Прегледана и обновена на 06-08-2017

Вие сте бременна! Поздравления вече сте във вашия първи триместър на бременността! Несъмнено ще прекарат следващите месеци в трепетно очакване и наблюдаване как вашето бебе расте и се развива. Сигурно си задавате безброй въпроси: Как изглежда вашето бебе? Колко голям е то? Кога ще можете  да почувствате първите му ритници? Сега ще се опитаме да дадем отговори на вашите въпроси! Развитието на плода следва обикновено един добре проучен и предсказуем курс. В тази статия ще ви разкажем какво се случва по време на всяка една седмица с плода в първи триместър от вашата бременност. Също така ще ви дадем ценни съвети, които да ви помогнат да посрещнете промените у себе си по–спокойно и уверено.

Седмици 1 и 2: Подготовката
Може да изглежда странно, но вие действително все още не сте бременна в началото на вашия така наречен първи триместър. Да, четете правилно! Овулацията обикновено възниква около две седмици след последния ви менструален цикъл. За да се изчисли терминът ви, вашият гинеколог ще брои напред 40 седмици от началото на последната ви менструация. Това означава, че менструацията се брои като част на бременността – въпреки че реално вие не сте били бременна по това време.
Нашият съвет към бременната:
Ако мислите да имате бебе, е добре да говорите с лекар относно приема на пренатални мултивитами. Препоръчително е най–малко 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, което да помогне за предотвратяване на някои вродени дефекти, които влияят върху мозъка, сърцето и гръбначния мозък на плода. Добре е да започнете да приемате витамини поне два месеца преди зачеването и да сте изключително стриктни през вашия първи триместър на бременността.

Седмица 3: Фактическото оплождане през първия триместър
Сперматозоидът и яйцеклетката се обединяват в едно при оплождането и формират една обща клетка, наречена зигота. Ако е освободена повече от една яйцеклетка и те бъдат оплодени, можете да имате няколко зиготи. Зиготата обикновено има 46 хромозоми — 23 от вас и 23 от бащата. Тези хромозоми спомагат да се определи пола на бебето си, чертите му като цвят на очите и косата и до известна степен нивото на личността и интелигентността. Скоро след оплождане – зиготата започва своя път през маточните тръби към матката. В същото време, тя започва интензивно делене, наподобяващи малка малина.
Нашия Съвет:
Изберете си един добър лекар, които да ви следи бременността! В крайна сметка това ще е човекът, който ще ви насочва от вашия първи триместър от бременността и дори по време на раждането, както и ще отговаря на милиони въпроси, ще прави важни тестове и ви помага за различни ваши емоционални върхове и спадове. Попитайте за препоръки, докато намерите някой, който наистина ви кара да се чувствате максимално комфортно. Научете всичко за 1, 2 и 3 гестационна седмица от бременността.

Седмица 4: Имплантация
По времето, когато достигне матката, бързо делящата се топка от клетки —  известна като бластоцист, е разделена на две секции. Вътрешната група от клетки ще се превърне в ембрион. Външната група ще се трансформират в клетките, които ще го подхранват и пазят до раждането му. Бластоциститът ще се загнезди в стената на матката, откъдето ще се храни. Този процес се нарича имплантация. Плацентата, която ще подхранва бебето по време на бременността също започва да се оформя през 4 седмица от вашия първи триместър.
Нашият съвет към бъдещата мама
Не се учудвайте ако вашия лекар поиска да го посетите чак през 8 седмица след първия преглед, установяващ бременността. Тогава именно ще бъде първият ултразвук и реално ще се види дали плода се оформя добре и може да се чуят тоновете на сърцето му. Повече за 4 гестационна седмица от бременността.

първи триместър