Аборт с Вакуум

Тази статия е специализирана и свързана с процедурата аборт с вакуум, ако желаете да научите повече за абортът, може да прочетете една наша предходна статия – Аборт!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е аборт с вакуум?
Аборт с вакуум е медицинска процедура за прекъсване на нежелана бременност в ранните етапи (до 12–та гестационна седмица) чрез вакуумно всмукване на оплодената яйцеклетка. Процедурата се нарича още мини аборт. Този метод е по–малко опасен за самата жена, отколкото обичайния медицински аборт. Това е така защото при аборт с вакуум значително се намалява възможността за възникване на усложнения като увреждане на матката, кръвотечения или инфекции. Важно е да разберете, че колкото по–напреднала е бременността, толкова е по–висок рискът от усложнения след операция при нейното прекъсване. Може би сами се досещате, че в начален стадии на бременността размерът на яйцеклетката и респективно маточната кухина са много малки. Ако бременността е прекъснато до 5 седмици с помощта на вакуум аспирация (аборт с вакуум), съдовете на матката ще бъде по–малко повредени, а тялото ще може много по–лесно да достигне до пълно възстановяване след аборт.

Какви са предимствата на аборт с вакуум?
Преимуществата на тази процедура са:
– Възможността за предсрочно прекратяване на бременността;
– Тази операция може да бъде изпълнена под венозна или под локална анестезия;
– Аборт с вакуум  като рутинна процедура трае не повече от 5–10 минути;
– Процедурата за отстраняване на яйцеклетките се прави с помощта на вакуумен кюртаж и не се използват остри метални кюрета;
– Аспирацията не носи рискове от сериозно увреждане на матката;
– По време на аборта с вакуум не се използват маточната разширители, което не уврежда мускулната система на матката и не води до допълнителни рискове от бъдещи спонтанни аборти при следващи бременности;
– Лечебният възстановителен период след аборта с вакуум е значително по–кратък, отколкото след медицински аборт;
– Липсват рискове от възникване на сериозни усложнения, които могат да доведат до безплодие.

аборт с вакуум

Каква трябва да е подготовката за процедура по аборт с вакуум?
На първо място жената трябва да се консултира с гинеколог, за да потвърди наличието на бременност. Има вероятност една забавена менструация да е свързана и с дисфункция на яйчниците. За да определите наличие на бременност използвайте специални бързи тестове за бременност или ултразвук. Важно е лекарят да удостовери, че бременността не е извънматочна бременност! Преди процедурата по аборта с вакуум вие ще трябва да си направите всички необходими медицински изследвания. Противопоказанията за провеждане на абортите с вакуум може да бъдат на база гинекологични проблеми, възпалителни и инфекциозни заболявания. За да бъде операцията по аборта с вакуум успешна, трябва да следвате някои  прости правила. Първо – не отлагайте аборта за последните дни на възможния период. Колкото по–рано се консултирате с лекар и го направите, толкова по–добре за вас! В противен случай съществува риск, че вакуум аспирацията няма да бъде достатъчна и ще се изисква да се направи допълнителен кюртаж. Запомнете, че всеки аборт с вакуум трябва да се извършва под ултразвуков контрол. Когато лекарят вижда директно къде е яйцеклетката и къде да вкара точно канюлата. В противен случай положителният резултат от процедурата няма да бъде постигнат.

Какво да очаквате след аборт с вакуум?
След аборта с вакуум жената трябва да лежи поне половин час, особено, ако абортът се извършва под обща анестезия, и след 3 – 4 часа в пълен покои тя може да се върне към предишния си нормален начин на живот. Въпреки това има допълнителни предпазни мерки, които трябва да бъдат стриктно спазвани. Това ще намали риска от сериозни усложнения. Ако след аборта с вакуум имате някакви дърпащи болки в корема и силно кръвотечение, не забравяйте да се обадите на лекаря за допълнителна консултация. Това може да означава, че в утробата е останала някаква част от яйцеклетката, което трябва да се премахне. При много жени два или три дни след аборта с вакуум могат да се появят симптоми, подобни на менструалния цикъл, но това не е менструация, а е и един вид реакция на организма към хормоналната корекция след аборта. Една седмица след операцията трябва да посетите задължително за контролен преглед вашия гинеколог, защото при 1 % от жените след аборт с вакуум колкото и да не ви се вярва е възможно продължаване на бременността или в матката или извън нея. Това се случва в случаите, при които абортът е направен прекалено за кратко време и прекратяването на бременността не се е състояло, или лекарят не е използвал ултразвуков мониторинг по време на процедурата, или  не е  разпознал извънматочна бременност.

В срок от 6 месеца след процедурата по аборт с вакуум трябва да посетите гинеколог поне три пъти. Лекарят ще определи евентуалните „вреди“, които е предизвикал аборта в тялото на жената и ще предпише индивидуална специална възстановителна терапия, за да може успешно да се върнете към нормалния си начин на живот без притеснения, че сте преминали през процедурата аборт с вакуум.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).