7 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 7 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 7  гестационна седмица от бременността ще продължат оплакванията, които имахте и в предишните седмици – гадене, лесна уморяемост,  сънливост, чувствителност на гърдите и всички останали симптоми на начална бременност. През този период започва същинското проследяване на бременността. Напълно нормално е да имате много въпроси, какво се случва с бебето, как протича бременността и други. Не се притеснявайте да попитате гинеколога си за всичко, което ви притеснява или просто ви е любопитно през тази седма гестационна седмица от бременността.

7 Седмица от Бременността

Ембрион

Ембрионът продължава да расте с бързи темпове. Неговият растеж през 7 гестационна седмица от бременността е с около 1/2 мм. Има опашка, която с течение на времето ще изчезне.  Лекарите обикновено измерват дължината на зародиша, като за целта взимат разстоянието между главата и крачетата. Разбира се всичко е статистическо и не може да се определи точната дължина, защото както казах главата е наклонена към гърдите, а краката са свити към тялото.
Главата му е доста по–голяма от тялото и е приведена напред към гърдите. Започват да се оформят учи, очи и други сетивни органи. Вече има място за уста, очите имат пигментация, с която по–късно ще се определи техния цвят. Очите все още са затворени и ще продължат да са в това състояние още няколко седмици.
През тази 7 седмица от бременността се очертават ноздрите. Ръцете и краката вече са почти оформени. Започват да се развиват с бързи темпове дланите и ръцете. Стъпалата ще се оформят на по–късен етап.
Гениталиите също започват своя растеж. Развиват се бъбреците, костният мозък продължава да се оформя. Бъбреците, стомаха, белите дробове се развиват бързо. Образуват се бронхите.
Продължава своето развитие нервната система, кръвоносната система и всички важни органи. Около 7 гестационна седмица от бременността двете полукълба на мозъка се оформят.
Дължина на ембриона – около 10 мм.
Тегло на ембриона – няколко грама.

Бъдеща майка

Както споменах в горните редове, оплакванията като сутрешно гадене, умора и други стават все по–чести в 7 гестационна седмица от бременността. При някой жени явлението гадене  е постоянен спътник през целия ден. Разбира се възможно е да нямате гадене, но това може да стане при много малък процент от бременните жени. Започват да ви харесват храни, които досега не сте приемала или обичала, а други, които са ви били любими преди да забременеете, на този етап ви отвращават. При малък процент от бременните жени може да се появят желания за странни „храни”, като например дъвчене на тютюн, пръст и други „вкусни” неща.
Засиленото обоняние се изостря, ако не сте се хранила скоро. Но то може да предизвика гадене, така че по–добре, ако има миризми, които не ви понасят, да ограничите достъпът до тях.
През тази 7 гестационна седмица от бременността е възможно леко да наддадете на тегло, но има и вероятност да намалите килограмите. Това се случва, ако имате силно гадене през целия ден, съпроводено с повръщане. Ако имате подобни оплаквания, най–добре се консултирайте с вашия гинеколог, който ще се погрижи вашите здравословни проблеми да намалеят, като ви даде подходяща диета или медикаменти в краен случай.
За да избегнете досадното гадене, опитайте се да хапвате повече кисели храни, като портокали, лимони, мандарини.

Гинекологични прегледи и изследвания

През 7 гестационна седмица се извършва втората консултация с акушер – гинеколог. Тогава всъщност започва истинското проследяване на бременността. По време на визитата ви при лекаря, ще се снеме анамнеза на всички предишни заболявания. Акушерката ще ви определи термин за раждането, който се изчислява спрямо последната ви менструация – Изчисляване на термина за раждане.  Ще ви бъде измерен ръста, кръвно налягане, както и налягането във влагалището. Този преглед се прави, за да се вида каква е сърдечната дейност на зародиша, както и да се види какво е местоположението му. След, което започва проследяване на бременността всеки месец.
В 7 гестационна седмица от бременността по преценка на лекуващия лекар се пускат изследвания за пълна кръвна картина, СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), както изследвания за кръвна група, резус фактор и васерман. По преценка на лекаря може да се пуснат и други изследвания, като токсоплазмоза, в случай, че имате домашен любимец, микробиология и други, в зависимост от нуждите на бременната жена. Повече може да прочетете в Изследвания при бременност по Здравна Каса.

Съвети към бременните

Добре е около 7 гестационна седмица от бременността веднага уведомете вашия работодател, щом разберете, че сте бременна. Това може да направите чрез Уведомление за бременност. При някои бременни жени е наложително смяна на работното място и длъжност. Шефът ви трябва да ви осигури по–лека работа, особено ако сте имала проблеми с предишна бременност, спонтанни аборти или проблем с настоящата бременност, като болки в корема, засилено гадене или повръщане, главоболие и други постоянни оплаквания, които нарушават вашата работоспособност. Не е желателно да имате достъп до токсични материали, да извършвате тежка физическа работа, да стоите права цял ден. Имайте предвид, че законът защитава бъдещите майки и работодателите обикновено склоняват да преместят бременната си служителка на по–лека работа със същото заплащане, първо защото носят морална отговорност за здравето и живота на бременната жена и бебето, което тя носи в себе си, и второ – съвсем реална наказателна отговорност според разпоредбите на Кодекса на труда и други закони, уреждащи трудовите правоотношения с бременни жени и такива с малки деца.

Бъдещият татко

Продължавайте да подкрепяте жена си и през тази така важна за нея 7 гестационна седмица от бременността. Желателно да отидете на първия гинекологичен преглед с нея, за да й вдъхнете повече сила и добро настроение. И не само на първия, а и на всеки следващ. Обсъждайте с нея здравословното й състояние, Може да ви омръзне, половинката ви да говори само за едно и също нещо, но не го показвайте. В някой случай, при бременната жена се появява болка в долната част на корема, както и други оплаквания, които налагат да се намалят или прекратят сексуалните контакти. Не й се сърдете, но и вие едва ли ще имате някакво желание за интимност, ако не ви е добре. Бързо ще забравите за 7 гестационна седмица от бременността когато всичко се върне по старо му, но да знаете че проучвания показват, че това отминава до третия месец.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация