Момче или Момиче

За да достигнем до същината и отговора на въпроса „Момче или Момиче“, трябва да се запознаем малко по обстойно с някои термини.

Клетката. Вероятно знаете, че организмът е съставен от тъкани, а самите те от клетки. Всяко човешко същество има около десетина милиарда клетки. Следователно клетката е основният елемент на всяко живо същество. Нашите клетки се различават твърде много едни от други в зависимост от ролята, която изпълняват: червената кръвна клетка е с форма на диск, кожната клетка по–скоро има форма на куб, костната — на звезда, и т. н.

Ядрото на клетката. Всяка клетка освен другото има една по–плътна частичка, която се нарича ядро и която е най–важната, изкушавам се да я нарека най–благородната.

Хромозомите. Ядрото съдържа вещество, наречено хроматин (от гръцката дума хрома — цвят), защото то има свойството да поглъща някои оцветяващи вещества. Когато клетките се делят, за да се умножат и се подновят, хроматинът на ядрото приема особен вид. Той се раздробява на частички, наречени хромозоми. В човешкия вид хромозомите са 46 във всяка клетка. Те са групирани в 23 чифта. Във всеки чифт единият от хромозомите е наследен от бащата, а другият от майката.

Хикс и игрек (Х и У) хромозоми. Двадесет и два чифта хромозоми са еднакви в единия и в другия пол. Двадесет и третият обаче е различен у мъжа и у жената. Това е чифтът с половите хромозоми. При жената този чифт се състои от две еднакви хромозоми, наречени хромозоми хикс (х). При мъжа двете хромозоми са различни: едната е хикс (X), а другата игрек (Y). В женския пол клетките са съставени от 22 чифта + 1 чифт XX. В мъжкия пол клетките съдържат 22 чифта + един чифт XY.

хикс хромозоми при жената

хикс и игрек хромозоми при мъжа

Всички полови хромозоми на мъжа са ту X, ту Y, а половите хромозоми на жената са X.

Делене на клетките. С изключение на нервните клетки всички други клетки в организма се възобновяват — животът на една клетка е ограничен и трае от 4 дни до 4 месеца. Възпроизвеждането става чрез просто делене. Всяка клетка се разделя на две дъщерни клетки, които съдържат същия брой хромозоми като клетката майка, от която са произлезли (при човешкия вид 46).

Половите клетки обаче не спазват посоченото правило на делене. Още когато се образуват яйцеклетките у жената и сперматозоидите у мъжа, деленето на клетките става по един по–различен начин и зрелите полови клетки (яйцеклетка и сперматозоид), които ще осъществят оплождането, съдържат само половината от хромозомите, т. е. 23 вместо 46. Чрез сливането на сперматозоида и яйцеклетката ще бъде създадена една клетка (яйцето), с 46 хромозоми, характерната за човешкия вид бройка.

Защо момче? Защо момиче? Докато не се стигне до нещо ново, трябва да се приеме, че това е чиста случайност дали ще е момче или момиче, която обаче заслужава обяснение.

Когато се създават яйцеклетките в яйчника, тъй като двете полови хромозоми  жената са еднакви (X и X), всички яйцеклетки ще получат по 22 обикновени хромозоми + една хромозома X. Това означава, че всички яйцеклетки ще имат еднаква хромозомна формула.

При мъжа е обратно, клетката майка, от която произлиза сперматозоидът, съдържа 44 хромозоми + две различни полови хромозоми X и Y. Но време на деленето 50 на сто от сперматозоидите ще получат 22 еднакви хромозоми + една хромозома X, докато останалите 50 на сто ще получат хромозома Y. От това следва, че не всички сперматозоиди са с еднаква хромозомна формула. При оплождането, т. е. по време на сливането на яйцеклетката със сперматозоида, съществуват две възможности:

Една яйцеклетка е оплодена от сперматозоид с хромозома У Една яйцеклетка е оплодена от сперматозоид с хромозома X.

Една яйцеклетка е оплодена от сперматозоид с хромозома X. Ще се роди момиче.
Една яйцеклетка е оплодена от сперматозоид с хромозома У. Ще се роди момче.

Момиче. При яйцеклетка, оплодена от сперматозоид с хромозома X, от обединяването на хромозомите ще се получи яйце, съдържащо 44 хромозоми + X + X (или XX). Това е формулата на женския пол. От яйцето ще се роди момиче.

Момче. Яйцеклетката е оплодена от сперматозоид с хромозома Y. Възстановяването на хромозомната наличност ще доведе до формулата 44 хромозоми + X + Y (или ХУ). Това е формулата на мъжкия пол. От това яйце може да се роди само момче.

Ясно е следователно, че хромозомната формула на оплождащия сперматозоид определя пола на детето. В този смисъл може да се каже, че бащата е „отговорен“ за раждането на момче или момиче. Разбира се, не бива изразът да се разбира буквално. Отговорността на бащата в обикновения смисъл на думата не е по негова воля, случаят определя кой сперматозоид ще извърши оплождането.

Не само случайността. В тази област все още някои неща убягват от нашите познания. Всъщност ако само случаят определяше, както в играта ези–тура, би трябвало статистически да се раждат колкото момичета, толкова и момчета. Обаче се раждат малко повече момчета (от 104 до 106 срещу 100). От друга страна, в някои родове се раждат подчертано много повече деца от единия или от другия пол и можем да говорим за женски родове и мъжки родове. Цитира се случаят с един род, в който за три поколения от 72 раждания се появили на бял свят 72 момичета. Обяснението на подобни явления понастоящем е все още в областта на хипотезите. С течение на годините обаче многобройни изследвания в целия свят позволяват все по–ясно да се очертае действителността.

Знае се например, че сперматозоидите X и Y се различават вторите имат по–малка глава и се движат по–бързо от първите От друга страна, изглежда, че някои аномалии на спермата стават за сметка на едната или другата група сперматозоиди. Това обяснява защо в някои семейства се раждат повече момичета, отколкото момчета.

Но истината е, че в тази област все още има много неизвестни, затова всички млади бъдещи родители ще си задават въпроса Момче или Момиче?

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).