Прегледана и обновена на 22-01-2017

Знаем ли достатъчно за измерването на базална температура при ранна бременност?!
Методът с определяне на базалната температура е вид опит да се направи семейно планиране чрез природни средства. Вашата базална температура е обичайната температура на тялото ви, когато то в състояние на пълен покой. Овулацията може да причини леко увеличаване на базалната температура. Това може да ви помогне защото вие ще знаете, че ще бъдете в най–плодовития си период от 2 до 3 дни преди температурата ви да се повиши. Чрез проследяване на базалната ви телесна температура всеки ден – вие може да успеете да предвидите кога щем сте в овулация. На свой ред това може да ви помогне да определите кога е най–вероятно да заченете бебе.

Ако се надявате да забременеете, можете да използвате термометър за определяне на базалната температура, за да се определите кога са най–добрите дни за секс. По същия начин и ако целите да избягвате бременност, можете да следите редовно базалната си температура, за да определи в кои дни да избягвате необезопасен секс. Тъй като метода на определяне на базалната телесна температура сам по себе си не предоставя достатъчно ефективен начин за предотвратяване на бременност, той обикновено се използва в комбинация с други методи за избягване на бременност.

Методът за измерване на базалната температура може да се използва и за откриване на настъпила бременност. След овулацията трайно повишаване на базалната температура, която трае в продължение на 18 или повече дни може да бъде индикатор за начало на бременността. Методът на базална телесна температура често се комбинира с друг метод за природно семейно планиране като например метода на следене на цервикална слуз.

Как се променя моята базална температура при ранната бременност?

базална температура при ранна бременност


Трябва да имате предвид, че базалната телесна температура при дамите се простира в различни показания в зависимост от това къде е измерена – дали ректално, вагинално или орално, важно е също така и в кой момент е премерена. Тя преминава през няколко фази:
Първа фаза на базалната температура – от започването на менструалния цикъл до настъпването на овулацията, когато тя е между 36.2 – 36.8 градуса.
Втора фаза на базалната температура – в дните неп