Диария

Какво е диария или разстройство на стомашно–чревния тракт?
Определението за Диария от Световната здравна организация е следното: Диария е 3 или повече течни или разхлабени т.е по – меки изпражнения на ден, или повече такива изпразнения на ден отколкото е присъщо и напълно нормално за организма на даден човек. Диарията идва от гръцки и в превод означава – преминаващ през. Някои хора я наричат разстройство, което е едно и също. Разстройството е честа причина за смъртта в развиващите се страни и втората най – често срещана причина за детските смъртни случай по света. По – време на диария човешкият организъм гуми много течности, което след себе си може да доведе до дехидратация и електролитен дисбаланс за организма. През 2009 година диарията е довела до смърт над 1 милион хора над 5 годишна възраст и около 1 милион и половина смъртни случай при деца до 5 годишна възраст. Препоръчва се за домашно лечение солени храни и напитки, като препечени филийки, оризова вода със сол, пилешка супа със сол, оцет. Допълнителното приемане микроелементи като калций и цинк могат да помогнат при борбата с диарията. В днешно време в аптеките има много различни лекарствени медикаменти за предотвратяването на диария и стомашно чревно разстройство на организма ни.

Причини за диария
Обикновено диарията може да бъде причинена от различни вируси, но най–честите причини за диария включват:
– Бактерии от прием на замърсена храна или вода.
– Вируси като грип, норовирус или ротавирус. Ротавирусът е често срещан сред причините за остра диария при деца.
– Паразити. Това са малки организми, които се намират в заразена храна или вода.
– Някои видове лекарства, например като антибиотици, лекарства за рак и антиациди, които съдържат магнезий.
– Алергии към определени храни.
– Проблем с усвояването на определени храни или съставки от тях наречена малабсорбция. Това е един вид чувствителност и нетолерантност към храните и проблем с чревната лигавица. Пример за това е непоносимост към лактоза.
– Злоупотребата с алкохол.
– Заболявания, които засягат стомаха, тънките черва или дебелото черво, като например болестта на Крон или улцерозен колит
– Лъчетерапия
– Проблеми с функционирането на дебелото черво, като синдром на раздразнените черва.
– Диабет
– Някои видове рак
– Бягане или така наречената – диария на бегача
– След стомашна операция.
– Лаксативна злоупотреба.
– Свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)

Понякога не може да бъде намерена причина за диарията, но ако вашата диария изчезне в рамките на няколко дни, намирането на причината обикновено не е необходимо. След диарията може да се появи запек, особено за хора, които имат синдром на раздразнените черва.

какво е разстройство и диария

Симптоми на диария
Освен меки и воднисти изпражнения при диария, то може да имате и съпътстващи симптоми като:
– Загуба на контрол на червата т.е не може да се въздържите от нуждата от тоалетна
– Подуване на корема

– Спазмите и болки
– Газове
– Тънки или меки изпражнения
– Спешно чувство, че трябва да отидете до тоалетна
– Гадене и повръщане

По–сериозните симптоми при диария включват:
– Кръв или слуз в изпражненията ви
– Отслабване
– Треска
– Температура
– Дехидратация. Ако имате меки или дори водни изпражнения повече от 3–4 пъти на ден и не приемате орално достатъчно течности, можете да се дехидратирате. Ако не се лекува, това състояние може да причини сериозни усложнения. Тук трябва да се обърне специално внимание на децата, възрастните хора и някои с по–отслабена имунна система.

Имам диария, кога да се обадя на лекар?
Незабавно се свържете с доктор, ако:
– Кръв или гной в изпражненията или нетипичен цвят
– Висока температура за повече от 24 часа
– Диария с продължителност повече от 2 дни
– Гадене или изхвърляне, което ви пречи да пиете течности, за да замените загубените течности
– Тежка болка в корема или ректума
– Диария след завръщането си от чужда страна

Също така, незабавно се обадете на доктор, ако имате диария и някой от следните признаци на дехидратация:
– Тъмна урина
– По–малки от обичайните количества урина или по–малко мокри пелени от обикновено
– Бърз пулс
– Главоболие
– Суха кожа
– Раздразнителност
– Объркване

Лечение на диария
Ако случаят не е сериозен и отмине в рамките на 1–2 дни не взимайте никакви медикаменти. Може да пробвате с чаша вода с малко оцет, или някакви хранителни добавки без рецепта от аптеката. Важно е да пиете течности и да останете добре хидратирани, защото чрез честото ходене до тоалетна вие изхвърляте много течности. Вместо да пиете течности с храната си, пийте течности между храненията. Често отпивайте малки количества течности, дори и да не се чувствате жадни. Също така в зависимост от причината за диарията, може да се нуждаете от лекарства за спиране на диарията или лечение на инфекцията.

Възрастните с диария трябва да пият вода, плодови сокове, спортни напитки и солени бульони. Безкофеинови напитки защото, те ще ви подтикнат да пишкате по често и ще подпомогнат дехидратирането. Когато симптомите ви се подобрят, можете да започнете да ядете по–меки храни.
Децата с диария трябва да получат орални рехидратационни разтвори, за да заместят загубените течности и електролити.

Бъдете отговорни към вашето здраве, много хора подценяват появата на диария в техния организъм, но това състояние не е за подценяване.

Източници

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).