Горещи Вълни

Знаете ли какво е Горещи Вълни?
Горещите вълни са едни от най–честите симптоми на менопаузата. Разбира се те не се случват само и единствено по време на менопаузата, затова някои жени може да ги почувстват и през други периоди от техният живот например когато са бременни. Има различни методи за лечение и начини да се справим с горещите вълни. Също така трябва да отбележим, че не всички жени изпитват горещи вълни. 3 от всеки 4 жени в менопауза имат горещи вълни. Обикновено горещите вълни се появяват без предупреждение през деня или през нощта.
Те се характеризират с внезапно чувство на топлина, която сякаш идва от нищото и се разпространява по цялото тяло. Те могат да включват изпотяване, сърцебиене, зачервяване и варират по тежест при всяка жена.
Някои жени имат само случайни пориви на горещи вълни, които наистина изобщо не ги притесняват, а други отчитат до 20 топли вълни на ден.
Горещите вълни обикновено продължават няколко години след последната менструация. Но те могат да се появяват дори и през 70–80 години от живота на жената. Топлите вълни вероятно са причинени от хормонални промени, засягащи контрола на температурата на тялото.

горещи вълни

Какво е усещането при горещи вълни?
Жените често описват топлите вълни като пълзящо чувство на интензивна топлина, която бързо се разпространява по цялото тяло включително лицето и чак до челото. Обикновено те продължават няколко минути. Жените описват топлината като все едно да лежите на горещо слънце на шезлонг, или като че стоите до силен огън.

Причини за Горещи Вълни
Повечето жени в менопауза изпитват естествени горещи вълни. Но има и други причини за появата на топли вълни:
– Лечение на рак на гърдата – според проучване 7 от 10 жени, които са имали лечение на рак на гърдата са имали горещи вълни. Това е така защото химеотерапията и лекарствата намаляват нивата на естроген.
– Лечение на рак на простатата – мъжете които са били подложени на лечение на рак на простата също могат да имат топли вълни. Понякога в продължение на години хормоналнто лечение може да доведе до горещи вълни, тук причината е че се намалява тестостерона в тялото на мъжа.
– Горещи вълни по време на бременност са често явление, но те са доста по леки и минават по–бързо от топлите вълни по време на менопауза. След раждане разбира се те отшумяват.
– Някои антидепресанти също може да доведат до топли вълни, понеже някои лекарствата са насочени към задържане на серотонина в тялото.
– Също така прекомерния стрес, болка, гневност, алкохол, никотин, кофеина могат да предизвикат горещи вълни.

Лечение на горещи вълни
Много жени се научават да живеят с менопаузата и свързаните с нея горещи вълни, но ако наистина се притеснявате или тези топли вълни ви пречат се консултирайте с лекар.
Най – ефективният метод за лечение на горещите вълни е така наречената хормонална заместителна терапия, като при нея топлите вълни напълно отшумяват. Други медикаменти също може да ви помогнат например: витамин Е, някой лекарства които обикновено се използват срещу гърчове. Разбира се не предприемайте каквото и да е лечение без съвет от вашият лекар.

Допълващи терапии срещу топли вълни и как чрез натурален начин да ги намалим
Жените често се обръщат към алтернативни методи за лечение на горещи вълни. Има проучвания, които показват че акупунктурата, соята, червената детелина, борова кора, фолиева киселина и масло от черна иглика могат да помогнат за намаляване на горещите вълни. Въпреки това дългосрочната безопасност на тези терапии все още не е известна. Важно е да се посъветвате с вашия лекар, защото качеството на продуктите варира и може да има лоши последици за вашия организъм например увреждане на черният дроб.

Ежедневни съвети за облекчаване на горещите вълни
– Спрете да приемате кофеин и никотин
– Поддържайте стаята хладна
– През горещите дни пръскайте лицето си с хладка вода
– Носете широки дрехи, най–добре памучни или копринени
– Спрете алкохола
– Студените напитки помагат в горещи дни
– Вземете хладък душ или дори вана

Трябва ли да се притеснявам при налични горещи вълни?
Горещите вълни обикновено са безобидни симптоми на менопаузата. Но има и случай при които горещите вълни са признак, че нещо във вашето тяло се случва, затова непременно посетете вашият лекар. Ако е нужно той ще ви прати на допълнителни изследвания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация