Речник

Диария

Обновена: 26-09-2013

Какво е Диария или разстройство?
Определението за Диария от Световната здравна организация е следното: Диария е 3 или повече течни или разхлабени т.е по – меки изпражнения на ден, или повече такива изпразнения на ден отколкото е присъщо и напълно нормално за организма на даден човек.
Диарията идва от гръцки и в превод означава – преминаващ през. Някои хора я наричат разстройство, което е едно и също. Разстройството е честа причина за смъртта в развиващите се страни и втората най – често срещана причина за детските смъртни случай по света. По – време на диария човешкият организъм гуми много течности, което след себе си може да доведе до дехидратация и електролитен дисбаланс за организма. През 2009 година диарията е довела до смърт над 1 милион хора над 5 годишна възраст и около 1 милион и половина смъртни случай при деца до 5 годишна възраст. Препоръчва се за домашно лечение солени храни и напитки, като препечени филийки, оризова вода със сол, пилешка супа със сол, оцет. Допълнителното приемане микроелементи като калций и цинк могат да помогнат при борбата с диарията. В днешно време по аптекарската мрежа има много различни лекарствени медикаменти за предотвратяването на диария и стомашно чревно разстройство на организма ни.

Защо се стига до състояние на Диария или разстройство?какво е разстройство и диария
В повечето случай диарията или разстройството се дължи на вирус, които в 40% от случаите се проявява при малки деца до 5 годишна възраст.
Налице е също така и хронична диария, която може да бъде част от редица хронични заболявания засягащи червата. Чести причини за хроничната диария и разстройство са: улцерозен колит, болест на Крон, синдром на раздразненото черво, микроскопичен колит и др.

Причини за Спонтанен Аборт

Предишна публикация

Безсъние при Бременност

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник