Недоносени Бебета

Когато младо семейство реши да има дете и то вече е на път, това е радост за тях и семейството им. Още тогава младото семейство започва да се притеснява как ще се справят, като родители. А когато това дете се роди по–рано от очакваното неговите родители се притесняват още повече, за това къде са сбъркали и как ще се справят.

Колко трае бременността?
Всяка бременност се счита за цялостна, когато гестационните седмици са 42 на брой. След влизането в 37 гестационна седмица плода вече е изцяло израснал и оформен, готов да се появи на бял Свят. Раждането на детето между 37 и 42 седмица се счита за доносена бременност.

Кога бебето е преждевременно родено?
За недоносено бебе се счита, онова дете което е родено преди 37 гестационна седмица. Друг фактор влияещ на това дали бебето е доносено ли е или не е теглото, с което се роди. Нормалното тегло за новородено е около 3 килограма. Ако децата се родят под 2,5кг, се считат за недоносени бебета.

недоносени бебета
Снимка: 123rf.com/profile_tan4ikk

Видове недоносени бебета?
Според зависи от това с какво тегло е родено и в коя седмица има различни групи на недоносени бебета.  Като най–лека степен е номер 1, а за най–тежка степен на недоносено дете е номер 4.
– 1 степен– между 2,5кг и 2 кг
– 2 степен– между 2кг и 1,5кг
– 3 степен– между 1,5кг и 1кг
– 4 степен– родено под  1кг

Характерни черти при недоносени бебета?
Когато малкото човече се появи по–рано от очакваното на бял Свят, то все още не е готово за виреене, защото има органи, които все още не са оформени на 100%. Освен вътрешните недоузрели части има разлика и във външните черти на едно такова бебе, някои от тях са по–различни от на родено доносено бебе. Ето и кои са характерни белези за недоносеното дете:
– По–малък ръст
– Главата е сравнително по–голяма и непропорционална на тялото
– Развита черепна част, но малката фонтанела е видимо отворена все още
– Все още почти няма коса по главата, за сметка на това пък по тялото се наблюдава окосмяване
– Пъпът е разположен ниско долу
– Рефлекс за сукане няма или е много слаб
– Дишането е ускорено с паузи между вдишванията. Това се дължи на не добре развития все още дихателен процес
– Не развит черен дроб е причинител за поява на жълтеница и тя продължава по–дълго
– Ускорен сърдечен ритъм е нормален за такова бебе

Специални грижи при недоносените бебета?
Когато някое бебе се роди преждевременно преди 37 седмица се вземат в предвид някои показатели. Ако се окаже, че детето има нужда от специални грижи, то се поставя в кувиоз. За него се полагат огромни грижи през 24 часа от денонощието. Има много специални грижи, които се полагат, за да може детето да настигне своите връстници. Да расте и наддава, килограми и на ръст. Да се развият неговите органи да заработят с нормално темпо. За да се случи всичко това се налага професионално и отдадено отношение на лекарите и родителите разбира се. Има специални методи на къпане, поддържа се определена влажност в кувиоза, ако се налага хранене чрез сонда. Ако детето все още няма сукателен рефлекс то се храни чрез лъжичка или биберон, като има и препоръчително количество за приемана на храна на 24 часа и то е 300мл на килограм телесна маса. Ако детето е от 3 или 4 степен на недоносеност му се осигурява приток на кислород и задължително поддържане на постоянна температура в кувиоза.

Прибиране у дома?
Когато бебето успее да стигне до 3 килограма, се заговорва за изписване и прибиране у дома. А то е толкова чакано с нетърпение от цялото семейство. Когато бебето стигне 2,5 килограма се изкарва от кувиоза и се препоръчва майката да има редовен контакт с детето през цялото време. Дошло е дългоочакваното прибиране, но заедно с радостта има и уплаха, която стряска родителите за това да не сбъркат  някъде. Отглеждането на такова дете е същото, като на доносените деца. Иска много всеотдайност и любов.

Възможни усложнения при недоносени бебета?
Недоносените деца настигат връстниците си още до навършване на 1 година и повечето растат без усложнения и опасност за живота, но при по–сложните недоносени бременности има възможност за усложнения след това:
– Повишен риск от Аутизъм
– Родени преди 36 седмица може да страдат от диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
– Церебрална парализа
– Увреден слух или зрение
– Умствени увреждания

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).