Прегледана и обновена на 20-03-2018

Важна информация при даването на Витамин К за бебета!

Витамин К е нужен на хората за съсирване на кръвта им. По-големите деца и възрастни получават по-голямата част от витамин К от специални бактерии в червата им, а някои и чрез тяхната диета и специфично хранене. Без достатъчно витамин К,  може да се получи обилно кървене за много дълго време и да има фатален изход, поради забавено кръвосъсирване. Може да възникне и спонтанно кървене в други части на тялото като мозъка, причинявайки инсулт.

витамин к за бебета

Бебетата имат много малко витамин К в телата си при раждането. Витамин К не преминава от плацентата в развиващото се бебе и червата на новороденото не разполагат все още с бактерии, които да синтезират витамин К преди раждането. След раждането има малко количество витамин К в кърмата и кърмените бебета могат да бъдат с ниско съдържание на витамина в продължение на няколко седмици, докато нормалната чревна флора се насели с бактерии и те започнат да го синтезират. Новородените бебета хранени с формула, в която има добавил витамин К също ще имат много ниски нива на витамин К в продължение на няколко дни.

С особено ниски нива на витамин К, някои бебета могат да получат тежко кървене-понякога в мозъка, причинявайки значителни мозъчни увреждания. Това кървене се нарича хеморагична болест на новороденото.

Вече повече от 20 години, на всички новородени бебета се дава витамин К при раждането, чрез инжектиране. Установено е, че тези инжекции са безопасни, но въпреки това повечето родители не получават никаква информация за инжектирането и защо е необходимо то. Напоследък в общественото пространство циркулира значителен протест срещу тази практика – не толкова заради безопасността – доказано е, че те са безопасни и ефективни, а заради това, че родителите не са били информирани за необходимостта от инжекцията или не им е предоставена възможност да вземат информирано решение за инжекцията, поставена на бебето.

В някои държави след повдигането на въпроса за безопасността на инжектирането на витамин К, на родителите е дадена изчерпателна информация, за да вземат информирано решение и им е дадена възможност да предпочетат витаминът да бъде даден под формата на капки, а не на инжекция. Две дози от капките са необходими за всички бебета – една веднага след раждането или 3 до 5 дни по-късно, а втората в четвъртата седмица от рождението. Проучванията обаче показват, че получаването на витамин К с инжекция е по-безопасно и по-ефективно, отколкото капките, при които се наблюдава възникване на хеморагична болест на новороденото.

Родителите могат да декларират отказ от поставян на витамин К на инжекция, но е много силно препоръчително, те да дават разрешение за това. Инжекциите с витамин К не дават показатели за висока степен на болезнени ефекти по време на манипулацията или по-късно. Някои бебета имат лека болезненост за един ден на мястото на инжектирането. Инжекциите с витамин К остават най-добрата превантивна мярка за намаляване на риска от хеморагична болест при новороденото бебе. Когато на бебето се прилага витамин К чрез инжектиране или перорална доза, това трябва да се записва задължително в здравния регистър на детето.

Неща, които е добре да запомните по отношение на витамин К при бебетата:
– Витамин К е необходим за съсирването на кръвта.
– На новородените бебета се дават дози витамин K под формата на инжекции или капки за предотвратяване на сериозно заболяване, наречено хеморагична болест на новороденото.
– Витамин К може да се прилага и през устата, ако е наложително поради някакви обстоятелства, но пероралните дози не са толкова ефективни, колкото инжекциите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Eндометриозата

Previous article

Хапчета за Забременяване

Next article