Отпадналост

Какво означава отпадналост?
Почти всеки се е чувствал преуморен или има чувството, че се е преработил от време на време. Временната умора е един вид защитна реакция на организма и ни дава сигнал, че е време да си отпочинем и да възстановим силите. Безкомпромисното изтощение от друга страна трае по-дълго и е с по-дълбоки причини и не се облекчава от паузите за почивка. Организма влиза в едно постоянно чувство на умора, която се развива с течение на времето. Тя също така е свързана с намаляване на мотивацията и концентрацията. Умората на това ниво въздейства на емоционалното и психическото ви благосъстояние и е позната като ,,отпадналост”.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

отпадналост

Какви са причините за отпадналост?
През повечето време умората може да бъде проследена до един или повече от вашите навици или съчетания, особено липсата на физически упражнения. Това е също често свързани и с депресията. Понякога отпадналостта е симптом на други съпътстващи заболявания, които изискват навременно медицинско лечение.
– Лайфстайл фактори: Като се идентифицира поне едно от нещата, което най-често  може  да бъде отговорно за вашата умора, това често е първата стъпка към облекчение на състоянието на отпадналост. Отпадналостта може да е свързана с:
– Употреба на алкохол или наркотици
– Свръх физическа активност
– Разстройство или объркване заради часовата разлика
– Липса на физическа активност
– Липса на сън
– Лекарства като антихистамини и лекарства за кашлица
– Нездравословни хранителни навици

Какви медицински състояния могат да бъдат отговорни за отпадналостта?
Безкомпромисно изтощение може да бъде признак на медицинско състояние или ефект на лекарства или терапии, използвани за лечение като например:
– Остра чернодробна недостатъчност
Анемия
– Тревожни разстройства
– Рак
– Синдром на хроничната умора
– Хронична инфекция или възпаление
– Хронично бъбречно заболяване
– Сътресение
– ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест)
Депресия (голямо депресивно разстройство)
Диабет
– Емфизем
– Фибромиалгия
– Скръб
– Сърдечно заболяване
– Хипертиреоидизъм (свръхактивен щитовидната жлеза)
– Хипотиреоидизъм (понижена активна щитовидна жлеза)
– Възпалително заболяване на червата (IBD)
– Медикаменти и лечения, като химиотерапия, лъчева терапия, болкоуспокояващи, лекарства за сърце и антидепресанти
– Множествена склероза
– Затлъстяването
– Болка, която е продължителна
Сънна апнея
Стрес
– Травматично мозъчно нараняване

Кога да се видите с лекар за професионална помощ?
Потърсете незабавно спешна помощ, ако вашата отпадналост е свързана с психичен проблем и симптомите ви също включват:
– Мисли за самонараняване или самоубийство
– Опасения, че може да навредите на някой друг

Също така се налага да получите спешна помощ, ако вашата отпадналост е придружена от някое от следните:
– Болка в гърдите
– Недостиг на въздух
– Неправилен или ускорен сърдечен пулс
– Силна коремна, тазова или задна болка

Потърсете незабавна медицинска помощ – Вземете някой да ви отведе до спешното отделение или спешна помощ, ако умората е придружена от:
– Кървене, включително кървене от ректума или повръщане на кръв
– Силно главоболие

Планирайте посещението на лекар: Запишете час за среща с вашия лекар, ако вашата отпадналост е продължела в продължение на две или повече седмици, въпреки полагането на усилията за подсигуряване на адекватно количество сън и почивка, намаляване на стреса, избиране на здравословна диета и пиене на много течности.

Как да се справите с отпадналостта в домашни условия?
Ако вашата умора и отпадналост не се дължат на сериозен медицински проблем – а от това, че сте изчерпани и преуморени, можете да вземете някои мерки за вашето физическо и психическо благосъстояние и да намалите своята отпадналост. Ето ви шест предложения за справяне с отпадналостта.

1.Останете активни: Ако се чувствате често отпаднали и уморени и не се движите много, може просто да се нуждаете от добра редовна доза свеж въздух за подмладяване на тялото и ума. Една пълноценна разходка ще ви накара да се почувстват много по-добре и по-освежени, отколкото ако седите по цял ден и не правите нищо. Това също така подобрява настроението, благодарение на ендорфините, които се освобождават при физическа активност.

2. Увеличете червените си кръвни клетки: Желязото е много  важно. Без него телата ни не могат да произведат достатъчно червени кръвни телца. Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин, богат на желязо протеин, който пренася кислорода през тялото ни. Много хора мислят, че употребата на кислорода приключва, когато той влиза в нашите белите дробове, но той трябва да пътуват през телата ни и да се доставят на всички наши клетки и органи, за да функционират. Както можете да си представите, липсата на кислород ще доведе до намаляване на функционирането на органите, което ще доведе до отпадналост. Това се нарича желязо-дефицитна анемия. За борба с това, може да прави чай с копривени листа. Копривата е богата на желязо, както и на витамин Ц. Има и добавки, към които може да прибегнете.

Взимайте женшен: Може би „най-известната от всички китайски билки“ е женшенът. Той е „адаптогенна“ билка, което означава, че помага на тялото се приспособи към стреса. Кортизолът, хормонът на „стреса“ може да ви накара да се чувствате уморени и изтощен. Женшенът може да помогне, има много добавки с тази билка, които могат да ви помогнат.

4. Консумирайте много цитрусови плодове: В случай на умора и отпадналост, започнете деня си с чаша лимонова вода. Миризмата на прясно нарязан лимон само ще ви ободри веднага. Лимоновата вода помага при редица условия като например предотвратяване на запек, но и цялостно ревитализиране от умората на тялото.

5. Практикувайте йога: Подобно на толкова много неща, които стават модни, образът на йогата е малко изкривен. Ако я избягвате, защото си мислите, че е мания, недейте. Йога не е просто форма на физически упражнения, а и духовна практика. Тя ще ви помага да успокои ума си, да се фокусирате над дишането си. Комбинацията от работата между ума и тялото може да ви накара да се чувствате като чисто нов човек и дори е призната като форма на алтернативна медицина за борба с хроничната умора. Няма нужда дори да се присъединят към клас – можете да я правите и у дома си.

5. Взимайте повече магнезий: Споменаваме магнезият много често, той е важен минерал, а днес много хора наистина страдат от липсата му. Организмът не произвежда магнезий сам по себе си-той идва до нас чрез нашите диети. Най-добрият начин да получите достатъчното дневно количество е да ядете правилните храни или да вземате добавки. Добър източник са зелено листни зеленчуци, ядките, рибата, пълнозърнестите храни и бананите. Ако страдате от отпадналост опитайте с прием на магнезий.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии