Затруднено Дишане на Нервна Почва

Може би някога през своя живот сте изпитали затруднено дишане на нервна почва?
Тревожност и нервността могат да причинят различни физически симптоми, които могат да бъдат невероятно плашещи. Те от своя страна причиняват повече тревожност, което в крайна сметка води до повече физически симптоми. Това е ужасен цикъл, които често води до затруднено дишане. Затрудненото дишане може да се дължи на сърдечен удар, сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания и още много други, но затрудненото дишане може да се дължи и на тревожност – особено тежка тревожност.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

затруднено дишане на нервна почва

Затруднено дишане на нервна почва може да възникне поради сериозно сърдечно или белодробно заболяване. Тя може да се появи и единствено заради безпокойство и нервност и свързаните с тях симптоми. Лекар може да прецени дали дихателните ви проблеми са резултат от тревожност или сърдечно заболяване. Няма нищо лошо да видите лекар и да бъдете сигурни, че сърцето ви е в добра форма, особено ако това е първият път, когато имате дихателни проблеми. Когато отидете на лекар, той ще разгледа:
– Вашата медицинска история: Има ли нещо в медицинската ви история, което да подсказва, че може да имате сърдечно заболяване?
– Вашата възраст: Младите мъже и жени, които нямат предишни проблеми със сърцето, е малко вероятно да имат сериозни сърдечни проблеми.
– Състоянието на сърцето ви: Вашият лекар ще слуша сърцето и белите ви дробове. Ако вашият лекар има някакви притеснения или просто иска да изключи всякакви други възможности, той също може да поиска тест на кръвната ви група и рентген.

Реално само по себе си явлението затруднено дишане на нервна почва е много често срещано. В действителност това е един от най-честите симптоми на панически атаки. Може би вие ще бъдете изненадани да научите, че това чувство не е причинено от недостиг на въздух, то действително е причинено от получаване на твърде много кислород. Актът на получаване на твърде много кислород може да доведе до това тялото ви да се чувства сякаш се нуждае от повече въздух, което ви кара да се опитвате да дишате все по-дълбоко. Това никога не работи обаче, защото проблемът е причинен от свръх-изобилието на кислород и недостатъчният въглероден оксид. Дишането ви може да се влоши като причини други симптоми като: замайване, изтръпване на крайниците и т.н. Появата на затруднено дишане на нервна почва може да възникне по няколко причини, включително:

Учестено дишане: Дишането по време на периоди на интензивна тревожност може да възникне просто защото лицето диша твърде бързо. Вие експулсирате твърде много CO2 и тялото ви се дисбалансира.
Съзнателно дишане: Друга честа причина е съзнателното дишане. Нормалното дишане на подсъзнателно ниво, когато тялото ви взима точно толкова въздух, колкото му трябва, за да функционира, защото знае точно от колко се нуждае. Съзнателното дишане е, когато си мислите за дишането и контролирате колко дълбоки да са вдишванията ви. Често смятате, че трябва да се вземат по-дълбоки вдишвания и това ви носи повече кислород, отколкото ви трябва реално. Това само може да влоши положението и да доведе до затруднено дишане на нервна почва.
Лоши дихателни навици:  Най-забележителния от тях е, когато се опитвате да дишате през гърдите си, а не през корема или се опитвате да разширявате ребрата си като с прозявка. Този тип дишане е неефективно и може да доведе до напрежение в дишането. Друга причина за затруднения с дишането е,  когато се чувствате загрижени и притеснени за нещо може да започнете да дишате по-бързо, а това по-бързо дишане да предизвика затруднено дишане на нервна почва. Разбирането на естеството на дихателни проблеми могат да доведат до реални проблеми с дишането, ако човек отговаря, опитвайки се да поема твърде много въздух. Ще трябва да правите по-бавни вдишвания, така че тялото ви може да си възвърне част от въглеродния диоксид. Вие също така ще трябва да дишате през корема, тъй като този вид дишане е по-продуктивен. В идеалния случай всъщност трябва да се поемат по-малки и по-бавни вдишвания, но това може да бъде трудно, когато сте в паника заради замаяността. Вместо това опитайте следното: Дишайте бавно през носа. Опитайте се да напълните коремната си кухина и да се тревожите по-малко. Това трябва да отнеме около 5 секунди. Задръжте за няколко секунди. Издишайте бавно през стиснати устни. Този рамо вземам навсякъде от 6 към 8 втори. Някои от вторичните симптоми като болките в гърдите може да отнеме малко повече време да отшумят и не се изненадвайте, ако отнема по-дълго време вашата тревожност да отмине. След като дишането е под контрол, следващата стъпка ще бъде да се намали цялостната си тревожност.

Как можете да си помогнете, ако често имате пристъпи на затруднено дишане на нервна почва?
Ако имате затруднения с дишането, породени от тревожност и нервна почва, то тогава трябва да помогнете за разрешаване на проблема чрез премахване на първопричината за него. Погрижете се за своето психологическо състояние, за да решите физическия си проблем. Ако не можете сами да си помогнете чрез медитация, техники за релаксация, спорт, упражняване на любимо хоби или някакво друго занимание, което ви прави щастливи и ви помага да елиминирате стреса – то тогава може да потърсите професионална помощ от психолог. Той може да ви помогне чрез специални методи да се справите с тревожността и стреса, а и може да ви насочи към започване на по сериозно медикаментозно лечение, ако това е наложително спрямо вашия индивидуален случай, но не подценявайте ситуацията ако имате затруднено дишане на нервна почва.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).