Прегледана и обновена на 01-12-2016

Циститът е изключително често срещан проблем, особено около зимните месеци, когато той се свързва и с простудните заболявания през есента и зимата! Циститът засяга около половината от всички жени в даден момент от живота им. Не винаги е очевидно, че имате инфекция, но винаги тя може да бъде установена, ако се търси в рутинните изследвания на урината.

Какво е цистит по време на бременност?
Циститът е един вид инфекция на пикочния мехур. Симптомите са дразнене, възпаление и парене при уриниране. Тя може да се появи при мъжете и жените, но е по–разпространено при жените, защото инфекцията често се предава на уретрата (тръбата, през която преминава урина) от ануса, а при жените двете области са по–близо една до друга, което улеснява преноса на бактерии. Други причини включва заразяване с бактерии, прехвърлени на пикочния мехур по време на секс, при дълго задържана урина в пикочния мехур или при раздразнения вследствие от употребата на много парфюмирани сапуни. Цистит по време на бременност не е изключение, дори бременните жени могат да бъдат по–податливи на възпаления и от развитието на цистит. Причините са, че налягането на матката върху пикочния мехур по време на напреднала бременността не позволява той да бъде напълно изпразнен, когато жената отива до тоалетната. Също така усилената работа на бъбреците, която те трябва да извършат за обработката на допълнителното количество течност по време на бременност, поставя допълнително огромно напрежение върху отделителната система. Най–често появата на цистит бива лекуван с антибиотици. Появата на цистит по време на бременност не е приятна, но общо практикуващият ви лекар може да изпише такива, които са безопасни по време на бременност и които не оказват вредно въздействие върху плода. Да може би се изненадахте, но има такива които не преминават през плацентата. Не лекувания цистит по време на бременност може да доведе до усложнения, като инфекция на бъбреците, което, по време на последните седмици от бременността, може да е предпоставка за преждевременно раждане или бъбречна недостатъчност.

цистит по време на бременност

Симптоми на цистит по време на бременност
Симптомите на цистита включват тъмна или много мътна урина, смесена дори с кръв понякога, чувство, че ви се пишка неудържимо, а реално да отделяте само няколко капчици урина, усещане за парене при уриниране, остри болки в долната част на корема и т.н. Някои жени имат толкова леки симптоми, че понякога може да не бъдете наясно с наличието на цистит по време на бременност. Не лекуваният цистит по време на бременност може да има усложнения и да се превърне в бъбречна инфекция придружена с кръв в урината, висока температура, болки в тялото, втрисане, така че е много важно да вземете своевременни мерки.

Диагностициране на цистит по време на бременност
Диагнозата за цистит при бременност се поставя на базата на типичните симптоми за това заболяване и провеждането на микробиологичното изследване на урина.

Лечение за цистит
Циститът се лекува с антибиотици. Вашият лекар трябва да знае за бременността, когато предписва медикамент, така че той да може да даде безопасни за бременността ви антибиотици, които не преминават плацентната бариера. Важно е инфекцията да се третира бързо, защото тя може да доведе до по–сериозна инфекция на бъбреците, което може да има лоши последици за вашето бебе и за вас. Лечението обикновено продължава между 5 и 10 дни. После около 10 дни след спиране на лекарствата се прави контролна микробиология и след 3 месеца отново, за да може да се проследи дали инфекцията е преминала напълно. Появата на цистит по време на бременност е често явление и може да се върне след проведен курс на лечение, така че е добре да следвате няколко прости правила:
– Всеки ден пийте достатъчно количество вода, за да бъдете хидратирани
– Избягвайте консумацията на кафе, чай и алкохол и включете в ежедневното си меню неподсладени чай или сокове от червена боровинка
– Спазвайте висока хигиена на вагината си, особено преди и след секс,  сменявайте редовно бельото си и избягвайте сапуни с парфюми и т.н.
– Не правете секс когато ви се пишка т.е с пълен пикочен мехур
– Носят бельо от памук и по свободни дрехи
– Отидете за пишкате, когато ви се прииска за първи път, да не държите урината в себе си
– Уверете се, че сте изпразнили напълно пикочния си мехур, когато отидете до тоалетната
– Използвайте бяла тоалетна хартия и се бършете винаги отпред назад
– Избягвайте сладки храни и яжте редовно кисело мляко

Спазвайте основните съвети и може би никога няма да имате така неприятния цистит по време на бременност. Лека бременност от екипът на Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Тревожност

Previous article

Глаукома

Next article