Прегледана и обновена на 31-01-2019

Мога ли да пия кафе по време на бременност?
Хората бързат да се съгласят че по време на бременност и кафето трябва да се намали, дори напълно да се избягва и спре. Настоящо изследване доказва, че умерен прием на кафе т.е. кофеин няма да навреди на развитието на плода. Изследователите препоръчват при бременност пиенето на кафе просто да се ограничи до 100 мл. на ден (около 1 до 2 чаши). Имайте в предвид че кофеинът се съдържа и в други храни и напитки и комбинация от тях може да надвиши дневната безопасна доза за бременните жени.

Колко кофеин има в едно кафе? бременност и кафе


– В едно кафе еспресо от 30 мл. се съдържа от 50 до 90 мг кофеин
– Безкофеиново кафе еспресо от 30 мл. се съдържат от 3 до 20 мг. Кофеин. Да точно така и безкофеиновото кафе също съдържа минимални количества кофеин.

Какви са рисковете при Бременност от завишено количество кафе и кофеин?
Някои изследвания на тема „Бременност и кафе“, показват по-висок процент на спонтанен аборт и ниско тегло на бебето при раждане, когато майката приемала по-голямо количество кафе или кофеин през бременността. Също така кофеинът кара кръвоносните съдове да се свиват, които от своя страна може да доведе до намаляване на притока на кръвта към плацентата. Всичко което приема жената през бременността преминава през плацентата и достига но бебето, дори и кофеинът, които директно засяга развиващите се клетки на вашето бебе. Проучване доказа, че рискът от раждане на мъртво дете се удвоява при жени които пият около 8 чаши кафе при бременността си, за разлика от тези които не пият.

Едно нещо е сигурно при бременност: Ще се почувствате по-добре, ако не консумирате много кафе и кофеинови храни и напитки, защото то повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Последиците от него може да доведат до нервност и да бъде основна причина за безсъние по време на бременност. При някои хора кафето при бременност води след себе си стомашни киселини, като тези последици могат да се засилят при наближаване на термина на раждане, защото тялото на майката усвоява и изхвърля кофеина по-бавно. Това води след себе си по високи стойности на кофеин във вашата кръв и вашето бебе.  Друг риск от завишено количество кафе, е че тези напитки съдържат едно съединение феноли, които допринасят за по-трудното усвояване на желязо за вашето бебе.

След всичко прочетено и осъзнато от вас, отново решението какво да направите остава във вашите ръце. Важно е да мислите не само за себе си, а и за бебето което чакате с нетърпение и  да не злоупотребявате по време на бременност с кафето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Тест за Бременност Цена

Previous article

Близнаци

Next article