Прегледана и обновена на 06-08-2017

Вие сте бременна! Поздравления вече сте във вашия първи триместър на бременността! Несъмнено ще прекарат следващите месеци в трепетно очакване и наблюдаване как вашето бебе расте и се развива. Сигурно си задавате безброй въпроси: Как изглежда вашето бебе? Колко голям е то? Кога ще можете  да почувствате първите му ритници? Сега ще се опитаме да дадем отговори на вашите въпроси! Развитието на плода следва обикновено един добре проучен и предсказуем курс. В тази статия ще ви разкажем какво се случва по време на всяка една седмица с плода в първи триместър от вашата бременност. Също така ще ви дадем ценни съвети, които да ви помогнат да посрещнете промените у себе си по–спокойно и уверено.

Седмици 1 и 2: Подготовката
Може да изглежда странно, но вие действително все още не сте бременна в началото на вашия така наречен първи триместър. Да, четете правилно! Овулацията обикновено възниква около две седмици след последния ви менструален цикъл. За да се изчисли терминът ви, вашият гинеколог ще брои напред 40 седмици от началото на последната ви менструация. Това означава, че менструацията се брои като част на бременността – въпреки че реално вие не сте били бременна по това време.
Нашият съвет към бременната:
Ако мислите да имате бебе, е добре да говорите с лекар относно приема на пренатални мултивитами. Препоръчително е най–малко 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, което да помогне за предотвратяване на някои вродени дефекти, които влияят върху мозъка, сърцето и гръбначния мозък на плода. Добре е да започнете да приемате витамини поне два месеца преди зачеването и да сте изключително стриктни през вашия първи триместър на бременността.

Седмица 3: Фактическото оплождане през първия триместър
Сперматозоидът и яйцеклетката се обединяват в едно при оплождането и формират една обща клетка, наречена зигота. Ако е освободена повече от една яйцеклетка и те бъдат оплодени, можете да имате няколко зиготи. Зиготата обикновено има 46 хромозоми — 23 от вас и 23 от бащата. Тези хромозоми спомагат да се определи пола на бебето си, чертите му като цвят на очите и косата и до известна степен нивото на личността и интелигентността. Скоро след оплождане – зиготата започва своя път през маточните тръби към матката. В същото време, тя започва интензивно делене, наподобяващи малка малина.
Нашия Съвет:
Изберете си един добър лекар, които да ви следи бременността! В крайна сметка това ще е човекът, който ще ви насочва от вашия първи триместър от бременността и дори по време на раждането, както и ще отговаря на милиони въпроси, ще прави важни тестове и ви помага за различни ваши емоционални върхове и спадове. Попитайте за препоръки, докато намерите някой, който наистина ви кара да се чувствате максимално комфортно. Научете всичко за 1, 2 и 3 гестационна седмица от бременността.

Седмица 4: Имплантация
По времето, когато достигне матката, бързо делящата се топка от клетки —  известна като бластоцист, е разделена на две секции. Вътрешната група от клетки ще се превърне в ембрион. Външната група ще се трансформират в клетките, които ще го подхранват и пазят до раждането му. Бластоциститът ще се загнезди в стената на матката, откъдето ще се храни. Този процес се нарича имплантация. Плацентата, която ще подхранва бебето по време на бременността също започва да се оформя през 4 седмица от вашия първи триместър.
Нашият съвет към бъдещата мама
Не се учудвайте ако вашия лекар поиска да го посетите чак през 8 седмица след първия преглед, установяващ бременността. Тогава именно ще бъде първият ултразвук и реално ще се види дали плода се оформя добре и може да се чуят тоновете на сърцето му. Повече за 4 гестационна седмица от бременността.

първи триместър

Седмица 5: Начало на ембрионалния период
Честито вие вече сте във втори месец от вашия първи триместър на бременността. През 5 гестационна седмица от бременността или това реално е третата седмица след зачеването, се бележи началото на ембрионалния период. Това е моментът, когато мозъкът на бебето, гръбначния мозък, сърцето и други органи започват да се формират. Ембрионът сега е изграден от три слоя. Най–горния слой–ектодерма — ще даде основата на външния слой на кожата на вашето бебе, централната и периферна нервна система, очите, вътрешността ушите и съединителната тъкан. Сърцето на бебето ви и примитивна кръвоносна система ще се формат в средния слой на клетките – мезодермата. Този слой от клетки също ще послужи като основа на костите, мускулите, бъбреците и голяма част от репродуктивната система. Вътрешният слой клетките – ендодерма — пък ще даде основата на белите дробове, червата и пикочния мехур на бебето ви. В тази седмица бебето ви е с размерите на върха на перо.
Съвет за 5 гестационна седмица от вашия първи триместър:
Не забравяйте, че трябва да си осигурявате достатъчно сън и релакс. Нужни са ви поне 8 часа на денонощие. Точно сега може да се чувствате прекомерно уморени и да ви се спи през цялото време – на работното място, пред телевизора, с приятели – това се дължи на растящите нива на прогестерона, по–ниската кръвна захар, по–ниското кръвно налягане, както и увеличеният обем на кръвта. Прочетете за 5 гестационна седмица от бременността.

Седмица 6: Затваряне на невралната тръба
Тази седмица се характеризира с много бърз растеж. Само четири седмици след зачеването, се затваря невралната тръба на гърба на бебето и сърцето му вече започва да изпомпва кръв. Основните черти на лицето започват да се оформят, а тялото на бебето започва да добива се S–образна форма. Малките пъпки скоро ще станат ръцете и краката.
Нашият съвет към бременната жена през 6 гестационна седмица от нейния първи триместър от бременността:
През тази седмица може да усетите големи позиви за връщане на храна, което да създаде огромни затруднения при приема на пренаталните витамини. Ако смятате, че ги повръщате и не ги усвоявате, говорете с лекаря си как да процедирате. Постарайте се да ядете повече пресни зеленчуци и плодове. 6 гестационна седмица от бременността.

Седмица 7: Главата на бебето се развива
През седма седмица от бременността, или пета седмица след зачеването, мозъкът на бебето и лицето  му се развиват бързо. Малките ноздрите стават видими, а очните лещи са почти формирани. Ръцете вече приличат на малки гребла.  До края на тази седмица бебето ще бъде малко по–голямо от гумата на молив.
Нашият съвет за 7 гестационна седмица от вашия първи триместър от бременността:
Разбира се, че  е трудно да се съсредоточите върху чувствата на другите хора–при положение, че сте вглъбени само във вашият собствен корем и малкото бебче в него, но все пак има един доста безкористен въпрос, върху който е добре да размислите: как е вашият партньор, какви са чувствата му в този период на промени? Някои мъже са супер позитивни и възторжени, докато други могат да се чувстват претоварени под натиска на настъпващите промени. Това е напълно нормално и никой не бива да се чувства неудобно от това. Просто бъдете заедно и разговаряйте за всичко! Цялата статия за 7 гестационна седмица от бременността.

Седмица 8: Очите на бебето са видими
През осма седмица на бременността, или шеста след зачеване, ръцете и краката на бебето ви стават по–дълго и пръстите са започнали вече да се оформят. Очите на бебето са видими. Горната устна и носа са се образували.  До края на тази седмица бебето ще бъде дълго около 11–14 мм от главата до опашката.
Съвет за 8 гестационна седмица от вашия първи триместър:
Направете нещо за себе си през тази седмица! Сега всички се фокусират върху вашето бебе – и приятелите и семейството ви. Отдайте се на релакс и време за себе си преди вашето бебе да се роди – отидете на педикюр или масаж, прочетете една хубава книга или направете дълга разходна на въздух. Всичко, което е антистрес, е добро за вас и бебето. Вижте 8 гестационна седмица от бременността.

