Прегледана и обновена на 31-03-2018

Знаете ли как бързо и най–вече лесно да постигнете правилно изчисляване на термина за раждане?
След като бременността ви се потвърди официално след преглед от гинеколог – това, което ще искате да знаете най–напред е вашата прогнозна дата на раждането или това е така наречения термин за раждане. Средната продължителност на една нормална бременност е 40 гестационни седмици, или казано по–малко по точен и разбираем начин – 280 дни от първия ден на последния ви менструален цикъл. Изчисляване на крайната дата или очакваната дата на раждането, определяна още с думата ,,термин”, за една бременност е съвсем проста задача след нейното констатиране, ако знаете датата на последната ви менструация. Просто добавете девет месеца и седем дни до датата и ще получите датата на финала на вашата бременност.

изчисляване на термина за раждане

Ето един пример за това как работи казаното по–горе: знаете, че първият ден на последната ви нормална менструация е бил 21 март. Добавете седем дни към това число и ще получите числото 28. После прибавете девет месеца и ще се получи месец декември. Значи очакваната дата за термина на тази бременност тогава е 28 декември. В Интернет вече има много програми, който могат да изчислят датата на термина ви бързо и без затруднения за вас, само с едно въвеждане на съответните изискуеми данни. Естествено това изчисляване на термина на раждане е прогнозно при протичаща според нормите бременност. Не се знае дали няма да родите и по–рано или по–късно от прогнозната дата. Ако активно ползвате и смартфон, можете да изтеглите приложение, което да ви помогне не само да определите и следите терминът за раждане, но и като цяло да ви навигира в етапите на вашата бременност и да ви помага в стриктното съблюдаване на вашите медицински прегледи, изследвания, взимане на витамини и хранителни добавки и здравословната ви диета и физическата ви активност.

Изчисляването на термина ви е прогнозно, но много важно събитие, което ще бъде заложено във вашия медицински картон на бременността и според него вашият гинеколог ще определя в кой етап на бременността сте и съответно какви изследвания ще трябва да направите. Терминът също е много важен и за жените, които работят на трудов договор и ще се възползват от правото си да ползват болничните преди и след самото раждане и после отпускът по майчинство.

Важно е да направите изчисляване на термина на раждането си, защото по него може да се следи дали раждате преждевременно и така лекарите да се подготвят адекватно за посрещането на подранилото бебе и да могат да откликнат да нуждите му, така че то да може да оживее. Раждането след термин също може да причини проблеми на плода, защото той може да остане без достатъчна амниотична течност или да получи други физически или ментални проблеми. Терминът е много важен за бебето, за вас и за лекарите ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Зачеването

Previous article

Лецитин

Next article