Речник

Ешерихия Коли

Обновена: 30-01-2016

Какво е Ешерихия Коли?
Ешерихия коли са бактерии, които обичайно живеят в червата на здравите хора и животни. Наименованието може да го срещнете да се изписва и на латински: Escherichia coli. Повечето разновидности на ешерихия коли са безвредни или предизвикат относително кратка диария. Но има няколко особено неприятни щамове, като ешерихия коли O157: H7, които могат да доведат до тежки коремни спазми, кървава диария и повръщане. Вие може да бъдат изложени на ешерихия коли от замърсена вода или храна – особено от сурови зеленчуци и недостатъчно термично обработено говеждо месо. Здравите възрастни обикновено се възстановяват от инфекция с ешерихия коли щам O157: H7 в рамките на 1 седмица, но малките деца и възрастните хора е доказано, че са изложени на по–голям риск от развитие на живото застрашаваща форма на бъбречна недостатъчност, наречена хемолитично уремичен синдром.

Какви са видовете признаци и симптоми на ешерихия коли?
Признаци и симптоми на инфекция ешерихия коли обикновено започват 3 – 4 дни след заразяването с бактерии, въпреки че има случай при които симптомите се проявяват веднага до 1 ден или след повече от 1 седмица. Симптомите включват:
– Продължителна диария, която може да варира от лека и водниста до тежка и кървава
– Коремни спазми, болки или чувствителност
– Гадене и повръщане

ешерихия коли Кога да отидете на лекар при ешерихия коли?
Обърнете се към вашия лекар, ако диария ви е продължителна, тежка и кървава.

Какви са видовете причини за ешерихия коли?
Сред много щамове на ешерихия коли само няколко задействат диария. Една група от ешерихия коли произвеждат мощен токсин, който уврежда лигавицата на тънките черва, което от своя страна може да предизвика и доведе до кървава диария. За разлика от много други болестотворни бактерии ешерихия коли може да предизвика инфекция, дори ако е поета в много малки количества. Поради това може да бъдете заразени с ешерихия коли от ядене на парче хамбургер или от преглъщане на глътка вода от замърсен басейн.

Заразена храна
Най–разпространеният начин за заразяване с ешерихия коли е от ядене на заразени храни като например:
– Говеждо.
– Непастьоризирано мляко.
– Пресни продукти (Някои зеленчуци като спанак и марули са особено уязвими към този тип бактерии)
Замърсена вода
Изпражнения, без значение дали човешки или животински може да замърсят земята, а от там и повърхностните води, включително малки потоци, реки, езера и най–важното водата за напояване на земеделските култури. Въпреки че обществени водни системи използват хлор, ултравиолетови светлина или озон, за да убият ешерихия коли, някои огнища са били свързвани със замърсена мрежа за водоснабдяване.
Личен контакт
Бактериите ешерихия коли изключително лесно се прехвърлят от човек на човек, особено когато заразени възрастни и деца не си мият редовно и най – вече правилно ръцете.

Какви са рисковите фактори за заразяване с ешерихия коли?
Всеки може да бъде засегнат от Ешерихия коли, разбира се то той трябва де е изложен на бактериите. Но при някои хора е по–вероятно да се развие инфекция, отколкото при другите. Рисковите фактори включват:
– Възраст. Малките деца и възрастните хора са с повишен риск от поява на заболяване, причинено от ешерихия коли и по сериозни усложнения от инфекцията.
– Отслабена имунна система. Хората, които имат отслабена имунна система са по–склонни да се разболяват от ешерихия коли.
– Яденето на определени видове храни. Рисковите храни включват консумиране на говеждо, непастьоризирано мляко, ябълков сок или сайдер и меки сирена от сурово мляко.
– Времето на годината. Въпреки че не е ясно защо по–голямата част от инфекциите с ешерихия коли се появяват от юни до септември (може би тогава са по–топли месеци и бактериите се развиват с пълна сила).
– Понижени нива на стомашна киселина. Стомашната киселина допринася за известна защита срещу ешерихия коли.

Какви може да са усложненията при ешерихия коли?
Повечето здрави възрастни се възстановяват от ешерихия коли в рамките на една седмица. Някои хора, особено малките деца и възрастните хора, може да развият животозастрашаващи форма на бъбречна недостатъчност, наречена хемолитично уремичен синдром.

Какви са изследванията за диагностициране на ешерихия коли?
За диагностициране на заболяване, причинено от ешерихия коли, вашият лекар ще изпрати проба от изпражненията ви в лаборатория за изследване за наличие на бактерията.

Какво е лечението и лекарствата за инфекция с ешерихия коли?
За заболяване, причинено от ешерихия коли няма текущо лечение, но за излекуване на инфекцията, облекчаване на симптомите или предотвратяване на усложненията, може да включва:
– Почивка
– Течности за предпазване от дехидратация и умора
– Избягвайте да приемате противодиарийни медикаменти – това забавя храносмилателната система и пречи на тялото да се отърве от токсините. Антибиотиците обикновено не се препоръчват, защото могат да увеличат риска от сериозни усложнения.
– Ако имате сериозна инфекция с ешерихия коли, която е причинила хемолитично уремичен синдром, вие ще трябва да бъдете хоспитализирани за преливане на кръв и бъбречна диализа.

Каква е превенцията срещу ешерихия коли?
Няма ваксина или лекарство, което може да ви защити от ешерихия коли. За да намалите шанса от заразяване, избягвайте рисковите храни и следете за симптомите на ешерихия коли.

Аборт с Вакуум

Предишна публикация

Ешерихия Коли при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник