Мама и Бебе

Новородено Бебе

Обновена: 30-10-2016

Всяко ново начало е трудно и това изцяло се отнася и за появата на едно малко същество на бял свят. Преди всичко почти всяко новородено бебе е стресирано още от самото раждане и излизането му от утробата на майката, а след това и родителите вече осъзнават, че живота им е друг и онзи предишния няма да се върне.

Обща характеристика на новороденото бебе
През цялата бременност се следи развитието на плода, като това започва още при първия преглед и установяване на бременността. Тези параметри се записват в картон и се наблюдава за някакви отклонения от приетите норми при една нормална бременност. Следят се дължината на плода, неговото тегло и обиколка на главата. Всъщност тези неща се правят и веднага след раждането. Има едни приети норми, в които се вписват почти всички новородени. За тегло при новородените деца е прието да тежат между 2.5 кг и 4 кг. В зависимост от гена на родителите и хранителния режим на майката това тегло се различава. Например при едри родители е напълно нормално бебето да тежи около и над 3,5 кг. Ако теглото на новороденото бебе е под 2,5 кг, то се наблюдава и не се изписва докато не мине долната граница от 2,5 кг. При ръста на новородените също има диапазон около 48 см. и 54 см. Характерно при новородените бебета, е че се раждат почти без зрение и слух, те се развиват в последствие, като се казва, че на около 30 дни бебето вече вижда и се заглежда добре. След, като бебето вече започне да вижда всъщност вижда само сенки, а след това по–ярките цветове, заради това се препоръчва над леглото или количката да има окачени играчки или дрънкулки в ярки цветове, например– червен, син, зелен. Научете повече за Анатомията на новороденото бебе –  Тегло, Ръст, Дишане, Сърдечна Дейност, Кръв, Телесна Температура, Кожа, Лануго, Жълтеница, Пъпна Връв, Урина и Изпражнения, Хормони.

новородено бебе Какво се случва след раждането на бебе?
Веднага след раждането на новороденото бебе се правят пълни изследвания и подробен преглед от педиатър. Също така му се аспирират горните дихателни пътища докато проплаче, тъй като в почти всички случаи то се е нагълтало с течности в утробата на майката. Когато тези задължителни задачи приключат майката вижда своето дете. През първите 24 часа от раждането се поставя и първата ваксина. По принцип е препоръчително и през тези първи 24 часа майката да направи своите първи опити да кърми детето. Всъщност това се случва много по–рано, но зависи как всъщност е родила жената. При тези родили с операция нещата се случват малко по–бавно заради неспособността им да се движат веднага, разбира се при онези, които родят нормално кърменето започва около 2–3 часа след раждането. В началото детето само спи и яде, като много често се случва да трябва да го събуждате докато се храни, защото заспива. Това се дължи в повечето случаи на прекарването на жълтеницата. Всяко едно новородено бебе изкарва жълтеница още в родилен дом, като в повечето случаи тя е много лека и почти без симптоми. В редки случаи детето прекарва по–тежка жълтеница, която се изразява в жълтееща кожа и сънливост.

Новият живот за бебето и неговите родители
Новият живот е меко казано стряскащ, както за новороденото бебе така и за неговите родители. Привикването с новите функции и задачи отнема време, като много често се случва майката да изпада в следродилна депресия. Това е временен процес и отшумява за няколко седмици, докато всички влязат в ритъм и започнат да привикват с всичко ново около техният живот. Не по–малко е стресът и за новороденото бебе, въпреки че не може да го покаже. За него е много странно новата среда, в която се появи, защото 9 месеца е било на топло и сигурно място, където е получавало всичко без да има нужда да си поиска. Сблъсква се с неща, като смяна на памперси или хранене, защото колкото и лесно да изглежда да си отвориш устата и да ядеш, всъщност си е цяло предизвикателство за едно малко новородено бебе. По принцип казват, че това със сукането си е вроден навик, но дали е така не се знае. Преди всичко се иска и родителите и бебето да си дадат нужното време да свикнат с новия живот и всичко около него. Обградете малкото същество с много любов и внимание, защото новороденото бебе разчита единствено на Вас. Въпреки, че новородените бебета не виждат в началото се знае, че бебетата усеща кога и как се реагира към тях – майчиният допир с бебето е изключително важен в този период. Новородените деца още от първият ден усещат и реагират на майчината прегръдка и се успокояват, а както всички знаем спокойно бебе носи със себе си спокоен ден за цялото семейство.

Храни Богати на Витамин С

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе