Зимни Бебета Срещу Летни Бебета?

Вярвате или не – дали вашето дете е родено през зимата или през лятото, това може да засегне определени моменти от живота му. Това се нарича ефект на сезона на раждане, което няма нищо общо с астрологията.

Никой не разбира напълно защо това е така. Например има значение какво ще ядете по време на бременността, което вероятно ще се определи главно от съответния сезон в които се намирате. Това от своя страна най – вероятно може да повлияе на количеството и вида на хранителните вещества, които вашето бебе получава в матката. Нивата на витамин Д могат да играят много значима роля. Тези нива на витамин Д варират в зависимост от времето на годината, какво ядете и за колко време се излагате на ултравиолетовите лъчи придобити от слънчевата светлина. Смята се, че витамин Д играе жизненоважна роля в регулирането на нашата имунна система и при разработването на нашите кости. Сезонните температурни промени и излагане на зимните вируси също може да обясни разликите между бебета, родени през пролетта, лятото, есента и зимата.

зимни бебета срещу летни бебета

Кога е по–здравословно да се роди бебето ви?
Това наистина е трудно да се каже, тъй като има много фактори, които повлияват върху това колко здрави ще растат вашите бебета. Но изследвания показват, че децата, родени между юни и октомври могат да бъдат по–високи и да имат по–големи кости от децата,  родени през зимата. Причината все пак може да бъде свързана с излагането на повече  витамин Д по време на цялата бременност. Изследователите измерват нивата на витамин Д в жените, когато те са били в 37 седмица на бременността. Тези с най–много излагане на слънце са с най–високите нива на витамин Д в кръвта им. Техните деца са с по–големи кости и са с 0,5 см средно по–високи от децата, родени през тъмните месеци. Бебета, родени през есента и зимата е по–вероятно да развият алергии към храна. Никой не знае точно защо, но излагането на повече или по–малко слънчева светлина по време на бременност и нивата на витамин Д могат да играят роля. Астмата е по–честа при деца, родени през есента. През зимата ние оставаме вкъщи със затворени прозорци и на изкуствено отопление. Така че една възможна причина е повишеното излагане на алергени, като домашна прах и акари през първите няколко месеца от живота на бебето. Когато става въпрос за визия – бебета, родени през лятото са по–недалновидни отколкото децата, родени през зимата. Това е така поради повишената експозиция на естествена светлина по време на бременност и в първите няколко месеца от живота. Дори когато бебето е в матката, то ще може да види светлината като розов блясък през корема. Децата, родени през пролетта и лятото е по–вероятно да страдат от сезонна депресия или сезонно ефективно разстройство отколкото тези, родени през зимата. Отново това може да се свърже с нивата на естествена светлина в ранния живот, което има влияние върху програмирането на нервната система.

Какво е предимството на летните месеци за раждането на бебе?
През лятото – ранните седмици с бебето може да изглеждат по–лесни да се справите с новостите. Разходките в парка, срещите с хора, оживлението, могат да ви избавят от депресивните мисли дали ще се напаснете с бебето, дали някога ще свикнете с умората, дали ще възстановите предишната си фигура и самочувствие, дали ще можете някога да си отпочинете? През лятото ще можете по–лесно да се социализирате и да се запознаете с нови майки, когато  излизате навън. Разбира се бебетата не могат да бъдат точно планирани, но всяка майка ще ви кажа, че е по–лесно да се организират рождени дни в по–топлите месеци. Друго възможно предимство на лятното бебе е обучението на гърне. Вашето дете може да бъде готово да се научи на гърне преди двегодишна възраст. Въпреки че някои майки намират раждането на бебе през лятото за по–лесно, други обичат бебето да се появи си през зимата, тъй като те се чувстват така, сякаш са получили допълнително коледен подарък!

Кои бебета спят по–добре: летните или зимните?
Ние не знаем дали летните или зимните бебета спят по–добре. Въпреки това някои изследвания показват, че децата, които са родени през пролетта и лятото имат навика да стоят будни до по–късно. Родените през пролетта деца също са склонни да изпаднат в  дълбоката фаза на сън по–късно през нощта, отколкото децата, родени през есента. Една от възможните причини за тези заключения е, че нашите вътрешни часовници (циркадните ритми) могат да бъдат засегнати от излагането ни на слънчева светлина при раждането.

Бебета, родени през пролетта са изложени на увеличаващи се нива на слънчева светлина в техните първите месеци, а родените през лятото бебета са подложени на най–големите нива. Като резултат на тях може да им отнеме повече време да се чувстват уморени, родените през пролетта и лятото бебета ще стоят будни до късно.

Може ли сезонът на раждане на бебето ми да засегне колко добре то  ще се справя в училище?
Бебетата родени през есента или зимата са склонни да се представят по–добре в началното училище. Въпреки това това е не защото те са по–умни. Това е така, защото децата, родени през лятото са най–малките в класа си, когато училището започва през септември. Извън училище, едно изследване открива, че децата родени през зимата са склонни към по–интензивно физически развитие като бебета и до седем годишна възраст, отколкото децата, родени през лятото.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг