Речник

Предменопауза

Обновена: 02-07-2017

Какво е Предменопауза?
Предменопаузата е преходен период в живота на всяка жена, който започва няколко години преди настъпването на самата менопауза. Това е времето, когато яйчниците постепенно започват да произвеждат все по–малко естроген. Предменопаузата обикновено започва около четиридесетата година на жената, но може да започне и около тридесетата година или дори, макар и в редки случаи – и по рано. Предменопаузата продължава до менопаузата, моментът в които яйчниците престават да освобождават яйцеклетки. В последните 1–2 години на предменопаузата този спад в нивата на хормона естроген значително се ускорява. На този етап много жени вече имат симптомите на менопаузата.

Колко време обикновено трае предменопаузата, преди да настъпи менопаузата?
Средната продължителност на предменопаузата е около 4 години, но за някои жени този етап може да продължи само няколко месеца или да се проточи в продължение на 10 години. Предменопаузата приключва, когато жената е претърпяла период от 12 месеца без да получи менструално кървене и реално тя е навлязла в менопауза.

предменопауза Какви са признаците на предменопаузата?
Жените в предменопауза имат поне няколко или всички от тези симптоми:
Горещи вълни
– Прекомерна чувствителност на гърдите
– Влошен предменструален синдром
– Спад в сексуалното желание
– Умора
– Нередовни менструални периоди
– Вагинална сухота и дискомфорт по време на секс
– Изпускане на урина при кашляне или кихане
– Позиви – спешна нужда да уриниране много често
– Промени в настроението
– Проблеми със съня и сънливост през деня

Нормални ли са симптомите на предменопаузата или има от какво да се притеснявате?
Нередовните менструални периоди са често срещани и нормални по време на предменопаузата. Но има други състояния, поради които може да се  предизвикат промени в менструалното кървене. Ако някоя от следните ситуации се случи на вас, посетете лекар гинеколог, за да може той да изключи други евентуални причини за случващото се:
– Вашите менструални периоди са много тежки или са съпроводени с много обилни кръвни съсиреци.
– Вашите менструални периоди са няколко дни по–дълги от обичайните.
– Имате зацапване след секс.
– Периодите ви са с кратко разстояние между тях.

Причини за необичайно кървене включват проблеми като хормонален дисбаланс, прием на хапчета против забременяване, Бременност, миома, съсирването на кръвта или рядко дори рак на кръвта.

Как се диагностицира предменопаузата?
Вашият лекар може да направи диагностика за предменопауза въз основа на вашите симптоми. Кръвен тест за проверка на нивата на хормоните може да помогне, но хормоналните нива се променят през цялата продължителност на траене на предменопаузата. Така че може да бъде добре да направите няколко кръвни теста по различно време за сравнение.

Може ли да забременеете, ако сте навлезли в предменопауза?
Отговорът е категорично да. Въпреки спадът на раждаемостта по време на предменопаузата, не е изключено да забременеете в тази фаза от живота си. Ако не искате да забременявате, трябва да използвате някаква форма за контрол на раждаемостта, докато стигнете до самата менопаузата, или както вече обяснихме – моментът, в които сте направили 12 месеца без менструация. За някои жени забременяването може да бъде трудно след като са достигнали края на тридесетте си години. Ако искате да забременеете точно в този период –  има лечения, които могат да ви помогнат да забременеете.

Има ли утвърдени методи, които могат да намалят симптомите на предменопаузата?
Много жени получават трайно облекчение за горещите вълни след като са направили курс с ниска доза противозачатъчни хапчета за кратко време. Други опции, които могат да контролират горещите вълни включват например поставяне на вагинален пръстен в естроген или поставяне на прогестеронни инжекции. Някои жени не трябва да използват противозачатъчните хормони, така че е препоръчително да говорите с вашия лекар, за да видите кои вариант е удачен за вас. Може да се почувствате по–добре, ако правите някое от нещата, които подобряват вашето общото благосъстояние като например:
– Тренировки
– Спиране на тютюнопушенето.
– Повече сън и режим за заспиване и събуждане по едно и също време всеки ден.
– Пиене на по–малко алкохол.
– Достигане до трайно здравословно тегло.
– Достатъчно калций в диетата си.
– Прием на мултивитамини.

Говорете с вашия лекар, ако имате проблеми с желанието за секс. Той ще бъде в състояние да препоръча терапия, която да ви помогне. Вагиналните лубриканти може да бъдат добро решение на проблема, защото често в основата му лежи вагиналната сухота. Други лечения на различните симптоми на предменопаузата може да включват предписването на някакви антидепресанти за настроението. Говорете с вашия лекар за вашите специфични симптоми и цели на лечението. Това ще помогне той да направи най–адекватния план, който е подходящ точно за вас.

Омега 3 Мастни Киселини по Време на Бременност

Предишна публикация

Кога Бебето Започва да Пълзи

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник