Прегледана и обновена на 24-09-2017

Ако не знаете кои са основните първи признаци на бременност, то тази статия е точно за вас!
Вие се чудите дали може да сте бременна? Единственият начин да разберете със сигурност е като си направите тест за бременност. Все пак обаче има и някои първи признаци на бременност, които могат да посочат тази възможност.

Всички жени ли получават първи признаци на бременност?
При всяка жена е различно. Не всяка жена има едни и същи симптоми или дори при своите собствени отделни бременности. Също така ранните признаци на бременността често имитират симптомите, които може да изпитате точно преди и по време на менструация, затова може да не разберете, че сте бременна. Ще се опитаме да дадем описание на някои първи признаци на бременност. Вие трябва да знаете, че тези симптоми могат да бъдат причинени от други неща освен бременност. Така че, ако забележите някои от тези симптоми – това не означава непременно, че вие сте бременна. Единственият начин да се каже със сигурност е с тест за бременност и посещение при гинеколог.

първи признаци на бременност

Ето кои са основните първи признаци на бременност:

Коремни и маточни спазми и леко зацапван: Веднага след зачеването вашата оплодена яйцеклетка се прикрепва към стената на матката. Това от своя страна може да доведе до един от първите признаци на бременност – зацапване и понякога спазми. Това се нарича имплантирано кървене. То се наблюдава от 6 до 12 дни след като яйцето е оплодено. Крампите наподобяват менструалните спазми, така че някои жени бъркат това кървене за начало на цикъла им. Кървенето и спазмите обаче са незначителни.
Бяло вагинално течение: Освен кървенето, една жена може да забележи бял млечен секрет от вагината. Това е свързано с удебеляването на стените на вагината, което започва почти веднага след зачеването. Увеличаването на растежа на клетките на лигавицата на влагалището причинява такова течение. Този секрет може да продължи през цялата бременност и обикновено е безвреден и не изисква лечение. Но ако има лоша миризма или усещате парене и сърбеж, уведомете вашия доктор, така че той да провери дали имате гъбична или бактериална инфекция.
Промени на гърдите: Промените на гърдите е друг симптом от всички възможни първи признаци на бременност. Хормоналните нива в този етап от живота на жената  се променят доста бързо след зачеването. Поради промените, гърдите могат да станат подути, възпалени или сковавани до една или две седмици след оплождането. Или могат да се чувстват по-тежки или по-пълно на допир. Зоната около зърната, наречен ареолата, може да потъмнее.
Умора: Чувството, че сте много уморени е нормално при бременност, започвайки още в началото. Жената може да започне да се чувства необикновено уморена веднага след като мине една седмица от зачеването. Защо? Това често е свързано с високото ниво на хормон, наречен прогестерон, въпреки че има и други фактори като по-ниски нива на кръвната захар, ниско кръвно налягане и тласък в производството на кръв, може да допринесат също за умората. Ако тя е свързана с бременността, е важно е да си почивате достатъчно. Консумирането на храни, които са богати на протеини и желязо, може да помогнат да я компенсирате.
Гадене (сутрешно гадене): Сутрешното гадене е може би най–популярния от всички първи признаци на бременност. Но не всяка бременна жена го получава. Не е известна точната причина за сутрешното гадене, но вероятно хормоните на бременността допринасят за този симптом. Гаденето при ранна бременност може да настъпи по всяко време на деня, но най-често е през нощта и рано сутрин.
Апетит за нелюбими храни: Също така някои жени пожелават неконтролируемо или не може да устоят на определени храни, когато станат бременни. Това също е свързано с хормонални промени. Ефектът може да бъде толкова силен, че дори мисълта за храна да води до неконтролируемо желание. Възможно е гаденето и апетитът да продължат през цялата бременност. За щастие симптомите за много от жените намаляват в около 13 или 14-та гестационна седмица на бременността. Междувременно не забравяйте да поддържате здравословна диета, така че вие и вашите развиващото се бебе да получавате основни хранителни вещества. Можете да говорите с вашия лекар за съвет за това.
Пропуснати менструални период: Най-очевидният от всички признаци на бременност е точно този и точно той потиква повечето жени да вземат тест за бременност. Но не всички пропуснати или забавени менструални периоди са причинени от бременност. Също така жените могат да имат леко кървене по време на бременност. Ако сте бременна, попитайте вашия лекар с какво трябва да бъдете наясно за кървенето. Например кога кървенето е нормално и кога е знак за спешни случаи. Има различни причини, освен бременност, за липсата на един период. Те може да бъдат следствие от рязко качване или сваляне на твърде много тегло. Хормоналните проблеми, умората и стреса са други възможности причини. Някои жени имат липса на менструация, когато спрат приема на противозачатъчни хапчета.

Други първи признаци на бременност
Бременността води до промени в хормоналния баланс, които могат да причинят други признаци, които включват:
Често уриниране. За много жени то започва около шестата и осмата седмица гестационна седмица. Въпреки че честото уриниране може да бъде причинено от инфекция на пикочните пътища, диабет или прекомерното използване на диуретици, ако сте бременна, най-вероятно то се дължи на хормоналните нива.
Запек. При бременност по-високи нива на прогестерона може да ви причинят запек. Прогестеронът предизвиква по-бавното преминаване на храната през червата. За облекчаване на проблема, пийте много вода, правете упражнения и яжте изобилие от храни, богати на фибри.
Промени в настроението. Те са често срещани, особено по време на първия триместър. Те също са свързани с промените в хормоналните нива.
Главоболие и болки в гърба. Много бременни жени съобщават често за леко главоболие, а други изпитват хронична болка в гърба.
Замаяност и припадъци. Те също могат да бъдат свързани с промяната на налягането на кръвоносните съдове, наломяване на кръвното налягане и на нивата на кръвната захар.

Бременна жена може да имат всички от тези симптоми или може да имат само един или два. Ако някой от тези признаци станат тягостни за вас, говорете с вашия лекар за това, така че той да може да направи план как да облекчите по–неприятните първи признаци на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мононуклеоза

Previous article

Забременяване при Нередовен Цикъл

Next article