Раждане

Недоносени Бебета

Обновена: 25-08-2016

Когато младо семейство реши да има дете и то вече е на път, това е радост за тях и семейството им. Още тогава младото семейство започва да се притеснява как ще се справят, като родители. А когато това дете се роди по–рано от очакваното неговите родители се притесняват още повече, за това къде са сбъркали и как ще се справят.

Колко трае бременността?
Всяка бременност се счита за цялостна, когато гестационните седмици са 42 на брой. След влизането в 37 гестационна седмица плода вече е изцяло израснал и оформен, готов да се появи на бял Свят. Раждането на детето между 37 и 42 седмица се счита за доносена бременност.

Кога бебето е преждевременно родено?
За недоносено бебе се счита, онова дете което е родено преди 37 гестационна седмица. Друг фактор влияещ на това дали бебето е доносено ли е или не е теглото, с което се роди. Нормалното тегло за новородено е около 3 килограма. Ако децата се родят под 2,5кг, се считат за недоносени бебета.

недоносени бебета

Снимка: 123rf.com/profile_tan4ikk

Видове недоносени бебета?
Според зависи от това с какво тегло е родено и в коя седмица има различни групи на недоносени бебета.  Като най–лека степен е номер 1, а за най–тежка степен на недоносено дете е номер 4.
– 1 степен– между 2,5кг и 2 кг
– 2 степен– между 2кг и 1,5кг
– 3 степен– между 1,5кг и 1кг
– 4 степен– родено под  1кг

Характерни черти при недоносени бебета?
Когато малкото човече се появи по–рано от очакваното на бял Свят, то все още не е готово за виреене, защото има органи, които все още не са оформени на 100%. Освен вътрешните недоузрели части има разлика и във външните черти на едно такова бебе, някои от тях са по–различни от на родено доносено бебе. Ето и кои са характерни белези за недоносеното дете:
– По–малък ръст
– Главата е сравнително по–голяма и непропорционална на тялото
– Развита черепна част, но малката фонтанела е видимо отворена все още
– Все още почти няма коса по главата, за сметка на това пък по тялото се наблюдава окосмяване
– Пъпът е разположен ниско долу
– Рефлекс за сукане няма или е много слаб
– Дишането е ускорено с паузи между вдишванията. Това се дължи на не добре развития все още дихателен процес
– Не развит черен дроб е причинител за поява на жълтеница и тя продължава по–дълго
– Ускорен сърдечен ритъм е нормален за такова бебе

Специални грижи при недоносените бебета?
Когато някое бебе се роди преждевременно преди 37 седмица се вземат в предвид някои показатели. Ако се окаже, че детето има нужда от специални грижи, то се поставя в кувиоз. За него се полагат огромни грижи през 24 часа от денонощието. Има много специални грижи, които се полагат, за да може детето да настигне своите връстници. Да расте и наддава, килограми и на ръст. Да се развият неговите органи да заработят с нормално темпо. За да се случи всичко това се налага професионално и отдадено отношение на лекарите и родителите разбира се. Има специални методи на къпане, поддържа се определена влажност в кувиоза, ако се налага хранене чрез сонда. Ако детето все още няма сукателен рефлекс то се храни чрез лъжичка или биберон, като има и препоръчително количество за приемана на храна на 24 часа и то е 300мл на килограм телесна маса. Ако детето е от 3 или 4 степен на недоносеност му се осигурява приток на кислород и задължително поддържане на постоянна температура в кувиоза.

Прибиране у дома?
Когато бебето успее да стигне до 3 килограма, се заговорва за изписване и прибиране у дома. А то е толкова чакано с нетърпение от цялото семейство. Когато бебето стигне 2,5 килограма се изкарва от кувиоза и се препоръчва майката да има редовен контакт с детето през цялото време. Дошло е дългоочакваното прибиране, но заедно с радостта има и уплаха, която стряска родителите за това да не сбъркат  някъде. Отглеждането на такова дете е същото, като на доносените деца. Иска много всеотдайност и любов.

Възможни усложнения при недоносени бебета?
Недоносените деца настигат връстниците си още до навършване на 1 година и повечето растат без усложнения и опасност за живота, но при по–сложните недоносени бременности има възможност за усложнения след това:
– Повишен риск от Аутизъм
– Родени преди 36 седмица може да страдат от диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания
– Церебрална парализа
– Увреден слух или зрение
– Умствени увреждания

Коластра за Деца

Предишна публикация

Шевове след Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане