Новородено Бебе

Всяко ново начало е трудно и това изцяло се отнася и за появата на едно малко същество на бял свят. Преди всичко почти всяко новородено бебе е стресирано още от самото раждане и излизането му от утробата на майката, а след това и родителите вече осъзнават, че живота им е друг и онзи предишния няма да се върне.

Обща характеристика на новороденото бебе
През цялата бременност се следи развитието на плода, като това започва още при първия преглед и установяване на бременността. Тези параметри се записват в картон и се наблюдава за някакви отклонения от приетите норми при една нормална бременност. Следят се дължината на плода, неговото тегло и обиколка на главата. Всъщност тези неща се правят и веднага след раждането. Има едни приети норми, в които се вписват почти всички новородени. За тегло при новородените деца е прието да тежат между 2.5 кг и 4 кг. В зависимост от гена на родителите и хранителния режим на майката това тегло се различава. Например при едри родители е напълно нормално бебето да тежи около и над 3,5 кг. Ако теглото на новороденото бебе е под 2,5 кг, то се наблюдава и не се изписва докато не мине долната граница от 2,5 кг. При ръста на новородените също има диапазон около 48 см. и 54 см. Характерно при новородените бебета, е че се раждат почти без зрение и слух, те се развиват в последствие, като се казва, че на около 30 дни бебето вече вижда и се заглежда добре. След, като бебето вече започне да вижда всъщност вижда само сенки, а след това по–ярките цветове, заради това се препоръчва над леглото или количката да има окачени играчки или дрънкулки в ярки цветове, например– червен, син, зелен. Научете повече за Анатомията на новороденото бебе –  Тегло, Ръст, Дишане, Сърдечна Дейност, Кръв, Телесна Температура, Кожа, Лануго, Жълтеница, Пъпна Връв, Урина и Изпражнения, Хормони.

новородено бебе

Какво се случва след раждането на бебе?
Веднага след раждането на новороденото бебе се правят пълни изследвания и подробен преглед от педиатър. Също така му се аспирират горните дихателни пътища докато проплаче, тъй като в почти всички случаи то се е нагълтало с течности в утробата на майката. Когато тези задължителни задачи приключат майката вижда своето дете. През първите 24 часа от раждането се поставя и първата ваксина. По принцип е препоръчително и през тези първи 24 часа майката да направи своите първи опити да кърми детето. Всъщност това се случва много по–рано, но зависи как всъщност е родила жената. При тези родили с операция нещата се случват малко по–бавно заради неспособността им да се движат веднага, разбира се при онези, които родят нормално кърменето започва около 2–3 часа след раждането. В началото детето само спи и яде, като много често се случва да трябва да го събуждате докато се храни, защото заспива. Това се дължи в повечето случаи на прекарването на жълтеницата. Всяко едно новородено бебе изкарва жълтеница още в родилен дом, като в повечето случаи тя е много лека и почти без симптоми. В редки случаи детето прекарва по–тежка жълтеница, която се изразява в жълтееща кожа и сънливост.

Новият живот за бебето и неговите родители
Новият живот е меко казано стряскащ, както за новороденото бебе така и за неговите родители. Привикването с новите функции и задачи отнема време, като много често се случва майката да изпада в следродилна депресия. Това е временен процес и отшумява за няколко седмици, докато всички влязат в ритъм и започнат да привикват с всичко ново около техният живот. Не по–малко е стресът и за новороденото бебе, въпреки че не може да го покаже. За него е много странно новата среда, в която се появи, защото 9 месеца е било на топло и сигурно място, където е получавало всичко без да има нужда да си поиска. Сблъсква се с неща, като смяна на памперси или хранене, защото колкото и лесно да изглежда да си отвориш устата и да ядеш, всъщност си е цяло предизвикателство за едно малко новородено бебе. По принцип казват, че това със сукането си е вроден навик, но дали е така не се знае. Преди всичко се иска и родителите и бебето да си дадат нужното време да свикнат с новия живот и всичко около него. Обградете малкото същество с много любов и внимание, защото новороденото бебе разчита единствено на Вас. Въпреки, че новородените бебета не виждат в началото се знае, че бебетата усеща кога и как се реагира към тях – майчиният допир с бебето е изключително важен в този период. Новородените деца още от първият ден усещат и реагират на майчината прегръдка и се успокояват, а както всички знаем спокойно бебе носи със себе си спокоен ден за цялото семейство.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):