Бременност

Уведомление за Бременност

Обновена: 02-10-2016

Изключително важно е всяка жена която планира бременност или е бременна, да познава своите права и задължения! В тази статия и следващите няколко свързани статии за обезщетенията ще обясним накратко за:
Уведомление за бременност
Болничен при бременност
Болничен преди раждане
Болничен след раждане

Уведомление за бременност пред работодателя
Все по–често ставаме свидетели на некоректно отношение на някои работодатели спрямо служителки, които ги информират, че са бременни. Ние смятаме това за недостойно и затова решихме да ви запознаем в поредица от няколко теми с основните неща, които трябва да знаете, когато сте бременна, за да не могат да злоупотребят с вашето състояние.

уведомление за бременност Най–напред, за да можете да си гарантирате спокойствието на работното място, е необходимо, когато разберете, че сте бременна, да не казвате на работодателя си само устно за този факт. Изчакайте търпеливо и щом влезете в трети месец на бременността, вземете медицинско свидетелство от вашия гинеколог за положението ви, в което да пише в коя гестационна седмица сте бременна, кога е терминът ви и кога ще влезе в сила първият болничен за бременност в рамките на 45 дни преди датата на раждане.

Официалната процедура за писменото уведомление до работодателя ви е регламентирана в  чл. 313 ал. а от Кодекса на труда. Задължително е, когато го предоставите на администрацията на вашата фирма, да изискате да ви дадат входящ номер, с който е заведено уведомлението при тях. По този начин – при евентуален проблем, ще можете да информирате Инспекцията по Труда и да кажете, че с този входящ номер е заведено вашето писмено уведомление при работодателя. Ако спрямо вас има неправомерни действия, Вие ще можете и да си потърсите правата по съдебен път.

С предоставяне на писмено свидетелство за бременността, вие ще си гарантирате правото да ползвате всички привилегии, предвидени по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5. Чрез предизвестието сте защитена от уволнение, освен в случаите на закриване на фирмата или отдела ви или със специалното разрешение на Инспекция по труда, което се дава много рядко и е почти невъзможно да се случи. Освен това имате право да откажете извънреден и нощен труд, командировки, както и всякакви задачи, които застрашават здравето ви и здравето на вашето бебе. Работодателят ви е длъжен да ви освобождава за всички необходими прегледи и изследвания, без да е необходимо да изразходвате дни от полагаемата ви платена отпуска. Това често се премълчава, но е добре да се възползвате, тъй като работодателят ви е длъжен да ви заплаща отсъствието по размера на работната ви заплата, прочетете повече в чл.157, ал.2.

Нашият съвет е да се възползвате от всички възможности, които законът ви предоставя. Ако имате въпроси относно правата ви, можете да се консултирате със специалисти на телефон 0800 88 001, който е създаден към Министерство на труда и социалната политика за безплатни запитвания от граждани. Телефонът е анонимен и безплатен!

 

Болничен при Бременност

Предишна публикация

Болничен преди Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.