Прегледана и обновена на 01-11-2019

Има ли симптоми на бременност през първата седмица, които са по изразени и мога да разбера, че съм бременна чрез тях?
Още преди да имате пропуснат месечен период, може да подозирате или тайно вътре в себе си да се надявате, че сте бременна. При повечето жени ранните симптоми на бременността започват още през първите няколко седмици след зачеването, но те не винаги са разпознаваеми. Признаците на бременността могат да варират в тяхната интензивност, честота и продължителност.

Следните ранни симптоми могат да се появят още след седмица от зачеването и да са подобни на рутинните предменструални смущения:
Чувствителни и подути гърди: Гърдите ви могат да проявят един от първите симптоми на бременност през първата седмица. Още седмица две след зачеването – хормоналните промени могат да направят гърдите ви изключително нежни, изтръпнали или болезнени. Може да почувствате гърдите си по-плътни и по-тежки.
Умора: Умората също се нарежда сред първите ранни симптоми на бременността. По време на ранна бременност, нивата на хормона прогестерон скачат драстично. В достатъчно високи дози, хормонът прогестерон може да ви накара да спите прекомерно. В същото време, понижаване на нивата на кръвната захар, понижаване на кръвното налягане и повишено производство на кръв от организма ви може да обединят силите си, за да понижат значително вашата енергичност по време на бременността.
Леко кървене или спазми: Понякога малко количество вагинално кървене е един от първите симптоми на бременност през първата седмица. Известено като имплантационно кървене, то се случва, когато оплоденото яйце се загнездва към лигавицата на матката. Това се случва около 10 до 14 дни след оплождане. Малко вероятно е да имате видно имплантационно кървене и да разберете, че то се е случило. Този вид кървене обикновено е малко по-леко и по-светло от нормалната менструация и не трае толкова дълго. Някои жени също изпитват коремни спазми в началото на бременността. Тези крампи са подобни на менструалните спазми.
симптоми на бременност през първата седмица

Гадене със или без повръщане: Сутрешното гадене, което може да ви връхлети реално по всяко време на деня или нощта, е един от класическите симптоми на бременността. За някои жени, то започва още седмица до дв