Прегледана и обновена на 15-03-2021

Няколко интересни факти за килограмите по време на бременност и след бременността!

Колко килограма се качват по време на бременност?

Всяка жена се притеснява за своето тегло по време на бременността, а и след това. При всяка жена трупането на килограми е различно, както е различно и темпото на сваляне след раждане. Прието е за нормално да се качат между 11 и 15 килограма за целия период от 9 месеца. Като това също е индивидуално за всяка дама. Всичко зависи от теглото, с което е била жената преди зачеването.

Какво се прави ако теглото е повече или по–малко от нормата?

Обикновено първо се консултирате с лекар и той поставя нужните мерки, които трябва да се вземат. Не се препоръчват подлагане на диети или прекомерно захранване без лекарски контрол.

Наднормено тегло при бременност

В никакъв случай не се подлагайте на диети – те са много опасни за вас и вашето дете. Това, което е редно да направите е да нанесете корекция на дневния си режим. Да наблегнете на здравословното хранене, като избягвате вредните за бременни жени храни. Съчетано с малко упражнения, но леки не натоварващи ще влезете за нула време в нормалните килограми за бременна жена.

Поднормено тегло при бременност

Тази крайност също е толкова опасна, колкото и наднорменото тегло. Защото е опасно ако не качвате килограми или те са малко. Има опасност да навредите на нормалното развитие на плода. За тази цел се хранете по–често на малки хапки. Ако сте от жените, които им прилошава от повечето храни се налага лекарска намеса, за да се предпише нещо против гадене и повръщане. Така ще се подобри състоянието и ще започнете да се храните.

Защо се качват килограми по време на бременност?

килограми по време на бременност

Повечето жени се чудят защо качват толкова килограми, като детето се ражда между 3–4 килограма. Но всъщност има и други фактори, първо има околоплодни води, които са около 1 килограм (може и малко повече, тогава се установява задържане на вода в организма на жената). Друго влияещо на тежестта е плацентата, колкото и странно да звучи тя е с тегло повече от 700 грама. Матката също натежава, защото увеличава своя размер няколкократно и натежава с килограм повече от нормалното, за да има място за бебето, а покрай целия процес и промените, които настъпват в тялото ви се увеличава и количеството кръв, което се обменя и стига с около 1,5 килограма повече от обикновено. Само около 0,5 килограма натежават и гърдите на всяка жена, заради подготовката за кърмене и развиването на млечните жлези. Може да ви се струват тези килограми, но ако ги съберете всички ще се изненадате, защото всъщност стават почти точно толкова, колкото сте качили.

Как да разбера колко е нормално да кача?

Има жени, които се притесняват от своето тегло и се плашат от рязката промяна в килограмите по време на бременност. По принцип е задължително през този период да бъде следена родилката от своя акушер–гинеколог. Всеки месец се прави преглед, при който се измерва теглото и се нанася в личния картон. Така докторът следи теглото и сравнява, след това се установява дали то е повече или по–малко от нормалното. Ако все пак се притеснявате за вашето тегло има вариант да го изчислите с наша помощ, защото ние направихме специализиран калкулатори за тегло при бременност. Нанасят се килограмите преди забременяване и височината, а също така и теглото в момента, автоматично се смята индекса на телесна мазнина. А чрез него и какво точно трябва да бъде идеалното тегло. Този принцип се използва и от лекарите, но е удобен и всеки може да си го сметне сам у дома.

Как се поддържа нормално тегло по време на бременност?

Има много митове, по–възрастните казват храни се, за да нахраниш детето иначе няма да порасне. Това е много остаряло разбиране и грешно. Хранете се тогава, когато сте гладни и каквото ви се яде. Има храни, които изобщо не помагат нито за вашето здравословно състояние, нито за това на бебето ви. Например прекалено мазното, пържено, тестени изделия. И разбира се това не означава, че не трябва да се консумират, но това трябва да се случва в нормални количества. Не се тъпчете на сила, най–важно е здравословното състояние, например чипсовете не са нужни на бебето, единственото, което може да се случи е да натрупате излишни мазнини. Освен храната има и друг важен фактор и това е спортуването и движението, като цяло. При всеки удобен момент се движете, правете разходки без повод. Докторите казват, че на ден е хубаво да се изминават поне 1–2 километра. Това зависи и от вашето състояние, но все пак помага за доброто здравословно състояние, а и при самото раждане. Вижте Хранене по време на Бременност.

Отслабване след раждане

Идва моментът и раждането е минало, почти всяка майка се надява да си върне бързо предишните килограми, но това не е толкова лесно. Веднага след раждането се смъкват около 1/3 от натрупаните килограми по време на бременността. Остатъка от тях е след време и не бива да се притеснявате за това. Не се подлагайте на диета след раждане особено ако кърмите, така лишавате детето от нужни за него вещества. Всичко с времето си, все пак давате нов живот и не килограмите са най–важното нещо. Прочетете Отслабване след раждане!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване по време на Кърмене

Previous article

Коластра

Next article