Прегледана и обновена на 20-03-2018

Някои стомашни болки и много леки крампи в областта на корема и стомаха през време на бременността и особено в ранния й етап не са необичайно явление.

Има ли нормални болки в стомаха при бременност?
Леките болки в стомаха в началото на бременността обикновено се причинява от разширяването на матката и от променящите се нива на хормоните. Такива болки понякога може да се чувстват като “бодежи”. Можете също така да чувствате спазматичен дискомфорт или крампи в началото и в края на бременността. Обикновено няма за какво да се тревожите.

болки в стомаха при бременност

Кога трябва да се допитате за мнението на вашия гинеколог, заради стомашна болка по време на бременността?
Ако имате персистираща коремна или стомашна болка или спазми, това трябва да бъде проверено от лекар или акушерка незабавно.

Какви може да са причините за появата на болки в стомаха при бременност?
Както вече обяснихме, обичайно стомашните болки и спазми по отношение на бременността, не са нищо притеснително, но има някои силно изразени признаци и симптоми, които трябва да следите внимателно, тъй като те биха могли да бъдат знак, че болката говори за нещо по–сериозно:
– Тежка болка ниско в областта на корема в ранна бременност – между 5 гестационна седмица и 10 гестационна седмица от бременността, придружена с кървене или кафяво течение. Трябва да се свържете с вашия гинеколог, защото тези болки  в стомаха може да бъдат признак на извънматочна бременност. Болката понякога се усеща и в рамото.
– Тежки крампи в долната част на стомаха или корема с кървене, което трае няколко часа. Това може да е признак за спонтанен аборт. Свържете се с вашата акушерка, лекар или отидете в най–близката специализирана болница.
– Редовни болезнени контракции или крампи преди 37 гестационна седмица може да бъдат първи признак на преждевременно раждане, особено ако са придружени от болки в кръста, тазовото налягане и вагинално течение. Свържете се с вашия доктор спешно.
– Силна и постоянна болка в долната част на корема или стомаха, когато натиснете стомаха и болки в гърба с или без кървене, което може да бъде признак на плацентарно отлепяне. Отново спешно потърсете лекар.
– След 20 гестационна седмица от бременността – болка в горната част на стомаха, съпътствана с други симптоми като много лошо главоболие, гадене, повръщане, мигащи светлини или се виждат петна пред очите, което може да бъде признак на тежка еклампсия. Свържете се с лекар.

Ако имате коремна болка ниско в коремната област или тъпа болка в гърба, която идва с едно или повече от следните, свържете се с вашия преглеждащ лекар, колкото е възможно по–скоро:
– болка или дискомфорт при уриниране
– тазов дискомфорт
– нужда да уринират често (въпреки че това само по себе си е обичайно при нормална бременност)
– повишена температура
– мътна, лошо миришеща или кървава урина
– гадене и повръщане

Това са симптоми на инфекция на пикочните пътища. Това не е спешен случай, но трябва да се разглежда възможно най–скоро.

Какъв друг вид стомашна болка трябва да очаквам?
Към края на бременността, следните специфики са често срещани и може да ви подведат и накарат да мислите, че имате някакви болки в стомаха при бременността:
– Кнтракции на Бракстън Хикс, които са знак, че мускулите на матката са затягат. Това може да се случи от още от 16–та гестационна седмица от бременността, но са по–чести при по–късните етапи на бременността. Те са краткотрайни с повече от 10 минути разстояние една от друга и са неприятни, но не са болезнени. Не е необходимо да се свързвате с вашия лекар, освен ако контракциите не станат болезнени и редовни на интервал по–малко от 10 минути между всяка.
– Контракции и крампи след 37–40 гестационна седмици могат да бъдат признак на ранните етапи на раждането. Това се нарича латентна фаза на раждането.

Стомахът по време на бременността може да ви боли и заради нарушеното му местоположение и по–стеснен обем, така че не преяждайте, а се хранете с леки храни на по–малки порции с по–къси интервали между отделните хранения. Спазвайте диета със сурови плодове и зеленчуци и храни, богати на фибри, които могат да спомогнат и да улеснят храносмилането. Друга причина може да бъдат и киселините, които да повлияят на усещанията в стомаха ви и парещата болка в хранопровода. Те обикновено са най–силни вечер, така че яжте лека храна поне 2 часа преди сън, пийте много вода, може вечер да хапвате малко кисело мляко или сурова ябълка. Ако болките от киселините са много непоносими, вашият лекар ще ви предпише медикаменти за облекчаване на проблема. И не на последно място болките в стомаха през бременността, може да възникнат поради забавяне на работата на червата и появата на запек. Ако проблемът не се реши с диета и прием на повече течности – обърнете се към гинеколога ви, които да прецени и да ви изпише някакви лаксативи, които да бъдат съобразени с вас и да са безопасни за плода.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Хапчета за Забременяване

Previous article

Колики при Новородено

Next article