Цистит

Какво е Цистит?
Цистит е медицинското наименование за възпаление на пикочния мехур. В повечето от случаите, възпалението на пикочния мехур се причинява от бактериална инфекция, която се нарича инфекция на пикочните пътища. Като цяло този тип инфекции на пикочния мехур са доста досадни, болезнени и трябва да се внимава, защото може да последва сериозен здравословен проблем. Това може да стане, ако появилата се инфекция се разпространи в бъбреците. По–рядко циститът може да се появи като реакция от някои лекарства, лъчетерапия или потенциални дразнители, като например спрей за женската хигиена, спермицидни желета или продължителна употреба на катетър. Циститът може да е усложнение и следствие от друго заболяване.

цистит

Симптоми при Цистит
Признаците и симптомите на цистит често включват:
– Силно, устойчиво и често желание за уриниране
– Усещане за неприятно парене при уриниране. Може да е болезнено.
– Кръв в урината
– Мътна урина
– Тазов дискомфорт
– Чувство за натиск в долната част на корема
– Ниска температура
– Повече за всички симптоми, може да научите от нашата специализирана статия Цистит Симптоми

Кога да отида на лекар ако имам цистит?
Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате признаци и симптоми, общи за бъбречна инфекция, включително:
– Болки в гърба
– Висока температура и втрисане
– Гадене и повръщане

Ако развиете спешно, често или болезнено уриниране, което трае продължително време или ако забележите кръв в урината, веднага се свържете с вашия лекар. Също така, потърсете личния си лекар, ако симптоми на цистит се върнат след като приключите един курс на антибиотици. Ако те не са достатъчно ефективни, може да се наложи друг вид лечение.

Какви са причините за цистит?
Бактериален цистит – Инфекциите на пикочните пътища почти винаги се появяват, когато бактериите които се намират извън тялото на човек навлязат в пикочните пътища през уретрата и започват с бързи темпове да се размножават. В повечето случаи циститът се причинява от типа на Ешерихия коли бактерии. Бактериалната инфекции при жените може да настъпи вследствие на полов акт.

Неинфекциозен цистит – Въпреки че бактериалните инфекции са най–честата причина на цистит, редица неинфекциозни фактори също може да причинят възпаления. Някои примери включват:
– Интерстициален цистит. Причината за това възпаление, наричано още синдром на болезнения мехур, е неясна. В повечето случаи са диагностицирани жени. Състоянието в повечето случай може да бъде трудно за диагностициране, а след това и за лечение.
– Цистит индуциран от лекарство. Някои лекарства, особено от химиотерапия, може да предизвикат възпаление на пикочния мехур.
– Радиационен цистит. Лъчетерапията на тазовата област може да предизвикат възпалителни промени в тъканта на пикочния мехур.
– Химически цистит. Някои хора могат да бъдат свръхчувствителни към химикалите, съдържащи се в някои продукти, като спрейовете за женска хигиена или спермицидните желета.
– Цистит, свързани с други условия. Циститът може понякога да възникне като усложнение на други заболявания като диабет, камъни в бъбреците, разширения на простатата или наранявания на гръбначния мозък.

Кой жени са с най–голям риск от появата на Цистит? Това са жени които:
– са сексуално активни. Сексуален контакт може да доведе до бактерии, които да проникнат в уретрата.
– Използват някои видове контрол на раждаемостта. Жени, които използват например диафрагми са с повишен риск от инфекции на пикочните пътища. Диафрагмите, съдържащи спермицидни агенти допълнително увеличават риска.
– са бременни. Значителните хормонални промени при бременност може да увеличат риска от инфекция на пикочния мехур.
– са имали менопаузата. Промяната на хормоналните нива при жени в постменопауза често са свързани с инфекции на пикочните пътища.

Какви усложнения могат да възникнат от цистита?
Ако се лекувате своевременно и разбира се правилно, циститът рядко води до усложнения. Но ако не се лекува, то появилия се цистит може да прерасне в по сериозно заболяване. Някои усложнения включват:
– Бъбречна инфекция. Малките деца и възрастните хора са с най–голям повишен риск от увреждане на бъбреците от инфекциите на пикочния мехур, защото техните симптоми често са пренебрегвани или объркани с други условия.
– Кръв в урината. От цистита може да има кръвни клетки в урината, които могат да се видят само с микроскоп.

Изследвания при Цистит
Ако имате симптоми на цистит, говорете с вашия лекар възможно най–скоро. Освен обсъждане на вашите признаци и симптоми и на вашата медицинска история, вашият лекар може да препоръча някои тестове, като например: анализ на урината, цистоскопия.

Лечение на Цистит
Циститът, причинен от бактериална инфекция, обикновено се лекува с антибиотици. Лечение на неинфекциозния цистит зависи от основната причина. Антибиотиците са на първа линия при лечението на цистита, причинен от бактерии. Кои лекарства да се използват и за колко време – зависи от цялостното ви здраве и вида  бактерии, открити в урината. Без значение каква е продължителността на лечението вземете целия курс на антибиотици, които са предписани от лекар специалист. По този начин ще се гарантира, че инфекцията е напълно отминала. Ако имате повтарящи се инфекции на пикочните пътища, вашият лекар може да препоръча по–дълго лечение с антибиотици или да ви насочи към лекар, който специализира в заболявания на пикочните пътища (уролог или нефролог) за оценка. Жени след менопауза може да бъдат особено податливи на цистит. Като част от лечението, вашият лекар може да препоръча вагинално поставяне на естрогенни крем. Научете повече за лечението в специализираната статия Цистит Лечение.

Каква е превенцията срещу цистита?
Сокът от червена боровинка или таблетки съдържащи екстракти от боровинка често се препоръчват при цистит. Чрез вземане на превантивни мерки, се намалява на риска от повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Избягвайте сокът от червена боровинка, ако приемате кръвни лекарства с варфарин. Възможните взаимодействия между сокът от червена боровинка и варфаринът може да доведат до кървене.
Като превантивни мерки лекарите понякога препоръчат следното за многократно повтарящи се инфекции на пикочните пътища :
– Пийте много течности, особено вода. Пиенето на много течности е особено важно, ако сте  подложени на химиотерапия или лъчева терапия, особено в дните на лечение.
– Уринирайте често. Ако чувствате желание за уриниране, не отлагайте използване на тоалетна.
– Избърсвайте се отпред назад след изхождане. Това предпазва от разпространението на  бактериите от аналната област към влагалището и уретрата.
– Вземайте душ, вместо вана.
– Изпразвайте пикочния си мехур възможно най–скоро след полов акт.
– Избягвайте използването на дезодорирано спрейове в областта на гениталиите. Тези продукти могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.

Ако имате цистит, не отлагайте посещението при специалист. Това заболяване лесно се хронизира и усложнява, така че превенцията и навременното лечение могат да ви спестят много дискомфорт и негативи!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии