Прегледана и обновена на 13-03-2018

Може ли да се приема зелен чай при бременност. Безопасно ли е? Съдържа ли зеления чай кофеин и какво количество.
Бременната жена трябва да пие повече течности, отколкото тази, която не е в такова състояние. Това е така, защото водата помага да се формират плацентата и амниотичната течност. Бременните жени трябва да приемат най–малко 8 до 12 чаши вода на ден, като обикновено препоръката за човек е 30мл вода на килограм телесно тегло. Освен това трябва да се опитат да избягват кофеина, тъй като той може да доведе до увеличаване на уринирането и да доведе до обезводняване. Обезводняването може да доведе до усложнения като намалено количество на амниотичната течност или преждевременно раждане.

зелен чай при бременност

Има някои храни и напитки, които трябва да се избягват по време на бременност, защото те могат да бъдат вредни за вашето бебе. Алкохолът и суровото месо са по подразбиране за изключване и може да бъдете предупредени от вашия лекар за пиенето на твърде много кафе, защото кофеинът крие сериозни рискове в големи количества. Зеленият чай от една страна често е хвален за своите ползи за здравето. Но реално безопасен ли е приемът му по време на бременност? Зеленият чай е направен по едни и същи методи с черния чай и не се счита за класически билков чай. Той съдържа кофеин точно както кафето, но в по–малки количества. Това означава, че можете да се насладите понякога на зелен чай при бременност, без да вредите на вашето бебе. Но, както кафето, може би е по–редно да се ограничи приема му до само една чаша на ден.

Какво представлява зеленият чай?
Зеленият чай е направен от неферментирали листа от растението Camelia sinensis. Има мек вкус, но трябва да се знае, че този чай не е билков чай. Следните чайове са събрани от едно и също растение, както зеления чай, но се обработват по различен начин: черен чай, бял чай и жълт чай. Зеленият чай съдържа високи концентрации на антиоксиданти, наречени полифеноли. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в организма и да го предпазват от увреждане на ДНК клетките. Изследователите смятат, че антиоксидантите могат да помогнат да се забави процеса на стареене, за понижаване на риска от рак и защита на сърцето ви. Зеленият чай е най–вече вода и съдържа само една калория на чаша.

Колко кофеин има в зеления чай?
Една чаша от 200мл зелен чай съдържа около 24 до 45 милиграма (мг) кофеин в зависимост от това колко силно е произведен. Понякога в една чаша може да се съдържа и между 95 и 200 мг кофеин. С други думи – чашата зелен чай е с по–малко от половината количество кофеин, който се съдържа в типичната чаша кафе. Бъдете внимателни все пак, дори и една чаша безкофеинов зелен чай при бременност или кафе съдържат малки количества кофеин  – около 12 мг или по–малко.

Има ли зелен чай, който е опасен за пиене по време на бременност?
Кофеинът се счита за стимулант. Той може свободно да преминава плацентата и да навлезе в кръвта на бебето. На метаболизма на бебето отнема много по–дълго време да синтезира кофеин, отколкото на типичен възрастен, така че лекарите имат опасения за неговото въздействие върху развиващият се плода. Но изследванията не показват напълно категорични доказателства за опасността на пиенето на кофеинови напитки по време на бременност. Повечето проучвания показват, че пиенето на кофеинови напитки като кафе и чай в умерени количества по време на бременност не оказват вреден ефект върху бебето. Други проучвания показват, че консумирането на много високи нива кофеин могат да бъдат свързани с проблеми, включително:
Аборт
Преждевременно раждане
– Раждане на бебе с поднормено тегло
– Симптоми на абстиненция при бебета

Тъй като кофеинът е силен стимулант, той може да ви накара да стоите будни. Също така може да повиши вашето кръвното налягане и сърдечната честота. Това може да не създаде проблем в началото, но тъй като бременността прогресира, способността на тялото да се бори с кофеина се забавя. Може да чувствате нервност, да имате проблеми със съня или да имате ужасни киселини, ако пиете твърде много напитки с кофеин. Кофеинът също е диуретик, което означава, че ви кара да се освобождавате от водата в тялото ви. Пийте много вода, за да компенсиране нейната загуба, причинена от кофеина. Никога не консумирайте прекомерни количества в един ден на чай или кафе по време на бременността.

Колко зелен чай е безопасно да се консумира при бременност?
Опитайте се да ограничите консумацията на кофеин до по–малко от 200 мг на ден. С други думи, приемливо е да пиете чаша или две зелен чай при бременност. Само не забравяйте да наблюдавате цялостния си прием на кофеин да остане под 200 мг на ден. За да сте сигурни, стойте под това ниво, също така не подценявайте и не пропускайте да добавите към сметките си кофеина, който консумирате в:
– шоколад
– безалкохолни напитки
– черен чай
– кола
– енергийни напитки
– кафе

Пак ще повторим, внимавайте с прекомерната употреба на зелен чай при бременност, тъй като обикновено една чаша съдържа по–малко от 45 мг кофеин. Не се притеснявайте, ако случайно надвишите препоръчваната граница, рисковете за вашето бебе са много малки. Но четете етикетите преди да ядете или да пиете нещо, за да се уверите дали съдържа кофеин. Яденето на добре балансирана диета по време на бременност е от първостепенно значение. Има много основни хранителни вещества, витамини и минерали, които са крайно необходими за развиващото ви се бебе. Важно е да пиете много вода и да не замествате вашия прием на вода с кафе или чай.

Има ли билкови чайове, които са безопасни при бременност?
Билкови чайове не са направени изкуствено от завод за чай, а по–скоро от части от растения: корени, семена, цвят, кора, плодове или листа. Има толкова много билкови чайове на пазара днес и повечето нямат никакъв кофеин, но това означава ли, че са безопасни? Повечето билкови чайове не са били проучени за степента си на безопасност при бременните жени, така че е най–добре да се приемат с повишено внимание. Някои билки могат да имат странични ефекти за вас и вашето бебе. Когато се консумират в големи количества, някои билкови чайове може да стимулира матката и да предизвикат дори спонтанен аборт. Трябва да следвате принципа “по–добре безопасен подход, отколкото да съжалявате след това”, което е приложимо и за билковите чайове. Най–добре е да се допитате до специалист преди да пиете какъвто и да е вид билков или зелен чай при бременност.

И накрая, слушайте тялото си. Ако дневната ви чаша зелен чай ви кара да се чувствате нервни или не ви позволява да спите добре, може би е време да го изрежете от вашата диета до края на бременността си или да преминете на безкофеинова версия. Ако имате някакви притеснения и разбира се относно това дали може да пиете зелен чай при бременност, говорете с вашия доктор и дебатирайте темата като цяло за напитките и храните по време на вашата 9 месечната бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Миомектомия

Previous article

Столче за Хранене

Next article