Хранене на 1 Месечно Бебе

Какво трябва да знаем за Хранене на 1 Месечно Бебе
Хранене на 1 месечно бебе е предизвикателство за всеки родител. Тук сме събрали някои важни неща които може да са от полза на всеки родител през този 1 месечен период на новороденото бебе. На първо място кърмата или адаптираното мляко трябва да бъде единствен хранителен източник за вашето дете през първите 6 месеца след раждането и основният източник на храна за първите 12 месеца. Когато добавяте твърди храни към диетата на вашето бебето, се препоръчва да продължите кърменето поне до 1 година. През това време вие и вашият педиатър ще трябва да обръщате повишено внимание на неговия модел на хранене и се уверете, че той е  достатъчен за правилния му растеж. Редовните прегледи и наблюдението над растежа е най–добрият начин да се гарантира това.

хранене на 1 месечно бебе

През първия си месец – вашето бебе трябва да бъде хранено поне на всеки два до три часа при поискване, или осем до дванадесет пъти на ден. През 1 месец бебето ви трябва да се храни през деня и нощта. В действителност може да бъде смущаващо, ако бебето ви спи доволно през нощта. При това положение, то не може да получава достатъчно количество храна. Като цяло вашето бебе ще се храни добре, ако суче по около петнадесет до двадесет минути на всяко хранене. По това време то често ще започва да се унася в сън или направо да заспива. Ако то изглежда гладно след хранене е добре да го разбуждате на първата гърда или след смяната на памперса да предлагате другата гърда.

Хранене на 1 месечно бебе е може би за някои сложен и вълнуваш момент, но и етапите на растеж на бебето може да са много вълнуващи и интензивни през първия месец. В началото на 2–та седмица и отново между 3 и 6 седмици, бебето ви може да мине през ускорен растеж, който може да го направи по–гладно от обичайното и то може да се нуждае от допълнителни калории по време на този растеж. Бъдете готови да го храните по–често, ако то е кърмено – по–честото кърмене ще стимулира производството на повече мляко от тялото на майката.

Ако бебето ви яде от шише, опитайте се да увеличавате дозата малко повече при всяко хранене. Ако вашето бебе има хранителен проблем, то вероятно ще започне да отслабва или да не наддава в нормата. Има някои сигнали, които могат да ви помогнат да откриете такъв проблем. Вашите гърди ще станат доста по–пълни от два до пет дни след раждането. След това време ще забележите, че вашите гърди се чувстват препълнени и много тежки и напрегнати преди хранене и омекват след хранене. Докато кърмите вашето бебе на едната гърда, може да забележите, че от другата започва да капе или пръска на струи мляко.

Ако успеете да забележите тежест в гърдите си след пет дни, или не виждате да капе мляко от гърдите ви в началото на всяко хранене, може да нямате достатъчно мляко след раждането или бебето ви не може достатъчно да стимулира, когато е гладно. Всяко бебе трябва да бъде внимателно прегледано в рамките на 3 до 5 дни след раждането и от 48 до 72 часа след изписване от болница за откриване на някакви медицински проблеми.

При хранене на 1 месечно бебе, трябва да знаете че повечето бебета през този период започват да повръщат от време на време след храненията. Това е защото мускулна клапа между хранопровода и стомаха е незряла все още. Вместо да се затваря плътно, тя остава отворена достатъчно, за да позволи на съдържанието на стомаха да се върна нагоре и да направи лек разлив от устата. Това може да бъде нормално и не може да навреди на вашето бебе. Ако вашето бебе наддава нормално и няма никакви други проблеми, това не трябва да ви тревожи. Но ако повръщанията са чести или са свързани с диария, обрив или неуспех в наддаването на тегло, това може да показва хранителна алергия или проблем със стомашно–чревния тракт и вие трябва незабавно да потърсите лекар.

Всяко бебе се ражда със свое индивидуално тегло и има собствени темпове на развитие. Все пак препоръчително е бебето да наддава по 200гр на седмица или 800 гр за първия месец! Ако бебето е в норма, няма от какво да се тревожите! Доверявайте се на инстинктите си и се наслаждавайте на всяко хранене на 1 месечно бебе. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):