Хранене на Новородено Бебе

Някои насоки, съвети и препоръки при хранене на новородено бебе!
Майчината храна, адаптираното мляко или комбинация от двете е основната храна на новороденото бебе през първата 1 година. В света педиатрите препоръчват постепенно въвеждане на твърди храни на 4–6 месечна възраст или когато бебето удвои теглото си. Вашата задача като майка е да изградите на бебето здравословен режим на хранене и да му осигурите прием на достатъчно калории. Обикновено през първите няколко седмици след раждането бебето се нуждае от 50 – 60 милилитра майчина кърма или адаптирано мляко на всеки 3–4 часа. Запомнете, че бебетата на естествено хранене не бива да заспиват по време на кърмене поне до края на 1 месец от раждането. Ако детето е на адаптирано мляко и пропусне едно от храненията, трябва да го събудите и да го нахраните. Към края на първия месец новороденото бебе трябва да получава по 120 мл. мляко на всеки 4 часа, а към шестия месец – по 180 – 240 милилитра 4–5 пъти на денонощие. Нормалните пиковете в развитието на бебето могат да доведат до повишаване на апетита. Дори и да не забелязвате промени в темповете на растеж, бъдете готови да кърмите бебето по–често или да му предлагате по–често биберона залъгалка.

Кога трябва да се консултирам с лекар:

  • Ако новороденото бебе намалява теглото си или не наддава.
  • Ако бебето изхожда редки воднисти изпражнения по осем или повече пъти дневно.
  • Ако новороденото бебе и след първата седмица след раждане кожата му все още е набръчкана или жълтеникава на цвят.
  • Ако бебето повръща на фонтан след всяко хранене.

хранене при новородено бебе

Въпроси и Отговори при проблеми с храненето на новородено бебе:

1. Бавно ли поема бебето гърдата или биберона? Случвало ли се е да заспи след няколко сукателни движения? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Детето не е гладно; детето е сънливо. Какво да правя: Потъркайте бузката на новороденото бебе и устата му (горната устна), може и нослето от страната на гърдата или на биберона, за да стимулирате рефлекса на поемане и да го накарате само да потърси зърното. Ако детето не е гладно, изчакайте няколко минути.

2. Случва ли се новороденото бебе да се чувства прекалено възбудено или тревожно за да се храни? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Темпераментът на бебето; прекалено гладно бебе; колики. Какво да направя: Приготвяйте всичко необходимо за храненето на бебето, докато то си изработи рутина. Хранете го на тихо място. Коликите ще изчезнат от само себе си.

3. Връща ли бебето храна почти след всяко хранене? Нормално ли наддава на тегло? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Нормално поведение; гастроезофагеален рефлукс (физиологичен). Какво да правя: Бебето ще преодолее връщането на храна. Предпазвайте дрехите си с кърпа и разбира се успокоявайте бебето след всяко хранене.

4. Повръща ли бебето след всяко хранене? Отслабвали на тегло, спряло ли е да наддава? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Стеноза на пилора; блок по хода на червата; езофагеален рефлукс. Какво да направя: Повикайте вашия педиатър.

5. Има ли детето воднисти изпражнения, съдържащи кръв или много слуз? Повече от 8 изхождания ли има на ден? Ако отговорът е „Да“, то възможната причина е: Инфекциозна диария; алергия или непоносимост към някои храни. Какво трябва да направя: Повикайте вашия педиатър.

Биберонът залъгалка не трябва да се използва за отлагане или заменяне на следващото хранене. Даването на биберон залъгалка на вашето бебе, може да доведе до раздразнение на бебето, дори да откаже да се храни след това. При правилно прилагане от ваша страна и използване на биберонът залъгалка от бебето, той не поражда психологически или здравни проблеми при новородените деца. Ако искате да купите биберон за детето, изберете такъв, който се състои от една цяла част и с меко зърно. Разбира се размерът на биберона трябва да е съобразен и съответстваш с възрастта на вашето бебе. Почиствайте биберона много добре. Може да го изварите във вода или при някои биберони (в зависимост от производителя) може да го поставите директно в миялната машина. Никога не слагайте панделка или друга връвчица на биберона, за да го окачите на врата на вашето бебе или да го завържете за друго на пръв поглед безопасно място. Това може да е опасно и разбира се не използвайте биберона, които използвате за хранене като залъгалка на бебето.

Внимание родители, бъдете предпазливи и наблюдателни при хранене на новороденото бебе: Има родители, които се притесняват, че детето им не се храни правилно, особено ако това е първото им бебе и те тепърва се сблъскват с новите неща. Ако бебето не наддава на тегло (килограми) или отслабва, или отказва да се храни, незабавно повикайте вашия педиатър.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):