Как се прави родословно дърво?

В статията ще научите как се прави родословно дърво.
Ако имате интерес към родословие или семейната история, в някакъв момент ще искате да започнете да правите родословно дърво. Ще се опитаме да ви дадем някои предложения как да направите това.

как се прави родословно дърво

1. Решете как да го записвате. Ще записвате ли информацията на хартия или на компютър? И двете имат своите предимства.

Ако ползвате хартия – това е начин, по които хората записват родословието си от стотици години и все още е напълно приемлив да го направите. Има много диаграми, достъпни онлайн, които можете да отпечатате и да попълните на ръка. Опитайте да проучите и да намерите формуляр, който ви позволява да попълните колкото се може повече основни житейски събития като дати на раждане, брак и смърт.  Съхраняването на вашите записи на хартиен носител е единственият начин да го направите, ако не притежавате компютър, и това ще ви позволява да взимате вашите записи по време на изследователски пътувания, ако нямате лаптоп. Също така няма шанс да изгубите информацията си поради неизправност в компютъра. Въпреки това, има начин и  хартиените записи да бъдат загубени или повредени, така че трябва да си направите фотокопия като архив.
Ако ползвате компютър – има десетки програми, които ви позволяват да изградите родословното си дърво по електронен път. Повечето програми вървят с урок, за да започнете да въвеждате информацията си правилно. Съхраняването на вашите записи на вашия компютър улеснява фиксирането на грешки (не се изисква гумичка например), сортиране на предците ви по различни начини и въвеждане на допълнителни житейски събития като кръщения, завършвания, преместване в нов град и др. Всеки пакет със софтуер за родословие –  също ви позволява да отпечатате информация чрез различни форми и диаграми. Но не забравяйте да архивирате данните си всеки път, когато го използвате. Използвайте автоматично онлайн резервно копие, ако е възможно.

2. Записване на вашата информация: Независимо дали държите записи на хартия или онлайн, повечето от вашите данни ще бъдат записвани в два основни формуляра, родословните карти и семейните групови листове.
Семейни диаграми – Семейната диаграма е това, което повечето от нас мислят, когато си представят родословно дърво. Тя започва с един човек и работи назад във времето, поколение по поколение. Повечето от старите класации обхващат около четири до пет поколения. Една диаграма от четири поколения започва с определения човек и работи обратно назад към неговите пра-баби и дядовци. Диаграмата от пет поколения включва и пра-пра-баби и дядовци. Още веднъж напомняме, че е добре да потърсите диаграми, които ви позволяват да попълвате колкото се може повече житейски събития. По-важно е да имате допълнителна информация за хората в диаграмата, отколкото да имате допълнителни поколения на графиката. Винаги можете да добавите повече страници, за да попълните поколения.
Фамилни групови листове – Семейните групови листове обединяват само две поколения –  родители и деца. Те ви дават повече място за попълване на определени събития. Те са и единственото място, където ще записвате много от хората, които намирате, докато проследявате родословно дърво. Помислете за вашите братя и сестри. Родителите ви са вписани във вашата наследствена диаграма, но братята и сестрите не са. Това има смисъл, защото реално те не са ваши предци. Семейните групови листове ви позволяват да снемете информация за братята и сестрите си (или за братята и сестрите на баща ви, или за тези на вашата баба)

3. Започнете с това, което знаете. Най-доброто място да започнете родословно дърво е със себе си. Това означава наследствен картон, който започва с вас, и семейна група с вас като дете. Попълнете информацията си: рожденно име, дата и място на раждане, дата и място на брак, ако е необходимо. След това попълнете имената на родителите си и други подробности. Важно е винаги да използвате рожденото име на лицето. Това особено означава да се използва моминското име за омъжените жени, но имената се променят при осиновяване или по други причини. Единственият начин да се гарантира съгласуваност е винаги да се използва рожденото име. След като сте готови със себе си и родителите си в списъка, можете да започнете да работите по пътя си назад. Попълнете имената на баба и дядо, ако ги познавате, както и всички дати, които вече знаете.

4. Документирайте източниците си: Възползвайте се от препоръката да включвате само информация в семейната ви диаграма, която можете да докажете. Ако не сте на 100% сигурни за рождената дата на майка си, оставете я празна, докато не сте сигурни. И за всяко парче данни, което добавите към дървото си, Намерете нещо, което го доказва. Препоръчвам ви да държите вашите изследователски бележки отделени от родословно дърво, само добавяйки към дървото си факти, които сте доказали неоспоримо. Има твърде много източници на информация, към които да прибегнете, но някои от най-честите са: свидетелства за раждане, брак и смърт, регистри на преброявания на населението и съдебни регистри. Не пренебрегвайте устните източници на информация, но се опитайте да ги архивирате с други източници, когато имате шанс да намерите. Ако вашата майка ви каже, че е родена на 30 юни 1949 – вероятно е права и можете да го попълните. Ако можете да намерите копие от оригиналния й акт за раждане, за да го потвърдите, това е по-добре. Съхранявайте копия на вашите изходни документи в папка – хартиени документи във физическа файлова папка и сканирани документи в компютърна папка.

5. Започни сега: Най-важната част от проследяването на вашето родословие започва веднага. Записите се губят, спомените избледняват, членовете на семейството умират. Трябва да започнете да записвате тази информация сега, веднага, за да можете да я запазите за семейството си за поколения напред.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).