Седмица 9: Пръстите на бебето се формират сега
Вече сте във втория месец на бременността от вашия първи триместър. В 9 гестационна седмица от бременността ръцете на вашето бебе растат интензивно, развиват се костите и свивките на лактите. Пръстите добиват форма, а клепачите и ушите продължават интензивно да се развиват. До края на тази седмица бебето ще бъде дълго около 20 мм от главата до опашката.
Съвет към бременната жена:
Лекарят ще ви препоръча да направите много изследвания като скрининг и морфология за проследяване на развитието на плода. Първо разбира се изниква притеснението дали предимствата на тези тестове надвишават възможните рискове за здравето на бебето. Другите неща, за които вие и вашият партньор трябва да се помислите са: ще завършите ли вашата бременност, ако се открие, че вашето бебе има някакъв сериозен дефект? Добре е да се информирате обстойно за всичко около изследванията, за да сте подготвени във всяка възможна ситуация. Научете повече за 9 гестационна седмица от бременността.

Седмица 10: Врата на бебето започва да се развива
През десета седмица на бременността, или осем седмици след зачеването – главата на бебето е станала по–кръгла. Вратът започва да се развива и клепачите на бебето започват да играят роля на защита на неговата развиващите се все още очи.
Съвет за 10 гестационна седмица от вашия първи триместър на бременността:
Предстои ви пренатално посещение, което ще включва и първото обстойно ултразвуково изследване. Вашият лекар ще бъде в състояние да посочи пръстите на ръцете и краката на бебето, и  ще даде да чуете пулса му. По това време също ще направите скрининг в някоя от големите университетски болници, който може да оцени рисковете от синдром на Даун, други хромозомни аномалии и вродени сърдечни проблеми. Отидете задължително, вече се заплаща по здравната каса. 10 гестационна седмица от бременността.

Седмица 11: Гениталиите на бебето започват да се развиват
В началото на единадесетата седмица на бременността, или на деветата седмица след зачеването, главата на бебето все още съставлява около половината от общата му дължина. Въпреки това тялото на бебето е на път да навакса, защото ще нарасне много бързо през следващите седмици. Бебето вече официално може да се нарече плод. През тази седмица започват да се образуват червените кръвни клетки в черния дроб на бебето. До края на тази седмица външните гениталии на вашето бебе ще започнат да се оформят в пенис или клитор и големи срамни устни. Сега вашето бебе е около 50 мм дълго от главата до опашката и тежи около 8 грама.
Съвет за 11 гестационна седмица от вашия първи триместър от бременността:
Подхранвани от хормоните прогестерон и естроген гърдите ви –  в подготовката за производство на кърма, може да се уголемят и втвърдят драстично. За да спрете дискомфорта – си купете специални сутиени за бременни с по–голям от досегашния ви размер. Ако имате намерение да кърмите, започнете да се образовате и да ходите на курсове. Прочетете повече за 11 гестационна седмица на бременността.

Седмица 12: Ноктите на бебето започват да се развиват
През дванадесетата седмица на бременността, или десет седмици след зачеването, се развиват ноктите на вашето бебе. Лицето му вече има човешки профил. Сега бебето ви е около 60 милиметра дълго от главата до опашката и тежи около 14 грама.
Съвет към бременната:
Може би ще решите да пропуснете да съобщите новината до края на вашия първи триместър от бременността. Ако не сте известили околните, е добре да започнете да мислите за това как съобщите на роднини, приятели и шефове, че сте бременна. Научете повече за 12 гестационна седмица от бременността.

Тази 12 седмица е краят на вашият първи триместър. Сега ви предстои втория, който се определя като най–приятната част на бременността – изчезват гаденето и повръщането, тялото ви все още не е натежало, разхубавявате се. Наслаждавайте се на всичко, което ви предстои през бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Фибром

Previous article

Втори Триместър

Next article