Раждане след Термина

Какво представлява Раждане след термина?
Раждане след термин, или още разпространеният термин у нас ,,пренасяне” е състоянието, при което едно бебе все още не е родено след 42 гестационна седмица от бременността, или това са 2 гетационни седмици повече след нормалните 40 гестационни седмици на бременността. На първо и важно място ще отбележим, че раждане след термина носи рискове и за майката и за бебе. След 42–рата седмица на бременността плацентата, което доставя на бебето хранителни вещества и кислород от майката, започва да старее и в крайна сметка вече не изпълнява функциите си. Пренасянето на бебето след датата на термина може да бъде причина за изкуствено предизвикване на раждане от лекарите.

раждане след термина

Какви са причините за раждане след термина?
Причините за раждания след термина са неизвестни, но тези раждания са по–вероятно, когато майката е имала вече предишни такива. Друг проблем е, че датата на предстоящото раждане е лесно да се изчисли неправилно, когато майката е сигурна за подробностите около последния менструален период. Когато има погрешно определяне на термина, бебето може да бъде родено преди или след очакваната дата. Самото раждане след термина може да се дължи на нередовни менструални цикли. Когато менструалният цикъл е нередовен е много трудно да се прецени, кога яйчниците ще бъдат готови за оплождането, което впоследствие води до бременността. Въпреки това в повечето страни, където бременността се измерва чрез ултразвуково сканиране, това е малко вероятно да се случи.

Какви са симптомите при раждане след термина?
Симптомите на раждането след термин варират. Най–често те са суха кожа, дълги нокти, гънки на дланите и стъпалата на краката на бебето, много коса на главата и или кафяв, зелен или жълт цвят на кожата. Лекарите диагностицират, че раждането е било след термина на базата на външния вид на бебето и продължителността на бременността на майката. Някои бебета показват минимални или никакви знаци, че са родени след термина.

Какви са рисковете за плода при раждане след термина?
– Намалена плацентарна перфузия — след като бременността е минала 40 гестационни седмици, лекарите наблюдават отблизо майката за признаци на влошаване на плацентата. Към края на бременността по стените на кръвоносните съдове е депозиран калций , а протеините по повърхността на плацентата драстично променят качеството. Това ограничава притока на кръв през плацентата и в крайна сметка води до плацентарна недостатъчност, а бебето вече не може да се храни правилно. Индуцирана раждане е силно необходимо, ако това се случи.
– Олигохидрамниоза
– Мекониум аспирация

Какви са рисковете за майката при раждане след термина?
– Раждане след датата на термина повишава риска от ползване на медицински форцепс, подпомагане с вакуум или раждане с цезарово сечение. Бебето, износено повече от 40 седмици може да бъде по–голямо от средното, по този начин може да има риск от по–продължително раждане. Раждането се усложнява, защото главата на бебето е прекалено голяма, за да премине през таза на родилката. Това се нарича цефалотазова диспропорция. Цезарово сечение се предпочита, ако това се случи.
– Психологически стрес
– Вероятна външна индукция при раждането

Какви са методи за наблюдение върху плода, носен след термин?
На една жена, която е достигнала 42 седмици от бременността, вероятно ще бъде предложена индукция на раждането. Като алтернатива тя може да избере бъдещи да чака за настъпването на естествено раждане. Жените може да предпочетат допълнителен мониторинг на тяхното бебе с ултразвук и изготвяне на биофизични профили чрез Доплер.

Ако има опасения, че пренасяте бебето след термина, най–вероятно наблюдаващият ви гинеколог ще ви назначи направление за постъпване незабавно в болнично заведение за предизвикване на вашето раждане след термина. Всяко забавяне може да завърши фатално за бебето, а и за майката, така че е необходимо да се вземе най–компетентното решение в конкретния случаи! Предизвикването на раждането да започне изкуствено става с помощта на лекарства и други техники. Има няколко признака за предизвикване на раждането: водите на майката изтичат, а контракциите не започват, майката има диабет или високо кръвно налягане или вече няма достатъчно околоплодна течност около бебето. Индуцираното раждане не винаги е най–добрият избор, защото има своите рискове. Лекарите се опитват да избегнат предизвикване на раждането, освен ако не е напълно необходимо. Има три общи метода за започване на контракциите – най–разпространени са спукване на околоплодния мехур на майката, даване на хормона простагландин и вливане на питоцин синтетичен хормон. В рамките на няколко часа обикновено раждането започва.

Ако не сте сигурни за датата на забременяването си или ако имате нередовен менструален цикъл, е добре да бъдете нащрек след 38 гестационна седмица и да обсъдите с вашия лекар как ще процедирате при евентуално раждане след термина породено от пренасяне на бебето след предполагаемия термин.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).