Безплодие (Стерилитет)

Какво е Безплодие (Стерилитет)
Под Безплодие се има в предвид предимно биологично неспособността на човек да допринесе за зачеването на дете. Стерилитет еднакво се дължи на мъжки и женски фактори.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Видове Безплодие (Стерилитет)
В зависимост от това, дали безплодието се дължи само на временно действаща или на трайна причина, различаваме временно и постоянен стерилитет. Към временното безплодие спада така нареченото физиологичен стерилитет на младите момичета (преди половото узряване) и на възрастните жени (след преходната възраст). Все пак това безплодие не е абсолютно, защото забременяване понякога може да настъпи както преди появата на първата менструация, така и доста години след като менструацията спре.

Обикновено на практика различаваме два вида безплодие: първично и вторично. Първично безплодие има, когато жената не е забременявала никога, а вторично безплодие, когато е забременявала и е раждала или помятала, но повече не може да забременее. Първичното безплодие се среща по–често от вторичното. Вторичното обаче е много важно, защото засяга здрави и нормални жени, годни да забременеят, които обаче са станали безплодни вследствие на заболявания, явили се след раждане и особено след аборт.
По–надолу в статията разбира се ние ще разгледаме обстойно стерилитет при жените и при мъжете!

Причини за Безплодие при Жената (Стерилитет  при Жената)какво е безплодие при жената и причини за стерилитет при жените


Причините за безплодие при жената са различни. Понякога са налице не една, а няколко причини. В тези случаи стерилитет  се дължи главно на вродени или придобити ненормалности, на недоразвити полови органи или на възпалителни заболявания на женските полови органи.

– Вродени или придобити ненормалности на женските полови органи
Вродените ненормалности на женските полови органи не се срещат често. Те не са наследствени и се дължат на заболявания на майката през време на бременността, с други думи, зависят от условията, при които се развива плодът. Най–тежки са ония вродени ненормалности, при които липсва част от половите органи — влагалище, матка, тръби или яйчници. В такъв случай има абсолютна причина за безплодие. Друг път стерилитетът се дължи на вродени ненормалности на девствената ципа или на друга преграда, която затваря влагалището. Най–сетне наблюдават се и така наречените двойни образувания — двойно влагалище, двойна матка и други. Тези ненормалности могат да бъдат само относителна или временна причина за безплодие, защото повечето от тях могат да се отстранят чрез оперативно лечение.

Цял ред други ненормалности могат да бъдат придобити вследствие на най–различни наранявания. По този начин може да се увреди не само влагалището, но също и матката, тръбите и яйчниците. В други случаи при заболяване на тия органи се прибягва до оперативното им отстраняване, което прави жената завинаги безплодна. Така, макар и рядко, при млади момичета или млади майки и жени се развиват тумори на матката, а още по–често на яйчниците, заради което се прибягва до оперативно отстраняване било на матката, било на единия или на двата яйчника.

– Възпалителни заболявания на женските полови органи
Възпалителните заболявания на половите органи при жената са най–важната и най–честа причина за безплодие. Те засягат не само различните части на половите органи, но също и перитонеума в малкия таз. Тези възпаления се причиняват най–често от обикновени микроби, от туберкулозна инфекция или се дължат на заразяване с трипер или други полово предавани болести. В повечето случай в България безплодието се дължи най–често на обикновеното гнойно възпаление, по–рядко на туберкулозно възпаление и най–рядко на триперна инфекция. Тези възпаления увреждат лигавицата на влагалището, на канала на маточната шийка, на самата матка и на маточните тръби, а засягат също яйчниците и коремницата.

какво е стерилитет при мъжа и причини за безплодие при мъжете

Причини за Безплодие при Мъжа (Стерилитет  при Мъжа)
Безплодието при мъжа има извънредно голямо значение, но то често се подценява. Всъщност, както вече беше изтъкнато, оплождането зависи еднакво както от жената, така и от мъжа. Проучванията в различните страни показват, че в семействата, в които никога не е имало забременяване, причината за безплодието в 30 до 50%  от случаите се крие при мъжа. Нашите изследвания показват също, че при 30% от семействата с първично безплодие причината за това се намира при мъжа. Следователно във всяко бездетно семейство причината трябва да се търси както при жената, така и при мъжа. Обикновено жените първи търсят лекарска помощ, но този пръв преглед трябва да послужи за повод да се изследва и мъжът.

Обективно безплодието при мъжа се дължи на вродени или придобити ненормалности на мъжките полови органи и вродена липса на полов член или тестиси, на недоразвити мъжки полови органи, на смущенията в тяхната дейност или на възпалителни заболявания на мъжките полови органи.

Стерилитет в днешно време е основен проблем при желание за дете. Днешният свят в които живее е доста по–различен от преди 100 години или дори преди 50 години. Учени доказват постоянно начина на живот при различните хора с безплодие (стерилитет).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).