Мама и Бебе

Витамин К за Бебета

Обновена: 20-03-2018

Важна информация при даването на Витамин К за бебета!

Витамин К е нужен на хората за съсирване на кръвта им. По-големите деца и възрастни получават по-голямата част от витамин К от специални бактерии в червата им, а някои и чрез тяхната диета и специфично хранене. Без достатъчно витамин К,  може да се получи обилно кървене за много дълго време и да има фатален изход, поради забавено кръвосъсирване. Може да възникне и спонтанно кървене в други части на тялото като мозъка, причинявайки инсулт.

витамин к за бебетаБебетата имат много малко витамин К в телата си при раждането. Витамин К не преминава от плацентата в развиващото се бебе и червата на новороденото не разполагат все още с бактерии, които да синтезират витамин К преди раждането. След раждането има малко количество витамин К в кърмата и кърмените бебета могат да бъдат с ниско съдържание на витамина в продължение на няколко седмици, докато нормалната чревна флора се насели с бактерии и те започнат да го синтезират. Новородените бебета хранени с формула, в която има добавил витамин К също ще имат много ниски нива на витамин К в продължение на няколко дни.

С особено ниски нива на витамин К, някои бебета могат да получат тежко кървене-понякога в мозъка, причинявайки значителни мозъчни увреждания. Това кървене се нарича хеморагична болест на новороденото.

Вече повече от 20 години, на всички новородени бебета се дава витамин К при раждането, чрез инжектиране. Установено е, че тези инжекции са безопасни, но въпреки това повечето родители не получават никаква информация за инжектирането и защо е необходимо то. Напоследък в общественото пространство циркулира значителен протест срещу тази практика – не толкова заради безопасността – доказано е, че те са безопасни и ефективни, а заради това, че родителите не са били информирани за необходимостта от инжекцията или не им е предоставена възможност да вземат информирано решение за инжекцията, поставена на бебето.

В някои държави след повдигането на въпроса за безопасността на инжектирането на витамин К, на родителите е дадена изчерпателна информация, за да вземат информирано решение и им е дадена възможност да предпочетат витаминът да бъде даден под формата на капки, а не на инжекция. Две дози от капките са необходими за всички бебета – една веднага след раждането или 3 до 5 дни по-късно, а втората в четвъртата седмица от рождението. Проучванията обаче показват, че получаването на витамин К с инжекция е по-безопасно и по-ефективно, отколкото капките, при които се наблюдава възникване на хеморагична болест на новороденото.

Родителите могат да декларират отказ от поставян на витамин К на инжекция, но е много силно препоръчително, те да дават разрешение за това. Инжекциите с витамин К не дават показатели за висока степен на болезнени ефекти по време на манипулацията или по-късно. Някои бебета имат лека болезненост за един ден на мястото на инжектирането. Инжекциите с витамин К остават най-добрата превантивна мярка за намаляване на риска от хеморагична болест при новороденото бебе. Когато на бебето се прилага витамин К чрез инжектиране или перорална доза, това трябва да се записва задължително в здравния регистър на детето.

Неща, които е добре да запомните по отношение на витамин К при бебетата:
– Витамин К е необходим за съсирването на кръвта.
– На новородените бебета се дават дози витамин K под формата на инжекции или капки за предотвратяване на сериозно заболяване, наречено хеморагична болест на новороденото.
– Витамин К може да се прилага и през устата, ако е наложително поради някакви обстоятелства, но пероралните дози не са толкова ефективни, колкото инжекциите.

Eндометриозата

Предишна публикация

Хапчета за Забременяване

Следваща публикация

Comments

Leave a reply

осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе
проходилка за бебе

Проходилка за бебе

Истината За или Против използването на проходилка за бебе! Видове проходилки и какво мислят в другите държави ...
Мама и Бебе
педиатър

Педиатър

Важен ли е изборът на педиатър? Бебета и деца имат различни здравни нужди от тези на възрастните, ...
Мама и Бебе