Коластра

Какво е коластра?
Един толкова лесен въпрос, а всъщност с толкова труден отговор. След завършването на процеса с бременността настъпва раждането, точно тогава малко след раждането се отключват млечните жлези. Всяка жена претърпява голяма промяна и тя започва да храни своето дете. Най–кратко казано е първото мляко, което се отделя от млечните жлези на всяка жена след раждане. Или това е първата храна, която опитва всяко новородено преди същинската кърма. При някои жени коластрата започва да се отделя преди самото раждане, обикновено в началото на осмия месец, но това са изключения. Като цяло е много полезно вещество, отговарящо за нормалния старт на всяко бебе. Съдържанието на много минерали и витамини подсилват имунната система. Така с своите повече от 37 имунни фактори и 8 растежни е първата храна за всеки човек, който се е родил някога. Коластрата се приема за едно от чудесата на света, все още е подлагано на множество изследвания. Оказва се, че има много положителни черти и може да се окаже, че може да се ползва, като лечение за болести, които се водят за неизлечими.

какво е коластра, как изглежда и какво съдържа

Кога започва да се отдела?
По принцип са приети норми за отделянето на коластрата. Отделяне на първата майчина кърма започва почти веднага след раждане. Около 2–3 ден след раждането. Тя успява да отпуши млечните канали и така подпомага да бъдат готови гърдите на родилката за кърмата, която тръгва след това. Има и жени, които забелязват отделянето на коластра още преди раждането. По някога това се случва рядко, но в повечето случаи всяка бременна отделя коластра още в края 7 и началото на 8 месец. Тогава количеството е много малко, евентуално се забелязва само, като засъхнала капка по сутиена или по зърната на гърдите. Това е напълно нормално, няма нищо страшно ако забележите, че сте започнали да отделяте коластра още преди раждането. Ако забележите, че отделеното количеството е повече, се обърнете към вашия гинеколог за съвет.

Как изглежда?
Коластрата е белезникава течност без миризма. Ако я пипнете с ръка ще забележите, че лепне. На външен вид не представлява нищо особено, но всъщност има огромна заслуга за старта в развитието на вашето дете.

Фактори влияещи върху организма?
Тези фактори са многобройни, всички имат ефект върху нормалното развитие на организма и се съдържат в коластрата.

  1. Трансформиращи фактори на растежа А и В– спомагат за бързото заздравяване на наранени места.
  2. Хормон на растежа– отговаря за нормалното и пълноценно развитие на всяко новородено
  3. Инсулино подобен фактор на растежа– неговото действие е върху изграждането на мускулна и мастна тъкан.
  4. Интерлевкин 10 – малко познато вещество, което намалява и забавя всички възпалителни процеси.
  5. Цитокини– те подсилват имунната система и спомагат да се забави нейното отслабване.
  6. фактор на растежа на епителната тъкан–  спомага за предпазване от наранявания по стените на стомашния тракт.

Какво съдържа?
Съдържа сложен набор от вещества и минерали, които в тази си комбинация правят чудеса с организма. Като цяло са 37 имуностимулиращи вещества, които са напълно естествени, а също така и 8 на брой фактори на растежа. Както се казва майката природа си знае кое е най–подходящо и кога за вашето бебе.

Изследвания?
Преди векове са започнали редица изследвания върху свойствата на коластрата. Създадена е дори специална клиника, която да развива и докаже какви способности има коластрата.  Някои лекари прекарват целия си живот в проучване на свойствата на първата кърма – коластрата, за да открит лек срещу редица неизлечими заболявания, като рак, спин, както и спирането на стареене на тялото. Все още не са получили отговор на всички изследвания, но не се отказват. Защото ако бъде доказано ще бъде облагодетелствани множество хора, като получат шанс да се преборят с фаталните заболявания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация