Прегледана и обновена на 26-09-2020

Честито Вие сте бременна в 40 гестационна седмица която се явява и последна от вашата бременност. Малко вероятно е да четете тази статия, защото сигурно вече сте родили своето мъниче. В повечето случай в днешно време се знае предварително датата на раждането, защото се прави планово секцио – цезарово сечение, но има и много жени които може да родят дори и след датата на термина, затова следващите редове относно 40 г.с. ще са интересни за тях. Разбира се, че като всички жени повечето сме нетърпеливи и четем 1 гестационна седмица напред :), така че тази статия е за всички бременни достигнали до тук.

40 гестационна седмица

Ембрион
40 гестационна седмица е края на Вашата бременност. Костите и черепа на бебето все още не са достатъчно твърди, което дава предимство за минаване през тесния родов канал. Бебето вече е натрупало достатъчно мазнини, за да може да поддържа нормална телесна температура след като се роди. Имунната система не е образувала антитела, което означава, че бебето трябва да се пази от всякакви инфекции след като се роди. Щом като започнете да го кърмите, вашата кърма ще му осигури необходимите антитела за справяне с инфекциите

Дължина на плода – около 52 см
Тегло на плода – около  3500 грама

Съвети към бременните през 40 гестационна седмица
Идва края на бременността, която за вас е като цяла вечност. През 40 гестационна седмица от бременността вече с нетърпение чакате да родите, усещате се тежка и тромава, бебето е седнало върху пикочния ви мехур, от доста време не можете нормално да спите. Отчаяно страдате за изгубената си фигура. Гърдите ви са чувствителни и болезнени и от тях тече коластра. Наистина положението ви е тежко, но вече ще можете да си отдъхнете. Всеки момент ще родите и ще се наслаждавате на новия живот и мъничкото същество, на което ще дадете живот. Ще възвърнете килограмите си, е не веднага разбира се, но в публикацията килограми по време на бременност може да видите колко килограма носите заради малкото мъниче.

Не е лошо да си подготвите гърдите за кърмене, ако вече не сте го направила. За целта трябва да масажирате зърната, за да ги направите по–груби. Защото след като започнете да гърмите, ако не сте направила това, ще имате сериозни проблеми. Появяват се т.нар. рагади на зърната – разраняване и подуване, което от своя страна причинява дискомфорт от носенето на сутиен, както и болка.

През последната 40 гестационна седмица от бременността отново ще ви направят ехографски преглед – Ехография, за да се види какво е състоянието на бебето, дали имате разкритие и т.н. Прави се и един допълнителен преглед – проследяване на сърдечната дейност на плода. Проследява се и нивото на околоплодните води, ако е по–ниско от допустимото, гинекологът ще ви предложи цезарово сечение или ще предизвика раждане. Ако всичко е както трябва, но раждането не настъпи през 40 гестационна седмица от бременността или до 41 и 42 гестационна седмица се пристъпва до индуциране (изкуствено предизвикване на родова дейност). Така казано ще имате раждане след датата на термина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

39 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

Аутизъм

Next article