Здраве

Фибром

Обновена: 26-07-2017

Какво е фибром?
Фибромите, още известни като миоми, са необичайни израстъци, които се развиват в или на матката на жената. Понякога тези израстъци стават доста големи и причиняват ужасни коремни болки и тежки менструални периоди. В други случаи те не причиняват никакви симптоми. Израстъците обикновено са доброкачествени (неракови). Причината за тях не е категорично ясна.

Какви са видовете причини за образуването на фибром?
Не е напълно ясно защо се развиват фибромите, но има няколко фактора, които могат да повлияят на тяхното образуване.
– Хормони – Естрогенът и прогестеронът са хормони, произвеждани от яйчниците. Те карат лигавицата на матката да се регенерират по време на всеки менструален цикъл и може да стимулира растежа на фибром.
– Семейната история – Фибромите може да са наследствени в семейството. Ако вашата майка, сестра или баба имат това заболяване, може да го развиете и вие.
– Бременност – Бременността увеличава производството на естроген и прогестерон в тялото. Миомата може да се развива и расте много бързо, докато сте бременна.

фибром Кой е в риск от образуване на фибром?
Жените са в по–голям риск за развитие на фиброма, ако при тях имат един или повече от следните рискови фактори:
– бременност
– семейната история на заболяването
– сте над 30–годишна възраст
– сте от афро–американски произход
– с наднормено тегло

Какви са видовете симптоми на фибром?
Симптомите зависят от местоположението и големината на фиброма и колко на брой имате. Ако вашият тумор е много малък, или ако се е образувал през менопаузата, може да нямате никакви симптоми. Фибромата може да се свие по време и след менопаузата.
Симптомите могат да включват:
– тежко кървене между или по време на менструацията, което включва и кръвни съсиреци.
– болка в таза и/или долната част на гърба
– увеличени менструални спазми
– често уриниране
– менструация, която трае по–дълго от обичайното
– повишено налягане или чувство за  пълнота в долната част на корема
– подуване или уголемяване на корема

Как се диагностицира фибром?
Вие ще трябва да отидете на гинеколог, за да ви се направи преглед. Този преглед се използва за проверка на състоянието, размера и формата на матката. Също така може да се наложи да се направят и други тестове, които включват:
– Ултразвук – Той ще позволи на вашия лекар да видите вътрешните структури и всякакви налични фиброми.
– Ядрено–магнитен резонанс на таза: Това изследване ще даде задълбочено изображение на матката, яйчниците и другите тазови органи.

Лечение на фибром
Вашият лекар ще разработи план за лечение въз основа на вашата възраст, размерът на фибромата, както и цялостното ви здраве. Можете да получите комбинация от лечения. Вероятно ще ви назначат лекарства за регулиране на хормоналните нива , за да може да се свият фибромите. Може също да ви поставят едно вътрематочно устройство (спирала), което да освобождава хормона прогестин. Може да ви назначат и болкоуспокояващи като ибупрофен и противозачатъчни хапчета. Също може да се извърши операция за премахване на много големи миоми. Коремната миомектомия включва вземане на голям разрез в корема, за да се получи достъп до матката и да се премахнат фибромите. Хирургическата намеса може да се извърши и лапароскопски с помощта на няколко малки разрези, в които се вмъкват хирургически инструменти и камера. Вашият лекар може да ви направи и хистеректомия – отстраняване на матката, ако състоянието ви се влоши или ако другите терапии не работят.

Какво може да се очаквате за себе си, ако имате фибром на матката в дългосрочен план?
Дългосрочната прогноза за вас ще зависи от размера и от местоположението на вашите фиброми. Фибромите може да не изискват сериозно лечение, ако те са малко на брой или ако не причиняват някакви признаци и симптоми. Ако вие сте бременна и имате фибром или забременеете и имате фиброми, вашият лекар ще трябва да следи много стриктно и внимателно вашето състояние. В повечето случаи фибромите не причиняват проблеми по време на бременност. Говорете с вашия наблюдаващ лекар, ако очаквате да забременеете и имате вече диагностицирани фиброми.

Само следете съвестно състоянието си и не би следвало да имате причина за някакви притеснения и за по–сериозни проблеми ако имате фибром. Всяка превенция може да ви предпази от неприятно развитие на състоянието ви в бъдеще, особено, ако не сте раждали все още до този момент.

Първи Триместър

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

хормонална терапия

Хормонална Терапия

Какво e хормонална терапия? Хормоналната терапия използва един единствен хормон или в някои случай повече хормони за ...
Здраве
селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси  включително когнитивната функция, за ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве