Аборт

Абортът се определя като преждевременно прекъсване на бременността, чрез напълно отстраняване на плода или ембриона от матката. Той е завършване на бременността с умрял плод под 1000 грама Абортът може да бъде съзнателно предизвикан или да се появи спонтанно, така наречения спонтанен аборт.

Затова различаваме 2 вида аборт:
1. Изкуствен аборт
2. Спонтанен аборт

1. При изкуствения аборт се използват медикаменти или хирургическа намеса, първият не е разрешен от законите на Република България. Изкуствения аборт може да се направи до 3 месец или така казано до 12 седмица. При извършването му в по–късен етап може да има големи усложнения и да доведе до смърт на майката.

Както казахме изкуствения аборт може да се раздели на два вида: хирургически и медицински аборт. Тук различните видове аборти може да се извършат съответно чрез хирургическа намеса или чрез медицински медикаменти.
аборт

1.1 Хирургически аборт е сравнително проста амбулаторна процедура, най–често чрез вакуум аспирация (през първите 612 гестационна седмици на бременността – виж Аборт с Вакуум) или дилатация и кюретаж (12 гестационна седмица15 гестационна седмица). Когато прекратяването се извършва при подходящи условия, не трябва да има увреждане на шийката на матката или матката и не оказва влияние върху бъдещи опити да забременеете. След като жената си отива у дома, след като е имала хирургически аборт трябва да следи температурата и да се гарантира, че няма постоперативна инфекция и да уведомят незабавно своя лекар здравеопазването, ако нещо не изглежда наред кървенето.

1.2 Медицински аборт
включва комбинация от лекарства през устата, за да прекрати ранна бременност. Доставчик на здравни грижи дава на жена мифепристон, хормон–блокер, който отрязва прогестерон на тялото, след 24–72 часа по–късно, сама тя взема предписаната доза мизопростол, която предизвиква маточните контракции, които да доведат до спонтанен аборт няколко часа по–късно. Тук също трябва проследяване, за да се увери,  че процедурата е завършена успешно и че не е налице инфекция.

2. Спонтанният аборт е известен още като помятане. Той представлява непреднамерено прекъсване на бременността, преди 22 седмица на бременността. В повечето случай спонтанните аборти се случват през първите 3 месеца, като в някои случаи това се случва дори без жената да знае че е бременна. Виж повече на Спонтанен аборт.

Също така е хубаво да уточним и да направим разлика между законосъобразен и криминален аборт. Криминалният аборт се извършва в повечето случаи от некомпетентни лица извън клинична обстановка без необходимите условия и извън закона. Последиците от него се нареждат между най–тежките и води след себе си голяма смъртност при майките. Около 60% от криминалните аборти водят до късни последици, като възпаление на матката, на яйцепроводните тръби, на яйчниците, перитонит, менструални оплаквания, извънматочна бременност, преждевременно раждане, стерилитет при жената, тежки кръвоизливи. При всеки втори криминален аборт възникват нови проблеми, чиито последици са трудни за предвиждане и които завършват трагично при много жени. Криминалният аборт е недостоен за жената. Той представлява безотговорно и необосновано отношение към нейното здраве.

Много и различни са психическите последствия за жени изтърпели аборт, като при някои това остава като психическа травма за цял живот, а други не го приемат толкова силно. Понякога точно такава психическа травма води до Психологически Стерилитет (безплодие) или други го наричат Психогенен Стерилитет!

Бъдете отговорни и преди да предприемете аборт се посъветвате с лекар или близък и доверен човек. Изключително важно е абортът да се извършва от лицензиран лекар в безопасна и стерилна среда. Всяка процедура за аборт, която не е извършена от лекар, се счита за опасна и може да доведе до незабавни усложнения, както и до последващи проблеми с плодовитостта и цялостното здраве.

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация