболяване например – контактен дерматит, херпес, захарен диабет, гъбична инфекция, топлинен обрив и други. Ако усетите някакъв дискомфорт в областта където се намира перинеума е нужно да се посъветвате с лекар, така ще си спестите редица усложнения.

Токсоплазмоза

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник