Новородено Бебе – Анатомия

Анатомия и Физиология на Новороденото Бебе!
Какво трябва да знаем за новороденото бебе?

Новороденото дете има някои анатомо–физиологични особености, които майката трябва да знае, за да може правилно да преценява неговото развитие. В анатомията на новороденото бебе и аналогично върху физиологията на бебето ще наблегнем върху:

– Теглоанатомия на новородено бебе и физиология


– Ръст
– Дишане
– Сърдечна Дейност
– Кръв
– Телесна Температура
– Кожа
– Лануго
– Жълтеница
– Пъпна Връв
– Урина и Изпражнения
– Хормони
– и други физиологични и анатомични особености …

Средното тегло на новороденото бебе при раждане е около 3300— 3400 г. Долната граница на нормалното тегло е 2500 г, а горната — 4360 г за момчетата и 4070 г. за момичетата.
Ако детето се роди с по–ниско тегло от нормалното, приемаме, че е недоносено, а ако теглото му е по–високо, смятаме, че е преносено. Недоносените и преносените новородени бебета изискват специални грижи. През първите 3—5 дни след раждането теглото на бебето обикновено намалява. Това физиологично спадаме е не повече от 10% от теглото при раждането, като през втората седмица (най–късно през третата седмица) детето възстановява първоначалното си тегло. До края на първия месец новороденото бебе наддава от 400 до 1000 г. На едномесечна възраст момчетата имат средно тегло 4140 г (от 2960 до 5330), а момичетата — 3960 г (от 2890 до 5030). За повече информация посетете статията Тегло на бебето до 2 години

Средният ръст на новороденото бебе при раждане е от 50 до 51 см. Долната нормална граница за момчетата е 47,2 см, а за момичетата — 46,3 см. Горната граница е 54,6 см за момчетата и 53,9 см за момичетата. До края на първия месец детето пораства от 3 до 4,5 см. На едномесечна възраст момчетата имат среден ръст 54,5 см (от 50,0 до 59,1), а момичетата — 53,8 см (от 49,3 до 58,3).

Непосредствено след раждането детето диша около 40—60 пъти в минута. С течение на времето честотата на дишане намалява.

Честотата на сърдечната дейност у новороденото дете е от 120 до 140 удара в мин. Почти при всяко заболяване, особено при пови­шаване на температурата, сърдечната дейност се ускорява.

При новороденото бебе максималното артериално налягане е от 60 до 80 мм живачен стълб.

Кръвта на новороденото дете е около 15% от теглото на тя­лото.

По време на най–силното физиологично спадане на теглото може да се появи т. нар. жадна треска. Температурата на детето се повишава до 38°С, без да се засяга общото му състояние. Тази температура се задържа от няколко часа до няколко дни и се дължи на обезводняване на организма. Даването на преварена вода, подсладена с 3—5% захар, обикновено ликвидира това състоя­ние. Диагнозата „жадна треска“ следва да се постави от лекар след изключване на някое заболяване или прегряване на детето.

Кожата на новороденото бебе е лесно ранима и податлива на ин­фекции. Тя има интензивно червен цвят и е покрита също така с тънък пласт от сиво–бяла мазнина, а в областта на плещите е леко окосмена. Няколко дни след раждането повърхностният пласт на кожата започва да изсъхва и да се лющи, при което червеният цвят из­чезва. Понякога по клепачите, външните полови органи, ръцете и стъпалата могат да се появят слабо изразени физиологични отоци, които не са признак на заболяване и скоро изчезват. В някои случай се получават по кожата черменикави петънца около тила познати като „майчини петна“.

Почти всички новородени бебета се раждат с много финни косъмчета, които се наричат лануго. Обикновено изчезват след няколко седмици след раждането. Повече за финните меки косъмчета по тялото на бебето вижте в статията – Лануго

Около 3–тия ден след раждането кожата на новороденото може да получи жълт цвят. Това е т. нар. физиологична жълтеница. По краката, носа и бузите на здравото доносено дете се срещат малки точици с белезникаво жълт цвят.

При правилни грижи остатъкът от пъпната връв при новороденото бебе постепенно изсъхва и пада около 5–тия, 10–ия ден след раждането, а пъпната раничка зараства до 14–ия ден. Разгледайте и статиите Пъпната Връв и Падане на Пъпчето

През първите няколко дни новороденото дете уринира по–рядко, като отделя почти безцветна урина. След това то започва да ури­нира нормално 10—15—20 пъти на денонощие. Намаляването на честотата на уринирането може да бъде белег за недохранване.

Изпражненията на новороденото бебе през първите 3–4 дни са тъмнозелени до черни. След това те добиват нормалния златистожълт цвят с кашава консистенция и приятна миризма.

При новороденото дете често се наблюдава т. нар. хормонална криза, която се дължи на промени във функциите на жлезите с вътрешна секреция във връзка с преминаването му към извънутробните условия на живот. Проява на хормоналната криза е подуването на гръдните жлези, което се появява около 3–тия ден след раждането както при момичетата, така и при момчетата. Подуването постепенно се увеличава и около 7–мия, 10–ия ден е изра­зено най–силно. При натиск гърдите могат да отделят белезникаво жълта течност, подобна на мляко. Подуването изчезва след 1 до 2 седмици. Подутите жлези не бива да се изстискват и трябва да се пазят от инфекция. При по–силно подуване се поставя сте­рилна превръзка, а при съмнение за възпаление трябва да се потърси лекарска помощ. Други прояви на хормоналната криза са кръвотечението от външните полови органи у момичетата и подуването на тестисите у момчетата. Те се появяват в края на първата седмица от раждането и обикновено изчезват след няколко дни, без да се нуждаят от лечение.

Е вече се запознахте с анатомията и физиологията на новороденото бебе! Екипът на Бременност.бг се надява да е полезен за напред с интересни теми и да радва всички настоящи и бъдещи родители!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!