5 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 5 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вие вече сте в 5 гестационна седмица и първи триместър от бременността, бебето вече има сърце. Ако нямате цикъл, а сте получили положителен резултат при теста за бременност, поздравления – ще имате бебе? Във вас расте живот и трябва да ви кажа, че чувството е необяснимо и невероятно красиво. Може още да не се чувствате бременна, но в скрития свят на матката ви се случват важни промени. Стъпка по стъпка се изграждат градивните елементи на живота. Когато бременността ви е потвърдена едновременно започвате да усещате смесени чувства и водопад от емоции, трепет и вълнение, тревога и напрежение. Но въпреки всичко се чувствате безкрайно щастлива от факта, че още едно сърчице тупти до вашето. Никакви отрицателни емоции не трябва да ви натъжават, мислете само за бебето, което расте във вас и за това колко щастливо ще бъдете като се роди. Всичко ще се промени завинаги за вас и за партньора ви. Дайте си време да приемете, осъзнаете и осмислите голямата новина.

5 Седмица от Бременността
Ембрион

През тази 5 гестационна седмица от бременността тялото на ембриона е меко и прозрачно. На този етап, зародишът прилича повече на червей, отколкото на бебе. Но с течение на времето тялото ще се оформи. Ембрионът все още не е оформен, но започва да очертава главата и опашката, затова казвам, че прилича на червей. През този период започва да бие сърцето. То е разделено на две части, като дясната част (камера) приема кръвта, която идва от органите, а лявата камера изпомпва кръвта обратно и я връща в органите, като по този начин осигурява кислород. Първото нещо, което започва да се развива е централната нервна система. Мозъкът е един от първите органи, които се оформят в развитието на зародиша. Появява се кръвообръщение. На първо време кръвоносните съдове са малки и фини.
В 5 гестационна седмица от бременността се поставя началото на развитието на всички жизнено важните органи, кости, мускули. В телцето на ембриона тече кръв.
Развива се плацентата и ембрионът е свързан с нея с тънка нишка – това е пъпната връв, разбира се все още в начален стадии.
Ембрионът приема от плацентата кислород, хранителни запаси и др.
Дължина: 1,5 мм.
Тегло: няколко милиграма – колкото бобено зърно.

Бъдеща майка

През пета гестационна седмица е възможно да имате сутрешно гадене. Тези позиви може да намалите, като приемате обикновени бисквити или цитрусови плодове (мандарина, портокал).
Възможно е да се чувствате изморена. Нормално е, все пак носите живот в себе си. Неговия растеж и оформяне на жизнено важни органи изтощава вашия организъм. Не се притеснявайте за това състояние, просто си почивайте по–често през деня и не се натоварвайте с физическа работа и черни мисли.
В 5 гестационна седмица от бременността може да ви се  спи повече. И това е нормално. Просто се доверете на интуицията си и дайте на организма си това от, което се нуждае. А той ще ви „каже” какво иска!
Появят се чести позиви за уриниране. Може понякога да страдате от главоболие, да ви се появят сенки под очите, дразнене и по–голяма чувствителност на гърдите. Всички тези неща са предизвикани от високото ниво на хормоните и са напълно безвредни.

Кога трябва да посетите лекар?

Ако някой от горните симптоми вземе неочакван обрат, например гаденето стане обилно повръщане, много често ходите по малка нужда и усещате парене при уриниране, имате кръвотечение, веднага трябва да се свържете с гинеколога си.

Внимание!
Всяко кръвотечение по време на бременността е опасно!

Гинекологични прегледи и изследвания

През 5 гестационна седмица от бременността трябва да си запишете час при акушер–гинеколог, за да установи наличието на бременност. Желателно е да имате поне една седмица закъснение на менструалния цикъл. Обикновено освен традиционния гинекологичен преглед, лекарят може да назначи и кръвни изследвания и ултразвук. При последния, гинекологът може да види плодния сак. Ембрионът все още не се вижда, но при следващото посещение, което е около 8 гестационна седмица, ще може да видите зародишът и малкото му туптящо сърчице, което бие много по–бързо от вашето.

Съвети към бременните

В предишната статия ви споменах за здравословното хранене. Освен него, трябва да спазвате и други правила, за да се развива правилно ембрионът.
След като вече сте в 5 гестационна седмица от бременността, ако пушите вече трябва да сте спрели цигарите и алкохола. Както знаете и пушенето и пиенето могат да ви донесат много здравословни проблеми, и не само на вас, но и на бебето.
Ако имате домашен любимец, не е лошо да преустановите контактите си с него, защото по време на бременността всяка жена е чувствителна и може да развие алергия от пух, перушина и козина. Най–добрият вариант е да го дадете на някой познат, докато сте бременна и след като бебето се роди, поне в първите няколко месеца. Ако раз0бира се нямате алергии може да остане с вас през цялата бременност.
Въздържайте се от допир до препарати със силна миризма. Било то за почистване на печка, баня и т.н. Също така бензин, терпентин  и други подобни. Един такъв препарат би изострил чувството за гадене и повръщане, за бебето също не е полезно да диша вредни аромати.

Бъдещият татко

Вашата половинка има нужда от много внимание и разбиране. Бременната жена е доста по–раздразнителна, което означава, че вие като бъдещ татко, трябва да се спокоен и да се опитате да утешите жена си. Защото хормоните на бременността през 5 гестационна седмица от бременността са доста завишени и съвсем нормално и половинката ви да изпитва страхове за това как ще се развие бременността, как ще мине първия триместър, дали няма да направи спонтанен аборт и много други неща. Колкото и смешно и несериозно да ви звучат нейните неволи, не го показвайте, бъдете нейната опора в добро и в лошо.
Трябва да се намалят вечерните разходки, заведенията и всякакви други занимания, които биха могли да навредят на бъдещата майка.
През 5 гестационна седмица от бременността ходете на прегледи заедно с жена си. Питайте я как се чувства, как е минал денят й. С две думи – колкото жена ви е по–спокойна, толкова по–безпроблемно ще мине бременността, което от ваша страна може да коства усилия, но в крайна сметка искате всичко да мине нормално и да имате едно лъчезарно и усмихнато бебе. Защото е доказано, че когато майката е тревожна по време на бременността, това се отразява  и на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация