Прегледана и обновена на 13-01-2017

Какво е ешерихия коли при бременност?
Ешерихия коли са бактерии обитатели на човешкия чревен тракт и вагината. Много от щамовете на ешерихия коли са безвредни, но някои видове може да предизвикат сериозни заболявания на храносмилателната и пикочно–половата система. Диарията или инфекцията на пикочните пътища, причинена от бактерията ешерихия коли може да станат тежки по всяко едно време, но ешерихия коли при бременност може да бъде особено опасни за майката и бебето.

Какви са различните причини за инфекции на ешерихия коли при бременността?
Замърсени храни и вода са често срещани източници на ешерихия коли. Храни, които могат да представляват риск са недостатъчно топлинно обработено месо, непастьоризирано мляко и сурови зеленчуци и плодове. Всички бременни жени и особено тези, които пътуват в различни страни трябва да бъдат особено внимателни за това какво и къде ядат и каква вода консумират.

ешерихия коли при бременност

Как да разпознаете видовете симптоми на ешерихия коли при бременността?
Коремните спазми, диарията и повръщането са характерни симптоми, които може да се развият в рамките на броени часове или след няколко дни след поглъщането на бактериите ешерихия коли. При тежките случаи може да възникне дори кървава диария. Повечето хора се оправят в рамките на няколко дни, но бременните жени са изложени на риск от развитие на сериозни усложнения като хемолитично уремичен синдром, което може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт в екстремни случаи. Основната опасност от тежката инфекция с ешерихия коли при бременността е възможността от тежка дехидратация, която може да навреди на бебето. Усложнения могат да включват преждевременно раждане и раждане на бебе с по–ниско тегло.

Инфекция на пикочните пътища с ешерихия коли при бременност:
Всички жени и особено бременните, са изложени на висок риск от развитие на инфекция на пикочните пътища. Най–често срещаните причинители на тези инфекции са в 80 – 90% от случаите. Физиологичните промени при бременност предразполагат жените към такъв вид инфекции. Намаленият имунен статус по време на бременност може да допринесе за развитие на заболяването. Инфекцията може да се представи като асимптоматична бактериурия (бактерии в урината), при която пациентите нямат никакви симптоми. Асимптоматична бактериурия е много честа по време на бременност, поради което трябва да се направи рутинна проверка и антибиотична терапия при намиране на значително количество бактерии в урината. Урокултура на първото пренатално посещение между 12 до 16 гестационна седмица от бременността се препоръчва при бременните жени. Повторете изследването на урината, ако е необходимо през третия триместър. Ако не се лекува, асимптоматична бактериурия може да се развие в остър цистит или пиелонефрит.

Симптомите на инфектиране с ешерихия коли при бременност в пикочо–половата система са:
– Честота на урината
– Болезнено уриниране
– Парене при уриниране
– Кръв или гной в урината
– Зловонна миризма на урината
– Температура
– Гадене
– Повръщане
– Болки в корема и болки в гърба

Повторение на инфекция на пикочните пътища, причинени от ешерихия коли е много често срещано при бременните жени. Подходящата антибиотична терапия за 7 до 10 дни може да намали риска от повторна поява. Повторете изследването на урината  след приключване на лечението, за да потвърдите успешността на терапията.

Опасностите от инфекция с ешерихия коли при бременност са:
– Спонтанен аборт.
– Вътреутробно развитие.
– Преждевременно раждане.
– Бебе с ниско тегло
– Индуцирана хипертония.
– Прееклампсия.
– Анемия.

Ако смятате, че има вариант да сте заразени с бактериите на ешерихия коли при бременност, незабавно се обърнете за помощ към вашия гинеколог, който да направи съответните изследвания и да ви назначи лечение. Инфекцията е много упорита и е нужно да се вземат навременни мерки за осуетяване на по–нататъшни усложнения с майката и плода. Трябва да запомните, че в никакъв случай не бива да се само лекувате, а да следвате стриктно предписанията на лекаря ви. За профилактика и превенция можете да увеличите приема на течности и да започнете да консумирате червени боровинки под каквато и да е форма (сироп, таблетки).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Ешерихия Коли

Previous article

Нощно Изпотяване

Next article