Салмонела

Какво е салмонела?
Салмонелата се причинява от салмонелни бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Ето какво трябва да знаете, ако мислите, че сте били заразени:

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на салмонела?
Симптомите на салмонелата включват диария, стомашни спазми и повръщане, а понякога и висока температура. За да се развият симптоми след заразяването с бактериите на салмонелата средно отнема от 12 до 72 часа. Симптомите обикновено траят от 4 до 7 дни и повечето хора се възстановяват пълноценно без лечение. Но, ако сте сериозно болен, може да се наложи настаняване в болница, защото дехидратацията, причинена от болестта, може да бъде животозастрашаваща.

Кой може да се зарази със салмонела?
Всеки един човек може да се зарази със салмонела, но малките деца, възрастните хора и хората, които имат слаба имунна система, която не работи правилно (включително хората болни от рак, СПИН или алкохолизъм) – имат по–голям риск от прерастване на заразяването в сериозно и тежко заболяване.

салмонела

Как става заразяването със салмонела?
Обикновено салмонелата се хваща от ядене на заразена храна. Салмонелните бактерии живеят в червата на много селскостопански животни и може да се предадат чрез месото, яйцата и млякото на тези носители. Други храни като зеленчуци, плодове и черупкови организми могат да бъдат замърсени чрез контакт с тор в почвата или канализационна вода. Заразяване със салмонела също е възможно, ако се съхраняват заедно на едно място сурови и варени храни. Повечето сухоземни и водни костенурки и други домашни любимци влечуги също могат да носят салмонела. Кучета, котките и гризачите понякога също могат да се заразят. Невъзможно е да се каже на връв поглед дали една храна е заразена със салмонела – тя изглежда абсолютно нормално на мирис и вкус. Салмонелата може да се разпространи и от човек на човек заради лоша хигиена, като неправилно измиване на ръцете след ходене до тоалетната или след обработка на заразена храна.

Как може да се избегне заразяването със салмонела?
Измивайте добре ръцете си със сапун и топла вода:
– преди да готвите или да се храните
– след обработка на сурова храна
– след ходене до тоалетната или смяната на бебешките пелени
– след контакт с домашни любимци и други животни, особено влечуги и земноводни
– след работа в градината

Също така:
– Отделяйте сготвената храна от сурова.
– Суровите храни, сготвените и готовите за консумация трябва се съхраняват в хладилник за предотвратяване на заразяване.
– Измивайте суровите плодове и зеленчуци старателно преди ядене.
– Гответе храната продължително и внимателно, особено месото, така че ако има някакви бактерии в храната – те да бъдат унищожени от високотоплинната обработка.
– Дръжте всички кухненски повърхности и оборудване, включително ножове, рязане дъски и посудата идеално чисти.
– Не пийте вода направо от езера, реки или потоци
– Не отглеждайте влечуги в домакинствата, където има дете под 5 години на възраст или някой с отслабена имунна система

Ако някой има салмонела, изперете всички мръсни дрехи, спално бельо и кърпи в перална машина при възможно най–горещата температура. Изчиствайте старателно тоалетните чинии, душовете и крановете след употреба – с препарат и топла вода, последвано от домакински дезинфектант.

Как да процедирам по време на лечението на салмонела?
Самото лечение на салмонела започва с приема на много течности, защото диарията или повръщането може да доведат до дехидратация и можете да загубите важни захари и минерали от тялото си. Вашият лекар може да препоръча рехидратация чрез медикаменти, най–често прахчета, достъпни във всяка една аптека. Понякога тежките случаи на заболяването се третират с антибиотици. Ако са дадени антибиотици, важно е да се следва курса на лечение, точно както е предписано.

Ако имам салмонела трябва ли да спра да ходя на работа или училище и да си стоя вкъщи?
Категорично – да. Докато сте болни и имате симптоми, вие сте много заразни. Децата и възрастните трябва да стоят настрана от детските градини, училищата или работното място поне до 48 часа след като симптомите са напълно преминали. Трябва да кажете на вашия работодател, ако имате салмонела, ако работите с уязвими групи, като възрастните, младите или такива в лошо здравословно състояние, или ако работите с храна. Защото в противен случай вие може да предадете заболяването салмонела и а други хора.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация