Прегледана и обновена на 01-11-2019

Има ли симптоми на бременност през първата седмица, които са по изразени и мога да разбера, че съм бременна чрез тях?
Още преди да имате пропуснат месечен период, може да подозирате или тайно вътре в себе си да се надявате, че сте бременна. При повечето жени ранните симптоми на бременността започват още през първите няколко седмици след зачеването, но те не винаги са разпознаваеми. Признаците на бременността могат да варират в тяхната интензивност, честота и продължителност.

Следните ранни симптоми могат да се появят още след седмица от зачеването и да са подобни на рутинните предменструални смущения:
Чувствителни и подути гърди: Гърдите ви могат да проявят един от първите симптоми на бременност през първата седмица. Още седмица две след зачеването – хормоналните промени могат да направят гърдите ви изключително нежни, изтръпнали или болезнени. Може да почувствате гърдите си по-плътни и по-тежки.
Умора: Умората също се нарежда сред първите ранни симптоми на бременността. По време на ранна бременност, нивата на хормона прогестерон скачат драстично. В достатъчно високи дози, хормонът прогестерон може да ви накара да спите прекомерно. В същото време, понижаване на нивата на кръвната захар, понижаване на кръвното налягане и повишено производство на кръв от организма ви може да обединят силите си, за да понижат значително вашата енергичност по време на бременността.
Леко кървене или спазми: Понякога малко количество вагинално кървене е един от първите симптоми на бременност през първата седмица. Известено като имплантационно кървене, то се случва, когато оплоденото яйце се загнездва към лигавицата на матката. Това се случва около 10 до 14 дни след оплождане. Малко вероятно е да имате видно имплантационно кървене и да разберете, че то се е случило. Този вид кървене обикновено е малко по-леко и по-светло от нормалната менструация и не трае толкова дълго. Някои жени също изпитват коремни спазми в началото на бременността. Тези крампи са подобни на менструалните спазми.
симптоми на бременност през първата седмица

Гадене със или без повръщане: Сутрешното гадене, което може да ви връхлети реално по всяко време на деня или нощта, е един от класическите симптоми на бременността. За някои жени, то започва още седмица до две след зачеването. Гадене изглежда е причинено поне отчасти от бързо нарастващите нива на естрогена, който причинява необходимост от бързо опразване на стомаха. Бременните жени също имат повишена чувствителност към някои миризми, така че различните такива – като готвени храни, парфюми или цигарен дим – могат да предизвикат вълни на гадене в ранна бременност. Има някои съвети, с които може да си помогнете в борба с ефектите от сутрешната болест.
Повишен апетит или непоносимост към храни: Когато сте бременна, може да се окаже, че отвръщате носа си от определени храни като например кафе или пържено. Липсата на апетит е често срещана. Подобно на повечето други симптоми на бременността, тези хранителни предпочитания могат да бъдат отнесени до резките хормоналните промени които се случват в организма на бременната жена, особено изразено е през първи триместър на бременността, когато тези промени са най-драматични.
Главоболие – В началото на бременността, повишеното кръвообращение може да предизвика често или леко главоболие.
Запек: Появата на запекът е друг често срещан ранен симптом на бременността. Увеличаването на прогестеронът причинява по-бавно движение на храната през червата, което може да доведе до запек.
Промени в настроението: Полудяването на хормоните в тялото ви през ранна бременност може да ви направи необичайно емоционални и плачливи. Измененията на настроението също са един вид симптом на бременността, особено през първия триместър.
Отпадналост и замаяност: Докато кръвоносните съдове се разширяват и кръвното ви налягане пада, може да почувствате замаяност. В началото на бременността може да се задейства и понижаване на кръвната захар.
Повишаване на базалната телесна температура: Под базална телесна температура се има в предвид вашата орална температура, когато за първи път се събудите сутрин трябва да се измери веднага без много движения. Тази температура се увеличава леко скоро след овулацията и остава на това ниво до следващия ви период. Ако сте записвали стойностите на базалната си телесна температура, може по-лесно да определяте, кога сте в овулация, продължаването й повишение за повече от две седмици може да означава, че сте бременна.
Пропуснат месечен период: Може би най-сигурния и ранен симптом на бременността е, когато сте пропуснали периода си. Този възможен признак на бременност често е причината жените да търсят повече подробности за другите симптоми на бременност.

Просто имате “чувство”, че сте бременна?
Това не е точно симптом, но може да е причината, поради която четете тази статия точно сега. Много жени вярват, че имат интуиция за признаците на бременността. Интуицията им много често се оказва правилна, то затова хората може би казват женска интуиция.

Може би в този момент просто се чувствате различно: уморени, мрачни, гади ви се, замаяни сте. Може също така да имате киселини, запек или чести позиви да посещавате тоалетната. Може би усещате тъпа болка или скованост в долната част на гърба, имате болезнени гърди или просто не се чувствате като през обичайното си нормално състояние.

Как може наистина да разберете, че сте бременна?
За съжаление, тези симптоми не са уникални за бременността. Може да ги изпитвате и поради други медицински състояния, така че е добре да отидете на гинеколог. Той ще направи нужните изследвания за да констатира бременност.

Трудно е да се каже кои симптоми на бременност през първата седмица се появяват първо, защото някои симптоми при някои жени липсват, а при други са силно изразени. Ако пропуснете менструален период или забележите някой от най-значителните симптоми в този списък, може да вземете тест за бременност. Ако тестът ви за бременност в домашни условия даде положителен резултат, направете среща с вашия гинеколог. Колкото по-скоро се потвърди бременността ви, толкова по-скоро можете да започнете адекватни пренатални грижи. Тестовете за бременност работят най-добре, ако изчакате и ги направите до седмица или две от закъснението на периода ви. Дори ако резултатът от теста, направен вкъщи е отрицателен, трябва да го направите отново няколко дни по-късно, за да сте напълно сигурни в истинността на резултата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Сън по време на бременност

Previous article

Синдром на Рейно

Next article