Прегледана и обновена на 04-03-2018

Зацапване е ситуация, пред която много бременни жени са изправени в периода на ранна бременност. Приблизително 20% от жените съобщават, че забелязват зацапване по време на първите си 12 гестационни седмици от бременността. Кървенето, което се случва в началото на бременност обикновено е много леко и не е като потока през менструалния период. Също така, цветът често варира от розово и червено до кафяво. Въпреки че е лесно да се притесните от случващото се, не изпадайте веднага в паника. По–голямата част от жените, които търпят зацапване по време на бременността, имат здравословна бременност и раждат напълно нормално и развито бебе.

зацапване при ранна бременност

Какво е зацапване при ранна на бременност?
Вагиналното прокървяване по време на бременността е всяко изпускане на кръв от влагалището. То може да се случи и по всяко време на самото зачеване, когато яйцето е оплодено, но и в някои ситуации до края на бременността. Лекото зацапване при ранна бременност е често явление, но не се плашете, защото обикновено то не е причина за тревога. Смята се, че зацапването не е притеснително, когато го забележите под формата на няколко капки кръв по бельото ви или ако се избършете с тоалетна хартия след ходене по малка нужда. Не трябва да има голямо количество кръв за обилно изцапване – то е сигнал за проблем. Независимо дали имате по–обилно кървене или леко зацапване, най–добре за ваше спокойствие се свържете с вашия гинеколог и му опишете това, което ви се случва.

Какви може да са видовете причини за появата на зацапване при ранна бременност?
Имплантираното кървене е честа причина за зацапване в първите гестационни седмици на бременността. Имплантираното кървене се случва, когато вече оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката. Това може да предизвика леко зацапване в ранните етапи на бременността, обикновено в рамките на няколко дни. Това зацапване често се случва на жената, а е твърде вероятно тя дори още да не е разбрала, че е бременна и често погрешно може да го приеме като менструално кървене. Друга честа причина за получаване на зацапване е цервикален полип  – безвредно образование на шийката на матката, което е вероятно да прокърви по време на бременност, поради по–високите нива на естроген. Това може да се случи, защото има повишен брой на кръвоносни съдове в тъканта около шийката на матката по време на бременнос