Имплантационно кървене

Кога се случва така нареченото прокървяване при забременяване или имплантационно кървене?
Малко вероятно е да усетите нещо или дори да имате видими симптоми по време на имплантиране на яйцеклетката. Въпреки това има жени които съобщават за такива. Когато между 6 и 12 дни от оплождането с яйцеклетката се развива процес на прикрепянето й към вътрешната страна на матката, може да се получи леко прокървяване, известно като „имплантационно кървене“. Това е напълно нормално и не трябва да се тревожите прекалено. Като цяло около една трета от бременните жени ще изпитат това кървене.

имплантационно кървене

Какви са признаци за прокървяване при имплантиране на оплоденото яйце?
Имплантационното кървене се счита за един от ранните симптоми на бременността и един от първите лесно разпознаваеми такива за майката. Обикновено това прокървяване започва няколко дни преди очаквания ви менструален цикъл. Поради този факт – много жени са объркани дали това е знак за възможна бременност или настъпване на менструация.

Какви са разликите между кървене от цикъл и имплантационно кървене?
Има няколко разлики, които трябва да имате предвид, а именно честите признаци, придружаващи видното прокървяване при забременяване, са:
– Леки спазми – много по-слаби от тези при нормална менструация
– Промени в настроението
– Главоболие
– Гадене
– Болезненост на гърдите
– Болки ниско долу в гърба
Изброените знаци могат да бъдат симптоми на предменструален синдром или на настъпила овулация, така че те сами по себе си не гарантират, че сте бременна.

Как изглежда имплантационното кървене?
Важно е да запомните, че не всички жени имат един и същи кръвен поток по време на менструалния си период. Някои имат по-тежко кървене, докато при други е по-слабо. Дори и това да се вземе предвид, има няколко съществени разлики между менструалното кървене и това от имплантиране:
Цвят: Повечето жени са запознати с цвета на кървенето по време на менструацията им – обикновено ярко до тъмно червено. Имплантационното кървене обаче обикновено е светло розово до тъмно кафяво – с цвят на ръжда.
Съсирване. Някои жени наблюдават отделяне на кръвни съсиреци по време на менструацията си, докато други не виждат въобще. При прокървяване при забременяване – не трябва да има никакви съсиреци.
Продължителност по време: Продължителността на менструацията може да варира от около 3 до 7 дни. Жените, които не приемат средства за контрол на раждаемостта – кървят по-дълго, докато жените, взимащи такива средства – по-кратко време или изобщо не кървят. Обикновено започналото имплантационно кървене е с времетраене от няколко часа до 3 пълни дни.
Количество: Повечето жени напояват известно количество тампони или превръзки по време на своите периоди, но при имплантационното кървене е различно. Определението „кървене“ може да бъде подвеждащо – при загнездане на яйцеклетката – потокът е само под форма на петна, които се появяват спорадично. Обикновено имплантационното кървене е розово или кафеникаво и се вижда само когато жената се избърсва след тоалетна.

Кога се появява имплантационно кървене?
Около 6 до 12 дни след като сперматозоидът се съедини с яйцето, ембрионът ще се загнезди в стената на матката. Това движение може да доведе до засягане на някои кръвоносни съдове по маточната стена и може да се предизвика прокървяване. Менструацията се случва около 11-14 дни след овулацията – моментът, когато яйцето се освобождава и е възможно да се зачене, което е още една причина, поради която двете често се бъркат едно с друго. Някои жени могат просто да се заблудят, че периодът им е настъпил няколко дни по-рано. Имплантационните кръвоизливи обикновено се случват в рамките на седмицата преди очаквания период.

Жените знаят как изглежда техният нормален менструален поток и стига да не са на каквито и да било нови лекарства, включително такива за контрол на раждаемостта и спешни контрацептиви), или да имат някаква промяна в нивата на стрес, тогава техният менструален кръвен поток, цвят и консистенция обикновено са едни и същи. Така че би трябвало всяка промяна от обичайните рамки – да бъде разпозната своевременно и да бъде обърнато внимание на нейното естество.

Колко време трае появилото се имплантационно кървене?
В повечето случаи, имплантационното кървене може да продължи от по-малко от няколко часа до три дни. Жените, които преминават през първата си бременност, вероятно ще забележат или кървят малко повече от жените, които вече имат износване на бебе преди това.

Какви проблеми могат да се наблюдават при явлението имплантационно кървене?
Имплантационното кървене не трябва да бъде причина за безпокойство и не представлява реален риск за развиващото се бебе. Ако имате кървене или петна повече от няколко дни след като забележите пропусната менструация – има вероятност да сте бременна и може да опитате да си направите тест вкъщи.

Притеснително е, ако наблюдавате прокървяване и след имплантацията и при вече установена бременност – това не се счита за нормално и има няколко основни причини, поради които може да възникне:
– Дразнене на шийката на матката
– Нараняване или дразнене при полови контакти
– Вдигане на тежко или прекомерна физическа активност
– Вагинална инфекция

Поне 50% от жените, които наблюдават петна или кървене, различни от имплантационните кръвоизливи, ще имат нормална и успешна бременност, когато се следят от лекар и се вземат навременни мерки за предотвратяване на евентуални усложнения.

Лесно бихте направили разлика от имплантационно кървене и такова което е доста по обилно. По-обилното кървене може да бъде признак на нещо по-сериозно, особено в по-напреднал етап на бременността. Моларна бременност или спонтанен аборт са две опасения, поради които трябва редовно да посещавате вашите гинеколози и е необходимо да ги информирате за каквото и да било кървене, особено ако е обилно, както и за всички други необичайни симптоми, които може да изпитвате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии