Адреналин

Какво е адреналин?
Адреналинът се отделя в стресова ситуация и кара сърцето ви да започне да ускорява работата си, ръцете ви започват да се потят. Този отговор на организма произтича като естествена реакция на хормона адреналин. Също така той се нарича епинефрин, този хормон е важна част от борбата на организма със ефектите на стреса, но по- голямата експозиция на него може да бъде много вредна за здравето. Поради това си струва да се запознаете с функциите на хормона адреналин.

адреналин

Къде в тялото се произвежда хормонът адреналин?
Адреналин се произвежда в мозъка и в надбъбречните жлези, както и в някои от невроните на централната нервна система. В рамките на няколко минути по време на стресова ситуация, адреналинът бързо се освобождава в кръвта, изпращайки импулси към органите ви, за да се създаде специфичен отговор.

Каква е функцията на адреналина?
Адреналинът предизвиква реакцията на тялото. Тази реакция причинява разширяване на дихателните пътища, за да произведат достатъчно кислород за снабдяване на мускулите, защото те трябва или да се борят с опасността или да ви осигурят бягство. Адреналинът също задейства кръвоносните съдове, за да се свият, така че да се осигури пряк път на кръв към големи мускулни групи, включително сърцето и белите дробове. Способността на организма да чувства болка също намалява в резултат на действието на адреналина, поради което можете да продължите да тичате или да се борите с опасността, дори когато сте ранени. Адреналинът причинява забележително увеличаване на силата и производителността, както и повишена информираност в стресов момент. След като стресът утихне, ефектът на адреналина може да продължи до един час.

Какви може да бъдат проблемите, свързани с адреналина?
Адреналинът е важна част от способността на тялото ви да оцелява, но понякога може да се случи тялото ви да произведе хормона, когато сте под стрес, но не сте изправени пред реална опасност. Това може да създаде чувство на виене на свят, световъртеж и дори отчетливи промени в зрението ви. Също така, адреналинът причинява освобождаване на глюкоза, която също се използва в ситуации на опасност или бягство. Когато няма опасност, която да е налице, допълнителната енергия не се използва и това може да остави у човека чувството, че е много неспокоен и особено раздразнителен. Прекомерно високите нива на хормона, дължащи се на стрес, без реална опасност – може да доведе до увреждане на сърцето, безсъние и нервност и нервно усещане.

Заболявания поради високи нива на адреналин!
Заболявания, които може да се причинят от свръхпроизводството на адреналин, са редки, но все пак може да се случат. Ако едно лице има тумори на надбъбречните жлези например – то може да произвежда твърде много адреналин, което води до тревожност, загуба на тегло, сърцебиене, ускорен сърдечен пулс и високо кръвно налягане. Твърде малко отделяне на адреналин, когато е необходимо, се случва рядко, но ако то се случи, то ще ограничи способността на организма да реагира правилно в стресови ситуации.

Обърнете се към вашия доктор, ако смятате, че имате проблем с нивата на адреналин – тези ситуации са редки и обикновено не причиняват проблеми, но продължаващия стрес може да предизвика усложнения, свързани с адреналина. Решаването на тези проблеми започват с намирането на здравословни начини да се справят със стреса. Помислете да попитате вашия лекар за следните важни въпроси:
– Как мога да разбера дали съм засегнат от прекомерно отделяне на адреналин?
– Как мога да намаля стреса в живота ми?
– Може ли адреналинът да причини настоящите ми проблемни симптоми за моето нездравословно състояние?
– Какво засяга функцията на адреналина и стрес на цялостното ми здравословно състояние?

Ендокринологът е най-добрият вид лекар специалист, с който можете да говорите, когато се занимавате с каквито и да е хормонални проблеми. Затова ако имате някакви притеснения свързани с прекомерен адреналин във вашето тяло, може да се свържете на първо време с вашия личен лекар, а ако заедно прецените може да вземете и направление за ендокринолог.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация