Прегледана и обновена на 15-04-2018

Трябва ли да се притесняваме ако имаме лека отпадналост при бременност и какво може да се направи за да се избегне попадането в състояние на умора.
Отпадналостта и умората е често срещан симптом по време на бременността. Някои жени могат да се чувстват изключително изчерпани откъм сили и кондиция по време на бременността, докато други едва ли ще се чувстват по–уморени от обикновено. Въпреки че опитът по отношение на тенденцията за отпадналост при бременност показва, че това положение е в индивидуална степен при всяка отделна жена, повечето жени споделят че се чувстват в голяма степен по–отпаднали от обикновено. Отпадналостта по време на бременността е най–често по време на първия триместър. Има тенденция тя значително да намалее или дори да изчезне по време на втория триместър и обикновено се връща в третия триместър.

отпадналост при бременност

Отпадналостта през първия триместър на бременността: По време на ранна бременност, хормоналните промени са вероятната причина за умората. Вашето тяло произвежда повече кръв за пренасяне на хранителни вещества за правилното развитие на бебето. Нивата на кръвната ви захар и кръвното налягане също са по–ниски. Хормоните, особено повишените нива на прогестерон, са отговорни за сънливостта. В допълнение към физическите промени, настъпили в тялото ви, емоционалните промени също могат да допринесат за намаляване на енергията ви. Независимо дали бременността е планирана или непланирана, тя може да предизвика силна тревожност по отношение на всичко, свързано с предстоящото майчинството, за здравето на бебето или дори може да почувствате противоречиви чувства за бременността. Важно е да се разбере, че емоциите ви играят роля в това как се чувствате физически и, че всички тези неща са естествена и нормална част от бременността.

Отпадналостта през втория триместър на бременността: По време на втория триместър –  има добър шанс нивото на енергията ви да се увеличи и да започнете да се чувствате, както преди забременяването. Много жени се възползват от този период по време на бременността за изпълнение на важни задачи, тъй като енергийните нива най–вероятно отново ще намалеят през третото тримесечие. Това често се нарича “щастливият триместър”. Не се тревожете, ако по време на този триместър все още изпитвате умора – това също е нормално, защото, както уточнихме – всяка бременност е различна и се развива различно при отделните жени.

Отпадналостта през третия триместър на бременността: През късната бременност, е твърде вероятно да започнете да се чувствате уморени отново. В този момент ще бъде налице допълнителното тегло на бебето, вашите допълнителни килограми, по трудната ви подвижност, може да имате проблеми със съня и да се налага да уринирате по–често от обикновено.

Как да се справите с появата на отпадналост при бременност?
По–долу ще разгледаме списък с начини за справяне с отпадналостта и умората, които може да изпитвате през време на бременността ви:
Осигурете си достатъчно почивка – Уверете се, че ще може да си позволи да получите време за почивка винаги, когато се почувствате уморени. Това може да бъде постигнато като си лягате по–рано или като дремвате през деня, ако е възможно. Избягвайте приема на течности няколко часа преди лягане, защото това е добър начин за ограничаване на броя на пътите, през които трябва да станете през нощта, за да използвате банята.
Коригирайте работния си график – ако текущите ангажименти или дейности се окажат твърде изтощаващи по време на бременността, може да се наложи временно да коригирате графика си, за да сте по–малко заети. Това може да включва съкращаване на работното време на работното място, ако е възможно или отправяне на искане към приятелите и семейството ви да ви помагат с домакинската работа.
Яжте добре балансирана храна – хранене с питателна храна ще подкрепи сериозно вашите енергийни нива. Уверете се, че получавате достатъчно желязо, протеини и калории. Появилите се веднъж умора и отпадналост при бременност може да станат по–лоши, ако не получавате правилните хранителни вещества. Също така, ще трябва да гарантирате, че сте винаги добре хидратирани по време на бременността. Ако от храненето не можете да си набавите нужните вещества – помолете лекарят ви да ви изпише пренатални витамини и добавки.
Практикувайте умерено физическо упражнение – въпреки че може да почувствате понижаване на енергията ви по време на упражняване, ако сте включили умерена дейност като например 30–минутна разходка, това всъщност ще ви накара да се чувстват по–енергични след много кратък период от време. Упражненията са от полза и може да не достигнете до състояние на отпадналост при бременност, освен ако вашият гинеколог не ви е посъветвал нещо друго поради здравословни причини през първия триместър от бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Често Уриниране при Жените

Previous article

Розацея

Next article