Здраве

Сънливост

Обновена: 02-04-2018

Какво e сънливост?
Какво всъщност представлява сънливостта! Сънливостта, или още позната с термина ,,хиперсомния”, се отнася до всяко чувство на необичайна нужда за сън през деня.

Симптоми на сънливост
Хората, които страдат от сънливост, може да заспят в неподходящи ситуации или до неподходящо време, което да бъде голяма пречка в нормалните ежедневни дейности.

Причини за сънливост?
Прекомерната дневна сънливост, която се случва без известна причина, може да бъде признак за нарушение на съня. Депресия, тревожност, стрес или скука може да допринесат за появата на прекомерна сънливост. Но тези състояния по–често причиняват умора и апатия, отколкото сънливост.

Сънливост може да се дължи на следното:
– Дългосрочни хронични болки
Диабет
– Когато се налага да работите дълги часове или на различни смени – нощни и през уикендите
– Дългосрочно безсънието и други проблеми, свързани с целостта на съня като редуване на безсънни нощи с нощи с прекомерен сън
– Промени в нива на натрий в кръвта – хипонатриемия
– Употреба на различни медикаменти като транквилизатори, приспивателни и антихистамини
– Не спите достатъчно дълго
– Нарушения на съня като сънна апнеа и нарколепсия
– Твърде много калций в кръвта – хиперкалциемия
– Проблеми със щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм

сънливост Какви мерки да вземете, ако страдате от сънливост?
За да лекувате сънливостта – е необходимо да определите каква е основната причината за сънливостта и така ще можете да облекчите състоянието. Първо определете дали вашата сънливост се дължи на депресия, тревожност, отегчение или стрес. Ако не сте сигурни, говорете с лекар специалист, за да може той професионално да прецизира проблема. Ако сънливостта ви се дължи на прием на някакви лекарства, то тогава говорете с вашия лекар за замяната или спирането на проблемните медикаменти. Но запомнете, че в никакъв случай не бива да поемате самоинициатива и да спирате приема или да го променяте преди първо да говорите с лекар.

Какво да очаквате при посещението при лекаря?
Лекарят ще проучи каква може да е причината за вашата сънливост. Вие ще бъдете разпитани за вашите модели на сън и за общото ви здравословно състояние. Въпросите могат да включват: Спите ли добре? Каква е обичайната ви нужда от сън? Хъркате ли? Дали сте заспали през деня, когато не планирате да спите, например при гледане на телевизия или четене? Ако е така, събуждате ли се с чувство, че сте отпочинали и освежени? Колко често се случва това? Намирате ли се в състояние на депресия, тревожност или отегчение? Какви лекарства вземате? Какво сте направили, за да се опитате да облекчите сънливостта? Какви други симптоми имате?

Лекарят ще прецени какво е вашето състояние и вероятно ще назначи определен набор от изследвания, които могат да се включват:
– Кръвни тестове (например за проверка на нивото на вашата кръвна захар, електролитите и нивата на тироидните хормони.
– Компютърна томография на главата
– Електроенцефалограмата
– Изследвания на фазите на съня
– Изследвания на урината

Какво е обичайното лечение за сънливост?
Ако е прекомерна, сънливостта пречи на обичайните ви ежедневни дейности и може много да наруши качеството на живота ви. Лечението за това състояние може да се назначи само след като се открие точната причина за нея. Не си назначавайте самолечение, а потърсете помощ от специалист, за да не усложните повече проблема. Често сънливостта не е причина за сериозно притеснение, но при всички положения трябва да потърсите медицинска помощ, за да се почувствате по–добре и да се върнете към нормалните си дейности без неприятната и ежедневна сънливост.

Твърд Корем при Бременност

Предишна публикация

Забременяване с Един Яйчник

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве