Шевове след Раждане

Почти няма жена, която да не се притеснява, какво се случва след раждането и най–вече с направените шевове след раждане. За това как се зашива мястото с разкъсвания направени планово или по време на раждането от само себе си? Колко време отнема да се възстановят, и как да си помогнем, за да отмине този период без болка и последствия? Всички тези въпроси преминават през ума на всяка бъдеща майка без значение как ще роди своето дете.

Защо се налага да се правят шевове при раждането?
По принцип не всяка жена минава през ужаса наречен шиене след раждане, ако е родила нормално разбира се. За да не се получат разкъсвания и да се наложи да ви шият има една единствена причина и тя е еластичност. Еластичност на перинеума, който отговаря за това да се направи достатъчно място за излизането на бебето. Той се намира между влагалищния отвор и ануса, като цяло е мускул със способността да се разтяга и уголемява влагалищния отвор няколкократно.  Както се досещате има жени, които нямат тази еластичност и поради този факт се получават разкъсвания от силните напъни по време на раждането.  Шевове при раждане са необходими на всяка една родилка, която е получила разкъсвания или планувани разрези по време на раждането. Чрез тях разкъсаната тъкан на стомаха, влагалищния отвор, перинеума или мускулната тъкан на стомаха се възстановяват и зарастват, за да възвърнат своите нормални функции.

Видове шевове?
Според зависи от това как сте родили има различни видове шевове след раждането. Като цяло се делят на вътрешни и външни, но се правят по различен начин при всяко раждане и на различни места:

Шевове при нормално раждане – жените родили нормално не винаги се нуждаят от шевове след раждането, вече уточнихме, че това зависи изцяло от еластичността на перинеума. Все пак повечето жени не са с нужната еластичност и от силните напъни се получават разкъсвания с различна големина според зависи от жената. Те могат да бъдат външни или вътрешни, като и в двата случая е еднакво сериозно.
Шевове при раждане със епизиотомия – този процес се прави планово и се прилага в няколко случая. Когато жената е с твърде тесен таз или плода е много голям. Тогава лекарите непосредствено преди раждането се прави разрез от перинеума до влагалищния отвор. Така се избягват по–сериозно разкъсвания. След това се правят няколко шева, за да зарасне.
Шевове при раждане със секцио – Най–сложно е при жените родили с операция, причина за това са разрезите по външния и вътрешен слой на кожата. Засягат се част от мускулните тъкани, както и матката, за да бъде изваден плода от жената. След това се започва голямото шиене, нужно е повече от 30 минути, за да бъдат поправени всички щети по тялото.

Какво представляват самите шевове по време на раждането?
Изяснихме кога се правят и къде се правят по тялото всички шевове след раждане на бебето, остана да разнищим и въпроса от какво се правят. Всяка жена раждала знае, че част от тях се премахват около седмица след раждането, а друга се разграждат сами и напускат тялото през кожата. Конците се правят от животинска маз преработена специално, така че да не вреди на тялото.

Период на възстановяване?
Минало е раждането и идва периода на възстановяване, който не е много приятен. При всички жени без значение как са родили и къде са им правени шевове след раждането има лек дискомфорт, който се изразява чрез леко придърпване и болка при– натоварване, рязко изправяне, кихане, кашляне дори и смях. Това се дължи на тъканта, която е започнала да зараства и леко се опъва. В зависимост къде са шевовете те зарастват за различен период, като е сигурно, че жените родили с операция се мъчат по–дълго от тези родили нормално. Причина за това е мястото, на което е правен шевът, защото на стомаха има много мускулна тъкан. Външните шевове при раждане зараства за около 7 дни след деня на раждане, а вътрешните до 40 дена след това. Периода на възстановяване е много важен и е добре да се спазват препоръките на лекарите, които са ви дали. Добре е да не се вдига тежко в първите месеци след раждането, за да се предотврати евентуално отваряне на раните. Важна е и хигиената, но не се прекалява с миенето на конците с козметика. Достатъчно е да се ползва фармацевтичен интимен гел или сапун един път на ден, а през останалото време само с вода. За жените родили нормално се препоръчва през периода на възстановяване да си правят промивки със смрадлика на интимните части. Така раните заздравяват по–лесно и се избягват инфекции. (виж също възстановяване след раждане)

Нежелани проблеми с шевовете при раждането?
ДА и това е често задаван въпрос, дали има вероятност от някакви нежелани реакции при направени шевове след раждане и как да ги разпознаем. Колкото по–добре познавате тялото си, толкова по–лесно ще разберете ако имате проблем с конците и раната. Всяко нещо различно от нормалното е сигнал за нередност в заздравяването:
– Зачервяване около мястото на шевовете
– Силен сърбеж около зарастващата рана
– Промяна в цвета на кожата
– Отделянето на секрет от раната
– Вдигане на температура
– Болка, която е нетипична и преди не сте усещали

Всички тези симптоми не са за подценяване, инфекция може да се получи на всяка жена. Вече научихте интересни факти за направените шевове след раждане, знайте че никой не е застрахован и ако забележите дори само един от тези симптоми или друг, който ви притеснява потърсете медицинска помощ от гинеколога си. Никога не е излишен един преглед бил той дори и само профилактичен.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).