Прегледана и обновена на 22-01-2017

Знаем ли достатъчно за измерването на базална температура при ранна бременност?!
Методът с определяне на базалната температура е вид опит да се направи семейно планиране чрез природни средства. Вашата базална температура е обичайната температура на тялото ви, когато то в състояние на пълен покой. Овулацията може да причини леко увеличаване на базалната температура. Това може да ви помогне защото вие ще знаете, че ще бъдете в най–плодовития си период от 2 до 3 дни преди температурата ви да се повиши. Чрез проследяване на базалната ви телесна температура всеки ден – вие може да успеете да предвидите кога щем сте в овулация. На свой ред това може да ви помогне да определите кога е най–вероятно да заченете бебе.

Ако се надявате да забременеете, можете да използвате термометър за определяне на базалната температура, за да се определите кога са най–добрите дни за секс. По същия начин и ако целите да избягвате бременност, можете да следите редовно базалната си температура, за да определи в кои дни да избягвате необезопасен секс. Тъй като метода на определяне на базалната телесна температура сам по себе си не предоставя достатъчно ефективен начин за предотвратяване на бременност, той обикновено се използва в комбинация с други методи за избягване на бременност.

Методът за измерване на базалната температура може да се използва и за откриване на настъпила бременност. След овулацията трайно повишаване на базалната температура, която трае в продължение на 18 или повече дни може да бъде индикатор за начало на бременността. Методът на базална телесна температура често се комбинира с друг метод за природно семейно планиране като например метода на следене на цервикална слуз.

Как се променя моята базална температура при ранната бременност?

базална температура при ранна бременност


Трябва да имате предвид, че базалната телесна температура при дамите се простира в различни показания в зависимост от това къде е измерена – дали ректално, вагинално или орално, важно е също така и в кой момент е премерена. Тя преминава през няколко фази:
Първа фаза на базалната температура – от започването на менструалния цикъл до настъпването на овулацията, когато тя е между 36.2 – 36.8 градуса.
Втора фаза на базалната температура – в дните непосредствено преди започването на месечния цикъл – базалната температура е в своя максимум и достига 37.2  – 37.4 градуса.
Трета фаза на базалната температура – до два дни след започването на менструалния цикъл – базалната температура пак започва да спада.

Измерването на повишена базална температура именно в този етап – показва евентуалното наличие на бременност в нейния най–ранен период. Ако цикълът ви закъснява малко, а вие редовно мерите базалната си температура – следете стойностите си. Ако тя се задържи в рамките на 37–38 градуса в продължение на няколко дни, можете да си вземете тест за бременност в домашни условия и да проверите дали сте бременна или да посетите вашия лекар за по–прецизна оценка. Може да разгледате чрез снимки една наша статия за видовете измервания и получени данни – Базална Температура Графики.

Както казахме базалната температура е точен начин да се предскаже плодовитостта или като част от методите за контрацепция (виж Контрацептиви)като помага да се прецени кои са най–добрите дни да правите или да избягвате необезопасен секс. Проследяването на вашата базална телесна температура за раждаемостта или контрацепция е евтин начин и няма никакви странични ефекти. Някои жени могат да предпочетат да използват метода на базална телесна температура също и по религиозни причини. Също така чрез измерване на базалната температура след предполагаемата дата на започване на вашия цикъл може да разберете дали сте в ранна бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Серотонин

Previous article

Базедова Болест

Next article