Речник

Аборт

Обновена: 30-08-2016

Абортът се определя като преждевременно прекъсване на бременността , чрез напълно отстраняване на плода или ембриона от матката. Той е завършване на бременността с умрял плод под 1 000г. Абортът може да бъде съзнателно предизвикан или да се появи спонтанно, така наречения спонтанен аборт. Затова различаваме 2 вида аборт:
1. Изкуствен аборт
2. Спонтанен аборт

1. При изкуствения аборт се използват медикаменти или хирургическа намеса, първият не е разрешен от законите на Република България. Изкуствения аборт може да се направи до 3 месец или така казано до 12 седмица. При извършването му в по–късен етап може да има големи усложнения и да доведе до смърт на майката.

Изкуствения Аборт може да се раздели на два вида: Хирургически и медицински аборт
Тук различните видове аборти може да се извърши чрез хирургическа намеса или чрез медицински медикаменти.
аборт1.1 Хирургически аборт е сравнително проста амбулаторна процедура, най–често чрез вакуум аспирация (през първите 6–12 седмици на бременността) или дилатация и кюретаж (12–15 седмица). Когато прекратяването се извършва при подходящи условия, не трябва да има увреждане на шийката на матката или матката и не оказва влияние върху бъдещи опити да забременеете. След като жената си отива у дома, след като е имала хирургически аборт трябва да следи температурата и да се гарантира, че няма постоперативна инфекция и да уведомят незабавно своя лекар здравеопазването, ако нещо не изглежда наред кървенето.

1.2 Медицински аборт
включва комбинация от лекарства през устата, за да прекрати ранна бременност. Доставчик на здравни грижи дава на жена мифепристон, хормон–блокер, който отрязва прогестерон на тялото, след 24–72 часа по–късно, сама тя взема предписаната доза мизопростол, която предизвиква маточните контракции, които да доведат до спонтанен аборт няколко часа по–късно. Тук също трябва проследяване, за да се увери,  че процедурата е завършена успешно и че не е налице инфекция.

2. Спонтанният аборт е известен още като помятане, представлява непреднамерено прекъсване на бременността, преди 22 седмица на бременността. В повечето случай спонтанните аборти се случват през първите 3 месеца дори без жената да знае че е бременна.

Трябва да се прави разлика между законосъобразен и криминален аборт. Криминалният аборт се извършва в
повечето случаи от некомпетентни лица извън клинична обстановка без необходимите условия и извън закона. Последиците от него се нареждат между най–тежките и води след себе си голяма смъртност при майките. Около 60% от криминалните аборти водят до късни последици, като възпаление на матката, на яйцепроводните тръби, на яйчниците, перитонит, менструални оплаквания, извънматочна бременност, преждевременни раждания, стерилитет, тежки кръвоизливи. При всеки втори криминален аборт възникват нови проблеми, чиито последици са трудни за предвиждане и които завършват трагично при много жени. Криминалният аборт е недостоен за жената. Той представлява безотговорно и необосновано отношение към нейното здраве.

Много и различни са психическите последствия за жени изтърпели аборт, като при някои това остава като психическа травма за цял живот, а други не го приемат толкова силно. Понякога точно такава психическа травма води до Психологически Стерилитет (безплодие) или други го наричат Психогенен Стерилитет!

Запек при Бебета

Предишна публикация

Запек при Бременност

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник