Ендометриоза

Какво е Ендометриоза?
Ендометриоза е често срещано болезнено гинекологично заболяване, при което тъкан от вътрешната страна на матката (ендометриума) — расте извън матката. Ендометриозата най–често се развива в яйчниците, червата или тъканта на лигавицата на таза. Рядко ендометриална тъкан може да се разпространи извън тазовата област. При ендометриозата разрасналата се ендометриална тъкан продължава да действа, както обикновено — да се съкращава и кърви при всеки менструален цикъл. Тъй като това разселена тъкан няма как да излезе от тялото си, тя се превръща в капан. Когато ендометриозата засяга яйчниците, води до образуване на кисти, наречен ендометриоми. Ендометриозата причинява болка– дисменорея, понякога особено тежка, най–вече по време на менструален цикъл. Ендометриозата може да доведе до безплодие, заради което трябва да се вземат навременни мерки за лечение.

eндометриоза

Какви са симптомите на Ендометриоза?
Основният симптом на ендометриозата е болка в таза, често свързана с менструалния период. Въпреки че много жени изпитват различни по сила спазми по време на менструация, жените с ендометриоза обикновено описват, че менструалните им болки са далеч по–тежки от обичайните. Те също така свидетелстват, че болката се увеличава с течение на времето.

Признаци и симптоми на ендометриозата може да включват:
– Болезнен цикъл – тазовата болка и спазми могат да започнат преди менструацията да настъпи и да се задълбочат по време на периода, както и да включват долната част на гърба и корема.
– Болка при секс – болката по време или след секс е много често свързана с ендометриоза.
– Болката при дефекация или уриниране.
– Прекомерно кървене при цикъл – можете да изпитате много тежки менструални периоди (менорагия) или кървене между периодите.
– Безплодие – първо се диагностицира ендометриоза при някои жени, които търсят лечение на стерилитет.
– Други симптоми – можете да изпитвате умора, диария, запек, подуване на корема или гадене, особено по време на менструален цикъл.

Силата на болката не е непременно надежден индикатор за степента на състоянието. Някои жени с лека ендометриоза имат силни болки, докато други с по–тежка ендометриоза могат да имат леки болки или дори без болки. Ендометриозата понякога може да се сбърка със синдром на раздразнителното черво синдром, състояние, което причинява пристъпи на диария, запек и коремна спазми.

Кога да потърсим лекар?
Задължително посетете лекар, ако имате признаци и симптоми, които наподобяват тези на ендометриозата. Ранното откриването на проблема може да ви помогне да избегнете ненужните усложнения и болки.

Kaкви са причините за ендометриозата?
Въпреки че не е сигурно каква е точната причина за ендометриозата, има няколко възможни обяснения:
– Ретроградна менструация. При нея менструална кръв, съдържаща ендометриални клетки попада през фалопиевите тръби в тазовата кухина, вместо извън тялото. Тези разселените ендометриалните клетки се прикрепят към тазовите стени и, където растат и продължават да се натрупват и предизвикват кървене по време на всеки  цикъл.
– Растеж на ембрионални клетки. Клетките на лигавицата на коремната и тазовата кухини идват от ембрионални клетки. Когато една или повече малки площи на лигавицата на корема се превърнат в ендометриална тъкан, може да се развие ендометриоза.
– Хирургични интервенции. След операция, като хистеректомия или цезарово сечение, ендометриалните клетки може да се прикрепят към хирургическия разрез.
– Транспортиране на ендометриалните клетки . Кръвоносните съдове или лимфната система могат да транспортират ендометриалните клетки към други части на тялото.
– Разстройство на имунната система. Проблем с имунната система може да доведе до това – тялото да не може да разпознае и унищожи ендометриална тъкан, която се разраства извън матката.

Кои са рисковите фактори при ендометриоза?
Няколко фактора водят до по–голям риск от развитие на ендометриоза, като например:
– Никога не сте раждали.
– Един или повече близки (майка, леля или сестра) с ендометриоза.
– Всяко медицинско състояние, което пречи на нормалното преминаване на менструалния поток на тялото.
– Маточни аномалии.

Какви са усложненията при ендометриоза?
Основното усложнение на ендометриозата е безплодието. Приблизително една трета до половината от жените с ендометриоза имат затруднения при забременяването. Лекарите съветват жените с ендометиоза да задействат опитите за забременяване, тъй като заболяването се влошава с времето! Някои проучвания показват, че ендометриозата повишава риска от рак на яйчниците.

Как се диагностцира ендометриоза?
Тестове за за ендометриоза включват:
– Тазов преглед. Вашият лекар ръчно опипва области в таза за аномалии, като кисти на репродуктивните органи.
– Ултразвук. Този тест използва високочестотни звукови вълни за да създаде изображения от вътрешността на тялото ви.
– Лапароскопия. Вашият лекар може да ви насочи към хирург, който да провери в корема за признаци на ендометриоза с помощта на хирургична процедура, наречена лапароскопия. Лапароскопията може да предостави информация за местоположението, степента и размера на ендометриалните натрупвания, за да определи най–добрите възможности за лечение.

Лечение на ендомертиозата?
Лечението на ендометриозата обикновено е с лекарства или операция. Вие и вашият лекар ще изберете най–удачния подход в зависимост от тежестта на вашите симптоми и от това дали се надявате да забременеете. Като цяло лекарите препоръчват да се опита консервативно лечение на първо място, а хирургията оставят като последна инстанция. Лекарят ви може да препоръча да приемате болкоуспокояващи, като ибупрофен, за да облекчи болезнените менструални спазми. Допълнителен прием на хормони понякога е ефективен за намаляване или премахване на болката от ендометриозата. Хормоните могат да забавят растежа и да предотвратят имплантирането на нова ендометриална тъкан. Хормонални терапии, използвани за лечение на ендометриоза включват: хормонални контрацептиви, прием на гонадотропин, медроксипрогестерон, даназол. Друг подход е консервативната хирургия – ако имате ендометриоза и се опитвате да забременеете, операция за отстраняване на ендометриоза се прави дотолкова, колкото е възможно да се запази матката и яйчниците. В тежки случаи на ендометриоза, се прави операция за отстраняване на матката и шийката на матката, както и на двата яйчника. Хистеректомията обикновено се счита за краен метод, особено за жените във все още репродуктивна възраст. Не можете да забременнеете след хистеректомия.

Намирането на лекар, с когото да се чувствате комфортно, е от решаващо значение за лечението на ендометриозата. Също така можете да поискате второ мнение, преди започването на лечение и да се уверите, че знаете всичко за възможностите за лечение и възможните резултати при диагноза ендометриоза.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии