Прегледана и обновена на 13-03-2018

Може ли да се приема зелен чай при бременност. Безопасно ли е? Съдържа ли зеления чай кофеин и какво количество.
Бременната жена трябва да пие повече течности, отколкото тази, която не е в такова състояние. Това е така, защото водата помага да се формират плацентата и амниотичната течност. Бременните жени трябва да приемат най–малко 8 до 12 чаши вода на ден, като обикновено препоръката за човек е 30мл вода на килограм телесно тегло. Освен това трябва да се опитат да избягват кофеина, тъй като той може да доведе до увеличаване на уринирането и да доведе до обезводняване. Обезводняването може да доведе до усложнения като намалено количество на амниотичната течност или преждевременно раждане.

зелен чай при бременност

Има някои храни и напитки, които трябва да се избягват по време на бременност, защото те могат да бъдат вредни за вашето бебе. Алкохолът и суровото месо са по подразбиране за изключване и може да бъдете предупредени от вашия лекар за пиенето на твърде много кафе, защото кофеинът крие сериозни рискове в големи количества. Зеленият чай от една страна често е хвален за своите ползи за здравето. Но реално безопасен ли е приемът му по време на бременност? Зеленият чай е направен по едни и същи методи с черния чай и не се счита за класически билков чай. Той съдържа кофеин точно както кафето, но в по–малки количества. Това означава, че можете да се насладите понякога на зелен чай при бременност, без да вредите на вашето бебе. Но, както кафето, може би е по–редно да се ограничи приема му до само една чаша на ден.

Какво представлява зеленият чай?
Зеленият чай е направен от неферментирали листа от растението Camelia sinensis. Има мек вкус, но трябва да се знае, че този чай не е билков чай. Следните чайове са събрани от едно и също растение, както зеления чай, но се обработват по различен начин: черен чай, бял чай и жълт чай. Зеленият чай съдържа високи концентрации на антиоксиданти, наречени полифеноли. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в организма и да го предпазват от увреждане на ДНК клетките. Изследователите смятат, че антиоксидантите могат да помогнат да се забави процеса на стареене, за понижаване на риска от рак и защита на сърцето ви. Зеленият чай е най–вече вода и съдържа само една калория на чаша.

Колко кофеин има в зеления чай?
Една чаша от 200мл зелен чай съдържа около 24 до 45 милиграма (мг) кофеин в зависимост от това колко силно е произведен. Понякога в една чаша може да се съдържа и между 95 и 200 мг кофеин. С други думи – чашата зелен чай е с по–малко от половината количество кофеин, който се съдържа в типичната чаша кафе. Бъдете внимателни все пак, дори и една чаша безкофеинов зелен чай при бременност или кафе съдържат малки количества кофеин  – около 12 мг или по–малко.

Има ли зелен чай, който е опасен за пиене по време на бременност?
Кофеинът се счита за стимулант. Той може свободно да преминава плацентата и да навлезе в кръвта на бебето. На метаболизма на бебето отнема много по–дълго време да синтезира кофеин, отколкото на типичен възрастен, така че лекарите имат опасения за неговото въздействие върху развиващият се плода. Но изследванията не показват напълно категорични доказателства за опасността на пиенето на кофеинови напитки по време на бременност. Повечето проучвания показват, че пиенето на кофеинови напитки като кафе и чай в умерени количества по време на бременност не оказват вреден ефект върху бебето. Други проучвания показват, че консумирането на много високи нива кофеин могат да бъдат св