Диария при Новородено Бебе

Преди да започнете да се тревожите, не забравяйте че вашето новородено бебе всъщност има диария. Изхожданията при кърмените бебета са склонни да бъдат по течни. Въпреки че изглеждат като разстройство, това е напълно нормално.

Кога казваме, че новороденото бебе има диария?
Диария при новороденото бебе се наблюдава, тогава когато то се изхожда 2 дори 3 пъти повече от нормалното за него и неговото развитие. Ако забележите, че вашето бебе пълни пелена след пелена за кратък период от време, то тогава може би трябва да се поинтересувате какво да направите. Най–добрият начин да се диагностицира диария при новородено бебе е да погледнем в честотата на акото на бебето, а не само в текстурата. Когато бебето е много малко (по–малко от 1 месец) е типично да видите движението на червата всеки път, когато яде или дори по–често. След първия месец, мръсни памперси трябва да се забавят до около 3 или 4 на ден. След 2 месеца, те могат да бъдат толкова рядко за един ден или дори два – три пъти за една седмица.

Когато бебетата са на естествено хранене, изпражненията им са златисто жълти, меки или дори воднисти и често съдържат малки подобни на частички от семена. Изпражненията на бебетата, хранени с адаптирани млека, са кафеникаво жълти и с консистенцията на фъстъчено масло. На възраст между 3 и 6 седмици бебетата на естествено хранене имат 1 –2 изхождания седмично. В този случай не се касае за запек – майчиното мляко почти не дава твърд остатък. Бебетата на изкуствено хранене имат поне по едно изхождане на ден.

Незабавно повикайте вашия педиатър, ако:
– Бебето има диария и е на възраст под 3 месеца.
– Новороденото бебе има диария и  висока температура над 38 ° С.
– Бебето повръща.
– Бебето има диария и безпокойство или раздразнителност и отказва да приема храна.
– Новороденото бебе има белези на обезводняване като сухи устни или не е отделяло Урина повече от 3 часа.
– Кръв в изпражненията.
– Признаци на дехидратация – като сухота в устата, ако не е имало мокри пелени в продължение на повече от 6 часа, плач без сълзи.
– признаци на дехидратация – като сухота в устата, тъй като не е имали мокра пелена в продължение на шест часа или повече, и плач без сълзи.

диария при новородено бебе

За какво трябва да внимавам при налична диария при бебето като родител?
Бебетата се обезводняват много бързо. Ако вашето бебе е на възраст под 3 месеца и има висока температура и диария, незабавно повикайте вашия педиатър. Ако бебето е на възраст над 3 месеца и има лека диария с не висока температура в течение на повече от един ден, проверете дали отделя нормално количество урина и премерете температурата му. След това извикайте лекар.

Какво трябва да правя при поява на диария при новородено бебе?
Вирусните инфекции, причиняващи повръщане и диария, могат да направят бебето раздразнително за няколко дни. Ако детето е в добро общо състояние, оплакванията ще се самоограничат. Вашият педиатър ще ви даде насоки относно приема на течности с цел възстановяване на водното и електролитното (калий, натрий) равновесие, нарушено от разстройството. Ако кърмите бебето, вероятно педиатърът ще ви посъветва да продължите храненето. Ако обаче детето е на изкуствено хранене, може да се наложи да му давате специален разтвор, съдържащ електролити и захар. Не се опитвайте да приготвите тези разтвори у дома, в аптеките съществуват готови препарати, съобразени с нуждите на малките бебета.

Мога ли да дам на новородено бебе лекарства против диария?
Не! Лекарствата са опасни за вашето новородено бебе. Те могат да се предписват единствено от вашият лекар. В най общия случай диарията при новороденото бебе ще отмине сама.

Как мога да предпазя новороденото бебе от инфекциозна диария?
Добра защита и преватнивна мярка е честото миене на ръцете, защото микроорганизмите които причиняват диария, често и лесно се предават от ръка на ръка. След всяко сменяне на пелени, задължително трябва да си миете ръцете. Вашето новородено бебе, може да хване разстройство от различни предмети (играчки), които са били замърсени с микроорганизмите причиняващи диария. Задължително правило е да спазвате добра хигиена на вашите кърди, ако кърмите вашето бебе. Ако не кърмите то преди и след приготвянето на храна за бебето трябва да миете ръцете си най–малко 15 секунди със сапун.

Въпроси и Отговори при възникването на диария при новородените бебета:

  1. По няколко пъти на ден ли се изхожда бебето? Полутечни и златисто жълти на цвят ли са изпражненията му? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина за жълти изпражнения е напълно нормално храносмилане на малкото бебе. Без притеснения това е нормално за този период от развитието на вашето бебе. Какво все пак мога и трябва да направя: Докато вашето бебе се чувства и се храни добре, не е необходимо да взимате никакви мерки. Броят на изважданията ще намалее с времето.
  2. Започнало ли е детето внезапно да отделя по–голямо количество изпражнения от обичайното? Полутечни ли са изпражненията, има ли воднисти петна по пелените? Повръща ли детето? Има ли висока температура, раздразнително ли е? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е диария и вирусен гастроентерит. Какво да правя: Повикайте вашия педиатър. Той ще направи пълен преглед на бебето и ще ви даде препоръки за лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подо