Прегледана и обновена на 04-03-2018

Зацапване е ситуация, пред която много бременни жени са изправени в периода на ранна бременност. Приблизително 20% от жените съобщават, че забелязват зацапване по време на първите си 12 гестационни седмици от бременността. Кървенето, което се случва в началото на бременност обикновено е много леко и не е като потока през менструалния период. Също така, цветът често варира от розово и червено до кафяво. Въпреки че е лесно да се притесните от случващото се, не изпадайте веднага в паника. По–голямата част от жените, които търпят зацапване по време на бременността, имат здравословна бременност и раждат напълно нормално и развито бебе.

зацапване при ранна бременност

Какво е зацапване при ранна на бременност?
Вагиналното прокървяване по време на бременността е всяко изпускане на кръв от влагалището. То може да се случи и по всяко време на самото зачеване, когато яйцето е оплодено, но и в някои ситуации до края на бременността. Лекото зацапване при ранна бременност е често явление, но не се плашете, защото обикновено то не е причина за тревога. Смята се, че зацапването не е притеснително, когато го забележите под формата на няколко капки кръв по бельото ви или ако се избършете с тоалетна хартия след ходене по малка нужда. Не трябва да има голямо количество кръв за обилно изцапване – то е сигнал за проблем. Независимо дали имате по–обилно кървене или леко зацапване, най–добре за ваше спокойствие се свържете с вашия гинеколог и му опишете това, което ви се случва.

Какви може да са видовете причини за появата на зацапване при ранна бременност?
Имплантираното кървене е честа причина за зацапване в първите гестационни седмици на бременността. Имплантираното кървене се случва, когато вече оплодената яйцеклетка се прикрепя към лигавицата на матката. Това може да предизвика леко зацапване в ранните етапи на бременността, обикновено в рамките на няколко дни. Това зацапване често се случва на жената, а е твърде вероятно тя дори още да не е разбрала, че е бременна и често погрешно може да го приеме като менструално кървене. Друга честа причина за получаване на зацапване е цервикален полип  – безвредно образование на шийката на матката, което е вероятно да прокърви по време на бременност, поради по–високите нива на естроген. Това може да се случи, защото има повишен брой на кръвоносни съдове в тъканта около шийката на матката по време на бременността. В резултат на това при сексуален контакт или гинекологичен преглед например – може да предизвика някакво кървене.

Дори и без наличието на цервикален полип, има няколко неща, които могат да причинят някакво зацапване при ранна бременност:
– Сексуален контакт
– Гинекологичен преглед като вагинален ултразвук
– Вдигане на тежести или прекомерно натоварване

Как може да се преборите със зацапване при ранна бременност?
Както отбелязахме вече – кървенето и зацапването по време на бременността не може да бъде необичайно и неочаквано за бременната, но то не винаги е причина за безпокойство. Въпреки това е важно да се свържете с вашия гинеколог, за да обсъдите явните симптоми, които изпитвате. Добрата новина е, че над 50% от жените с кървене по време на бременност продължават с нормалното развитие на бременността и раждането на напълно здраво бебе.

Всяко зацапване или кървене по време на 2 или 3 триместър от бременността трябва да се докладва незабавно на вашия лекар.  Обадете се спешно на вашия акушер, особено ако забележите тежки кръвоизливи, подобни на менструален период, за да се уверите, че кървенето не е резултат от усложнения на бременността като извънматочна бременност. Абнормното кървене в късна бременност може да бъде по–сериозно, защото може да сигнализира за усложнение с вас или с вашето бебе. Свържете се с вашия лекар възможно най–скоро, ако получите каквото и да е кървене във втория или третия триместър. Вашият гинеколог най–вероятно ще провери шийката на полипи и се уверете, че шийката на матката е затворена.

За да си помогне за контролирането на зацапване при ранна бременност и за да се увеличи вероятността за продължаване на една здравословна бременност, Вашият лекар може да ви насърчи да направите следното:
– Осигурявайте си максимално количество почивка.
– Бъдете винаги добре хидратирани.
– Ограничете физическата си активност.
– Повдигайте краката си на високо, когато това е възможно.
– Не вдигайте тежести, по–големи от 5 кг.

Не забравяйте, че добрата новина е, че по–голямата част от жените, които получават зацапване по време на бременността – продължават с напълно здравословна бременност. Въпреки това, не позволявайте на този факт да ви предпази от контакт с вашия гинеколог. Важно е да се обсъди всяко зацапване при ранна бременност или на по късен етап с вашия доктор, за ваша сигурност и за здравето на вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Прогестин

Previous article

Овулация при Нередовен Цикъл

Next article