Прегледана и обновена на 06-08-2017

Какво трябва да знаем за наличието по едно и също време на цистит и бременност?
Циститът е все по–често срещан проблем, който засяга около половината от всички жени в някакъв момент в живота им. Не винаги е очевидно, че имате инфекция на пикочните пътища. Циститът може да се открие и случайно в едно рутинно изследване на проба от урината ви. Бременните жени по ред причини са много по–предразположени към развитие на цистит, така че е добре да се информирате какво представлява той и какви мерки да вземете.

Какво е цистит?
Циститът може да се каже, че е най–честата форма на инфекция на пикочния мехур, която причинява дразнене и възпаление. Той може да възникне, както при мъжете така и при жените, но е по–разпространено при жените, защото инфекцията често се предава на уретрата (тръбата, през която преминава урина) от ануса, а при жените двете области са по–близо една до друга. Други причини за цистит включват наличие на бактерии, прехвърлени на пикочния мехур по време на секс, неосвободена урина, останала в пикочния мехур и раздразнения от свръх–парфюмирани сапуни и интимни гелове. Бременните жени могат да бъдат по–податливи на цистит, а причините са, че налягането на матката, което тя оказва на пикочния мехур по време на бременността, води до невъзможност за пълно изпразване на мехура, когато жената ходи до тоалетната, или че допълнителната работа на бъбреците при обработката на допълнителното количество течности от бременността създава едно ненужно напрежение върху отделителната система. Хроничният цистит е нужно да бъде лекуван с антибиотици (общопрактикуващият лекар или гинеколога ви може да предпише такива, които са безопасни по време на бременност и няма да имат вредно въздействие върху плода). Ако циститът остане неизлекуван, той може да доведе до по–сериозна инфекция на бъбреците, която по време на последните седмици от бременността, може да доведе до преждевременно раждане или бъбречна недостатъчност за родилката. Може да прочетете цялата статия и да разберете подробно какво е Цистит.

цистит и бременност

Какви са видовете симптоми на цистит при бременност?
Симптомите на цистита включват отделяне на тъмна, мътна урина, дори с кръв, многократни позиви за уриниране, при които реално се отделят само по няколко капки урина, а усещането е за препълнен пикочен мехур, усещане за парене при уриниране, болки в долната част на корема и т.н. Въпреки изброеното – при някои жени имат толкова леки и незабележими симптоми, при които може да не бъдете наясно за наличието на инфекция. Нелекуваният цистит може да се превърне в бъбречна инфекция придружена с висока температура, втрисане, болки в гърба дори и кръв в урината.

Какво е лечението на цистит по време на бременност?
Циститът може да се лекува с антибиотици. Вашият лекар трябва да знае за бременността, когато предписва такива, така че да ви изпише безопасни за това състояние антибиотици. Важно е да получите адекватно и навременно лечение на цистита при бременността, защото в противен случай – той може да доведе до по–сериозни инфекции на бъбреците, които могат да имат лоши последици за вашето бебе и за вас.

Може ли да предприемете някакви превантивни мерки срещу развитие на цистит при бременност?
Цистит и бременност е лоша комбинация, макар и веднъж излекуван, може да се върне отново, така че е добре да се следват няколко прости правила:
– Пийте много вода. Необходимо е да поемате поне 2 литра течности на ден, най–добре вода и фреш.
– Избягвайте кафе, чай, газирани напитки и алкохол, защото те дехидратират допълнително тялото.
– Консумирайте напитки, които благоприятстват състоянието на пикочо–половата система, какъвто е неподсладеният сок от червена боровинка.
– Поддържайте добра интимна хигиена си, избягвайте свръх парфюмирани сапуни, сменявайте бельото си редовно и т.н.
– Не правете секс с пълен пикочния мехур
– Носете памучно бельо и нестегнати по тялото дрехи.
– Отидете по малка нужда веднага щом усетите нужда, не стискайте.
– Уверете се, че изпразвате пикочния си мехур напълно, когато отидете до тоалетната
– Използвайте бяла мека тоалетна хартия и винаги се избърсвайте отпред назад, за да предотвратите нанасянето на бактерии от ануса.
– Избягвайте прекомерното хранене със сладки храни и яжте достатъчно храни, източници на пробиотици и полезни чревни бактерии.

Ако усетите, че имате някои от симптомите на цистита, се свържете с вашия наблюдаващ гинеколог, за да изясните естеството на оплакванията и да вземете бързи мерки, за да си спестите евентуални проблеми с вас и вашето бебе и да имате една спокойна и прекрасна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Слуз в Изпражненията на Бебе

Previous article

Тазова Възпалителна Болест

Next article