Първи Триместър

Вие сте бременна! Поздравления вече сте във вашия първи триместър на бременността! Несъмнено ще прекарат следващите месеци в трепетно очакване и наблюдаване как вашето бебе расте и се развива. Сигурно си задавате безброй въпроси: Как изглежда вашето бебе? Колко голям е то? Кога ще можете  да почувствате първите му ритници? Сега ще се опитаме да дадем отговори на вашите въпроси! Развитието на плода следва обикновено един добре проучен и предсказуем курс. В тази статия ще ви разкажем какво се случва по време на всяка една седмица с плода в първи триместър от вашата бременност. Също така ще ви дадем ценни съвети, които да ви помогнат да посрещнете промените у себе си по–спокойно и уверено.

Седмици 1 и 2: Подготовката
Може да изглежда странно, но вие действително все още не сте бременна в началото на вашия така наречен първи триместър. Да, четете правилно! Овулацията обикновено възниква около две седмици след последния ви менструален цикъл. За да се изчисли терминът ви, вашият гинеколог ще брои напред 40 седмици от началото на последната ви менструация. Това означава, че менструацията се брои като част на бременността – въпреки че реално вие не сте били бременна по това време.
Нашият съвет към бременната:
Ако мислите да имате бебе, е добре да говорите с лекар относно приема на пренатални мултивитами. Препоръчително е най–малко 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, което да помогне за предотвратяване на някои вродени дефекти, които влияят върху мозъка, сърцето и гръбначния мозък на плода. Добре е да започнете да приемате витамини поне два месеца преди зачеването и да сте