Прегледана и обновена на 05-12-2016

Болки в бъбреците при бременност – симптоми, причини и лечение на болки в бъбреците по време на бременност.
По време на 9 месечната бременност биват засегнати много от нормалните функции на тялото на жената. Понижаването на имунитета прави бременна жена, много податлива на инфекции. Такава е и инфекцията на пикочните пътища, която е едно типично усложнение за много жени през бременността. По време на първоначалните седмици на бременността, хормоналните промени в тялото и повишеният кръвен поток към тазовата област води до повишаване на количеството урина. Обаче тъй като матката се разширява и бебето става по–тежко, натискът, който е оказван върху пикочния мехур прави преминаването на урината по–трудно. Това води до натрупване на урина. Когато урината остава в тялото за дълго време, вредните бактерии се размножават и предизвикват инфекция на пикочните пътища, която води след себе си до болки в бъбреците при бременност.

болки в бъбреците при бременност

Какви са придружаващите симптоми на появилите се болки в бъбреците при бременност?!
Основните придружаващи симптоми на тази форма на инфекция са вагинален сърбеж, парене при уриниране, болки в корема и болки в бъбреците при бременност. Ако остане не лекувана, инфекцията на пикочните пътища може да доведе до последствия. Например като бъбречна инфекция, която може да се окаже вредна за успеха на бременността. От тук казаното следва, че трябва да се потърси спешно медицинска помощ, за да се избегнат допълнителни усложнения.

Основните симптоми на бъбречна инфекция са болките ниско в гърба или бъбреците по време на бременност, което може да бъде придружено от втрисане, треска и увеличаване на желанието за уриниране. Прекомерната болка при уриниране и следите от кръв в урината също са признаци на остра бъбречна инфекция. Много жени са склонни да сбъркат бъбречната болка в ранна бременност за нормални симптоми на бременността, мислейки, че болката е причинена от натиска на сухожилията, които държат матката на място. В някои случаи това може да е така, но ако болката е постоянна и се увеличава, се консултирайте с вашия лекар.

Каква е основната причина за болки в бъбреците при бременност?
Болките в десния бъбрек при бременност или в левия бъбрек може да бъде причинена в резултат на бъбречни камъни. Някои жени развиват камъни в бъбреците при бременност. Ще попитате, защо се случва това? Камъните в бъбреците при бременност са причинени главно от повишения прием на калций по време на бременност и невъзможността на бъбреците да се справят ефективно с това увеличение. Това води до калциеви отлагания в бъбреците под формата на камъни в бъбреците. Рискът се повишава значително при жени, които са имали бъбречни камъни преди бременността. Недостатъчният прием на течности също може да бъде основна причина за камъни в бъбреците, която причинява на тялото дехидратация. По време на бременността тялото изисква много повече вода от нормалното, и в отсъствието на необходимото количество вода, е възможно да се развият камъни в бъбреците. Камъни в бъбреците може да предизвикат значителни болки в бъбреците при бременност. Тя се засилва много особено когато камъните се движат към пикочния мехур и пикочните пътища. Много жени бъркат тази мъчителна болка с болката от започването на раждането, ако тя се прояви в последния месец. Смята се, че камъните в бъбреците по време на бременност имат по–голяма тенденция да се образуват към края й. В повечето случаи камъните в бъбреците при бременни жени са открити по време на втория и третия триместър. Има ограничени възможности за контролиране на симптомите, докато детето се роди, и в повечето случаи, лекарите обикновено препоръчват, поставяне на стент в пикочния мехур за да преминат камъните от бъбреците (уретрални стентове). Други форми на лечение все още не са разрешени за употреба, нито се считат за безопасни да се прилагат по време на бременност.

Как да облекчите появилите се болки в бъбреците при бременност?
Смята се, че в повечето случаите бъбречните камъни преминават с помощта на консервативно лечение. Пиенето на минерална вода „Хисар“ (знаете я от едно време), при по малки камъни доказано помага. Също така прясно изцеден лимонов сок за пиене по време на деня може да помогне за облекчаване на болката и на други симптоми, свързани с дискомфорта в бъбреците по време на бременност. Не е препоръчително да се вземат без рецепта болкоуспокояващи за облекчаване от болката. Въпреки, че болките в бъбреците не представляват пряк риск за плода, те може да създадат трудности за бременната жена. Пийте много течности, колкото е възможно повече по време на деня, без да позволявате на тялото ви да се дехидратира. След консултация с вашия лекар може да прибегнете до изпробвани билки за справяне с неприятните болки в бъбреците при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Симптоми на Раждане

Previous article

Цистит

Next article