Бременност

40 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

40 гестационна седмица Вие сте бременна в 40 седмица която се явява и последна от вашата бременност.

Ембрион
40 гестационна седмица е края на Вашата бременност. Костите и черепа на бебето все още не са достатъчно твърди, което дава предимство за минаване през тесния родов канал. Бебето вече е натрупало достатъчно мазнини, за да може да поддържа нормална телесна температура след като се роди. Имунната система не е образувала антитела, което означава, че бебето трябва да се пази от всякакви инфекции след като се роди. Щом като започнете да го кърмите, вашата кърма ще му осигури необходимите антитела за справяне с инфекциите

Дължина на плода – около 52 см
Тегло на плода – около  3500 грама

Съвети към бременните през 40 гестационна седмица
Идва края на бременността, която за вас е като цяла вечност. През 40 гестационна седмица от бременността вече с нетърпение чакате да родите, усещате се тежка и тромава, бебето е седнало върху пикочния ви мехур, от доста време не можете нормално да спите. Отчаяно страдате за изгубената си фигура. Гърдите ви са чувствителни и болезнени и от тях тече коластра. Наистина положението ви е тежко, но вече ще можете да си отдъхнете. Всеки момент ще родите и ще се наслаждавате на новия живот и мъничкото същество, на което ще дадете живот. Ще възвърнете килограмите си, е не веднага разбира се.

Не е лошо да си подготвите гърдите за кърмене, ако вече не сте го направила. За целта трябва да масажирате зърната, за да ги направите по–груби. Защото след като започнете да гърмите, ако не сте направила това, ще имате сериозни проблеми. Появяват се т.нар. рагади на зърната – разраняване и подуване, което от своя страна причинява дискомфорт от носенето на сутиен, както и болка.

През последната 40 гестационна седмица от бременността отново ще ви направят ехографски преглед, за да се види какво е състоянието на бебето, дали имате разкритие и т.н. Прави се и един допълнителен преглед – проследяване на сърдечната дейност на плода. Проследява се и нивото на околоплодните води, ако е по–ниско от допустимото, гинекологът ще ви предложи цезарово сечение или ще предизвика раждане. Ако всичко е както трябва, но раждането не настъпи през 40 гестационна седмица от бременността  или до 41 и 42 гестационна седмица се пристъпва до индуциране (изкуствено предизвикване на родова дейност).

39 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.